BRAND ECO DIN SUBVENȚII. Țăranii dintr-o comună din Covasna și-au unit forțele într-o cooperativă și din subvențiile încasate pe pășuni vor să-și facă o fabrică de brânzeturi. Un brand care să fie comercializt cu certificat ecologic!
Sunt 300 de familii de crescători de animale în comuna Sita Buzăului, județul Covasna, care și-au făcut cooperativă cu subvențiile europene primite pe pășuni. Banii nu au intrat în buzunarele cui nu trebuia, nu s-a îmbogățit nimeni din subvenții și muncesc cu toții.
Pășunea de 1.200 ha este împărțită în patru. Pe fiecare bucată își pășunează animalele un grup de familii, care, în fiecare an, își alege prin vot secret stăpânul de stână. La sfâșitul toamnei, fiecare proprietar primește câteva zeci de kilograme de brânză, pe care le vinde cum poate. Câteodată și din poartă-n poartă la oraș.
Din 2009 până-n 2012, fermierii din Sita Buzăului au încasat de la Agenția de Plăți și Intrevenție în Agricultură (APIA) aproximativ 200.000 de lei pe an pentru pășunea comunală. Cuantumul subvenției pentru pășuni este între 160 euro/ha și poate să ajungă și la 400 euro/ha. Fermierii au folosit banii primiți de la APIA la igienizarea pășunii, au construit un sediu pentru cooperativă, un centru de colectare a laptelui cu depozit frigorific pentru produse. Și acum au decis să construiască o mică fabrică de brânzeturi, unde vor să-și dezvolte un brand propriu.
Din cei 300 de fermieri, 80 au obținut deja certificate de producători eco, 200 de fermieri fac demersuri să obțină acest certificat. Pășunea a primit doar îngrășăminte naturale. Certificatele de produse ecologice i-ar ajuta pe țărani să răzbată mai ușor pe piața românească înțesată de brânză importată, care, în mare parte, nu prea a văzut laptele și este fabricată din te miri ce.
Norocul fermierilor de aici este că primarul comunei, Nicolae Stoica, nu ar fi chitit să se îmbogățească din subvențiile primite de la APIA pe pășunea comunală, așa cum s-a întâmplat în atât de multe localități din România unde "băieții deștepți" din agricultură trăiesc bine pe banii de la UE, iar fermierii nu au unde să-și pășuneze animalele.
(Surse: PRO TV, Agerpres)