Adama
Agreena
AGRICOVER

EXPLOZIV! Declarația NECENZURATĂ a ministrului AGRICULTURII despre ce se întâmplă cu PLATA SUBVENȚIILOR!

Publicat: 25 iulie 2016 - 10:06
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MARCA AGROINFO. Așa cum v-am obișnuit, AGROINFO inserează integral declarațiile făcute de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, fără să le cenzureze, fără să intervină ochiul critic al jurnalistului. De data aceasta, ministrul Irimescu vă dezvăluie, fără fereală, ce se întâmplă cu plata subvențiilor pe 2015. Personajele care pun piedică banilor și cum a frânat plata fostul șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Citiți că merită!

ÎMI VENEA SĂ O ARUNC PE GEAM!

Prin natura mea sunt un om corect și cinstit, nu-mi place să mint și prefer să spun adevărul, să fiu criticat pentru adevăr decât să fiu criticat că am mințit. Și vă spun în câteva cuvinte. Sigur s-au făcut greșeli, s-a semnat cu SIVECO în 30 iulie (anul trecut, 2015 n.r.) contractul. Deci, ei aveau nevoie măcar de un an de zile să aplice noua Politică Agricolă Comună. Să nu uităm niciodată că la nivel de Uniune Europeană, am fost luni la Consiliul de miniștri de la Bruxelles, din 28 de state membre, 27 inclusiv România, au întârzieri la plăți datorită faptului că e o nouă politică agricolă comună care a introdus multe aspecte complexe. Din cauza aceasta, sigur că și pregătirea plăților și plata efectivă durează mult mai mult. Nu doar în România. E adevărat că odată tot modulul celebru realizat, nu mai sunt probleme. Pe 2016 sper că nu vor mai fi probleme.

Dar pe 2015 am pornit cu o mare întârziere. Pentru că sistemul este interactiv, ca să înțelegeți. Deci, APIA dă datele, SIVECO le prelucrează și face modulul care reușește după aceea să ducă ordinele de plată și plata către dumneavoastră. Deci, cei doi lucrează împreună. Și când i-am întrebat, când puteți începe plățile? Pe 27 aprilie. Și eu am spus: exclus așa ceva! Haideți să găsim soluții. Și mai este o bombă mare. Este vorba despre ce? Curtea de Conturi care, din păcate, aici, în opinia mea, a făcut o mare greșeală, a zis: SIVECO să raporteze în 6 săptămâni, un evaluator extern, ce o să facă la fiecare modul, la fiecare linie de contract, la fiecare schemă. Avem 89 de scheme față de 21 de scheme câte existau în 2014 ca să aveți idee, de 4 ori mai multă muncă.

Ce trebuie să facă? Vă imaginați că SIVECO, în detaliu explică, de 6 săptămâni, ce va face. Pe fiecare contract în parte, 89 de scheme, 89 de contracte. Și în momentul în care a finalizat cele 6 săptămâni, un evaluator extern spune: da, prețul este corect pe ce ai stabilit tu aici și atunci se încheie contractul. Ca să câștigăm 3 săptămâni și să zicem 8 aprilie, cum am anunțat și ne-am ținut de cuvânt, zic: nu știți cum este prețul pe ora de IT, de programare soft? Ba da. Atunci faceți un precontract, îl semnați cu noi și în continuare vă raportați și vine un evaluator extern și confirmă suma ulterior. Așa am făcut.

Nu a durat multe zile și vine o doamnă în control financiar preventiv, pentru că așa sunt funcționarii noștri, sunt cu frâna trasă la maxim, și zice: domnule Irimescu, puteți să mă dați și afară, eu nu sunt de acord cu asta și nu semnez pentru că, în procedură, nu e prevăzut așa ceva. Îmi venea să o arunc pe geam din birou, sincer! Am spus: doamnă, vedeți ușa? Ieșiți mai repede până mă pot stăpâni! Sincer! Și atunci, am zis ce e de făcut ca să câștigăm acele zile, din 27 aprilie în 8 aprilie?  Și am stabilit cu SIVECO, și ei au fost de acord și au fost alături de noi, ca să înceapă lucrările, să începem în 8, dar să fie câteva zile în plus și după 30 iunie (termenul inițial până la care se puteau plăti subvențiile agricole pe 2015 n.r.). Am respectat data de 1 martie de depunere a plăților, am simplificat bine, foarte bine, știți lucrurile și a venit data de 8 aprilie, am început plățile. Se apropia data de 25 mai când trebuiau să se finalizeze lucrurile și pentru zootehnie, sectorul pentru care toată lumea așteaptă banii acum.

IRIMESCU ĂSTA E UN MINCINOS!

Aceeași celebră doamnă vine cu câteva zile înainte de 25 mai și zice, - având în vedere că SIVECO, cu ce stabilisem noi să câștigăm zilele alea, -  zice: se întinde după 30 iunie, dacă vor fi penalizări, pentru că legislația europeană prevede așa: plățile se efectuează între 1 decembrie și 30 iunie anul viitor, după 30 iunie încep penalitățile lună de lună, astfel încât în noiembrie toți banii se dau de la bugetul național, fermierul nu este afectat, dar penalitățile se suportă de la bugetul României. Și zice: tot ce se întinde după 30 iunie ca subvenție să plătească SIVECO! Și nu a vrut să mai semneze niciun contract doamna respectivă.

Din păcate, și o spun aici, cât poate să rămână între noi, și directorul de la vremea respectivă (directorul general APIA era la vremea respectivă Ioan Merca n.r.), pe care eu l-am susținut, a preluat această idee proastă și 3 săptămâni nu s-a mai semnat niciun contract. Și atunci, sigur că dumneavoastră spuneți: Irimescu ăsta e un mincinos, a zis 25 mai și nu a început! Dar eu vă explic ce s-a întâmplat. Sigur, am mințit pentru că așa mi s-a spus, înțelegeți?

Dar care a fost șansa? Că ar mai fi durat în afară de cele 3 săptămâni, dar șansa a fost că întârzierea plăților în toate statele membre a condus la decizia, la nivel european, ca plățile să se facă fără penalizare până la 15 octombrie. Doamne ferește, eu nu vreau să merg până atunci, am adoptat decizia să mergem până-n 30 septembrie. De ce? Pentru că, întotdeauna, rămân pe toamnă, măcar 20-30 (fermieri n.r.), care au probleme de erori, plăți multiple, sancțiuni multianuale, dar sigur vor ajunge până atunci. Când am spus lucrul ăsta, sigur că presa a sărit se vor face plăți până-n toamnă. Plățile se fac și acum.

CE URMEAZĂ LA PLATĂ?

Și că am ajuns la plăți, să vă spun exact care este situația în acest moment. Deci, plățile pe suprafață, au fost 943.000, nu mai sunt...De fapt, altfel să spun. În control, pentru că cei în control au fost afectați și nu și-au primit banii, au fost 56.000 din ei, 43.000 au primit banii, 13.000 sunt în proces de primire a banilor. 11.500 se procesează și se plătește, sigur, eu nu sunt mulțumit de viteza cu care se plătesc, dar mi s-a explicat că sunt probleme, sunt blocaje, sunt erori și trebuie clarificate, de aceea mai durează la ei. Multă lume m-a sunat: domle, am fost în control, dar eu nu am primit banii și ai spus că se dau. Da, dar pe măsură ce se clarifică se dau și acești bani. Vin zi de zi, dar repet, eu nu sunt mulțumit de viteza cu care se reușește deblocarea sistemului. Ca sumă nu sunt mulți cei care sunt în control.

Apoi, sunt ajutoarele naționale de tranziție (ANT) care sunt bani românești și pe care eu, Irimescu, i-am obținut la Bruxelles și tocmai ca să vin cu o suplimentare de 200 de milioane în 2015 de la bugetul național, ca să vin la dumneavoastră cu bani suplimentari.

Ei, ce se întâmplă cu ANT? Datorită întârzierii de care vă spuneam, doamna celebră din APIA, de la controlul financiar preventiv, am ajuns ca pe ANT 7 vaca de lapte și ANT 8 vaca de carne să plătesc, la această oră, circa 25 de milioane de euro, dar sunt încă pe ANT-uri, 7,8 și 9 ovine avem 200 de milioane de euro. Deci, sunt bani mulți. Deci, eu nu pot să fiu mulțumit doar cu 25 de milioane plătiți. Pentru că mult până la sfârșitul lunii, nu mai este. Mi s-au dat asigurări că odată procesul startat va merge din ce în ce mai repede și asta se vede.

DAU CU VOI DE TOȚI PEREȚII!

Dar și aici colegii din APIA au mai găsit o chestiune, de care spunea și domnul Baciu (Laurențiu Baciu, lider LAPAR n.r.): voi, APIA, nu aveți voie să interpretați. Avem Ministerul și avem pe doamna director aici, de la sectorul special care dânșii interpretează legislația europeană. A venit domnul director nu știu care, nu vreau să-i spun numele ca să nu-l înjure toată lumea, și a zis: ia să facem noi trasabalitatea și le-a cerut la oamenii cu vacile să spun încă o dată câte vaci au când ANT se dă pe bază de dată de referință, 31 ianuarie 2013. Ei, a bulversat iarăși toată lumea.

I-am chemat la mine în birou și zic: Dau cu voi de toți pereții! Din momentul ăsta, dați dispoziție, nu se mai cere acest lucru! Că nu e cerut de nimeni, dar inventăm noi, avem imaginația asta extraordinară, hai să mai băgăm ceva, să-l omorâm pe bietul fermier. Acesta este cu ANT 7 și 8, repet, care sunt în desfășurare și intră banii, se lucrează sâmbăta și duminica, se lucrează în două schimburi. Am pus presiune mare pe Agenția de Plăți și sper că reușim cât mai curând să avem ANT-urile finalizate.

La ovine, am câștigat, în sfârșit cu presiunea mare pe care am pus-o, două zile, de astăzi (vineri, 22 iulie n.r.) s-au băgat în procesare. Deci, practic, săptămâna viitoare se vor emite ordinele de plată. Numai că trebuie să știți un lucru, fiind pe bani naționali mai intervin  2,3 până la 4 zile întârziere pentru că procedura e așa: APIA cere Ministerului, Ministerul cere Finanțelor, Finanțele transferă banii la Minister, Ministerul la APIA. Asta este, din păcate. Asta e procedura și nu avem ce face.

Sigur că l-am trimis pe domnul celebru  Moldovan ( ??) care e isteț și descurcăreț să grăbească procesul și a reușit și la 2,3 zile să asigure. Deci, pe ANT-uri, acum 3 zile, a venit de la Finanțe și a plătit 49 de milioane de lei pe cele două ANT-uri. Dacă la începutul săptămânii viitaoare (săptămâna aceasta n.r.) începe emiterea ordinelor de plată pe ANT 9 ovine, nu veți primi banii înainte de sfârșitul săptămânii viitoare datorită faptului că trebuie rulați banii de la Ministerul Finanțelor și prin Ministerul Agriculturii la APIA.

Ministrul agriculturii a dezvăluit toate aceste amănunte surprinzătoare despre ce se întâmplă, de fapt, cu banii fermierilor români, la întâlnirea pe care a avut-o cu crescătorii de ovine la Sibiu. Evenimentul s-a desfășurat pe 22 iulie 2016.

Vizualizat: 14720 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cerere dublă pentru două culturi agricole! Înființarea unui hectar costă 45.000 euro!

Cerere dublă pentru două culturi agricole! Înființarea unui hectar costă 45.000 euro!

12 iunie 2024 - 22:32

Cererea sectorului berii din România pentru orz şi hamei este de două ori mai mare decât cantităţile livrate de fermierii români, susține Asociaţia Berarii României.

Ministrul Barbu, negocieri la MADR: Creșterea nejustificată a prețurilor nu va fi tolerată!

Ministrul Barbu, negocieri la MADR: Creșterea nejustificată a prețurilor nu va fi tolerată!

12 iunie 2024 - 20:47

Ministerul Agriculturii informează că ministrul Florin Barbu a avut o primă întâlnire cu procesatorii din industria alimentară pentru a discuta cadrul pentru instituirea de măsuri de combatere a creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare.

Investițiile în agricultură au crescut cu 3,2% în acest an!

Investițiile în agricultură au crescut cu 3,2% în acest an!

12 iunie 2024 - 12:39

Investiţiile nete în economie au crescut în primul trimestru din 2024 cu 6,7% faţă de perioada similară a anului trecut, la un total de 34,6 miliarde lei, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INS) publicate pe 12 iunie.

Campanie irigații 2024: Ce suprafață cu culturi agricole a fost irigată până acum!

Campanie irigații 2024: Ce suprafață cu culturi agricole a fost irigată până acum!

11 iunie 2024 - 21:36

Peste 1,6 milioane de hectare cu culturi agricole sunt pregătite pentru irigații în acest an și peste 1 milion de hectare este suprafața contractată pentru irigat până pe 10 iunie 2024, potrivit datelor Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Subvenția APIA de 101 euro/ha plătită AZI! Câți fermieri, crescători de animale primesc sprijinul!

Subvenția APIA de 101 euro/ha plătită AZI! Câți fermieri, crescători de animale primesc sprijinul!

11 iunie 2024 - 19:56

Care sunt primii fermieri care primesc de la APIA sprijinul cuplat vegetal (SCV) pentru anul de plată 2023.

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

11 iunie 2024 - 16:08

APIA anunță fermierii că a început autorizarea la plată către fermieri a sumelor pe care aceștia le au de primit în contul sprijinului cuplat vegetal și zootehnic.

Bani pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă subvențiile APIA!

Bani pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă subvențiile APIA!

10 iunie 2024 - 23:57

Fermierii, crescătorii de animale pot lua credite în contul subvențiilor APIA pe care le au de primit pentru acest an.

Date oficiale: Suprafața APIA cu cadastru finalizat!

Date oficiale: Suprafața APIA cu cadastru finalizat!

10 iunie 2024 - 22:05

Mai puțin de 7% din comunele din România au cadastrul finalizat până la această dată, potrivit datelor comunicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) la finalul lunii mai 2024.

Cerințele minime care vă pot lăsa fără ajutorul de 70.000 de euro!

Cerințele minime care vă pot lăsa fără ajutorul de 70.000 de euro!

10 iunie 2024 - 20:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) informează care sunt cerințele minime de eligibilitate care trebuie respectate pentru a primi ajutorul de maximum 70.000 de euro pe proiect pentru instalarea tinerilor fermieri.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
Gheorghe Taranu
|
07. 25, 2016. Monday 21:27

Frumos le mai spune dl. ministru, cu talc, asa batraneste. Ion Creanga a cazut pe locul 2, chiar 3, ca bine le mai zicea si Faur. E bine domnilor, e bine. Va dati seama ca suntem iremediabil pierduti cu asa conducatori ?

4.
fermieru
|
07. 25, 2016. Monday 17:52

daca sa au stabilit ca referinta anul 2013 cu ce te afecteaza pe tine sau esti vreun ofticos care nu ii mai ajunge nimic costele

3.
|
07. 25, 2016. Monday 16:25

Fermierii nu-s prosti si te-au inregistrat, Achime!. hahaha...Adica, madama aia de la Apia si Merca trebuiau sa semneze ca primaru', la data la care amanarea platilor pe 15 octombrie 2016 era doar un vis frumos. N-au facut-o pentru ca riscau sa fie legati. Aha, dupa ce ai obtinut amanarea platilor, acum ne spui ca iti venea sa-i arunci pe fereastra. Si, uite asa, ai adus cu Ciolos alt cititor de tabele si fauritor de vorbe, care la randul sau a refuzat sa semneze. Noroc ca plavanul, in plin Brexit, a amanat ultima zi de plata in octombrie 2016. Dar despre ilegalitati si raspunderi, putin mai jos. Revenind la sirul confesiunilor, il citezi pe Baciu, care, 'comme le cheveux dans le lait', spune : 'voi, Apia, nu aveti voie sa interpretati. Avem Ministerul..care dansii interpreteaza'. Baciu s-a bagat peste reglementarile Apia si europene cu trasabilitatea si 'care dansul' Irimescu a dat ordin sa se renunte la trasabilitate, incalcand legislatia comunitara si Apia. M-am saturat de spovedaniile facute sindicatelor vesnic partizane. Sa revenim la responsabilitati de care tu, Ciolos,fost ministru al agriculturii si conducerea Apia de atunci, trebuie sa dati socoteala. Pentru ca ceea ce ati facut voi, platim noi acum cu totii din buzunarul propriu. Ia uite aici ce zicea auditul extern: 'S-a constatat ca pentru masurile cuprinse in Axa II finantata din FEADR, nu au fost respectate prevederile din Regulamentul nr. 1290/2005, in ceea ce priveste cursul de schimb utilizat pentru autorizarea platilor, respectiv penultimul curs de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana inainte de luna la care este efectuata plata. Acest curs ar fi trebuit utilizat pentru inregistrarea in euro a obligatiilor de plata catre beneficiari, a platilor efectuate, a debitelor, dobanzilor constituite si recuperate si sanctiunilor, dar in mod eronat APIA a folosit cursul utilizat pentru autorizarea Schemelor de plata unica pe suprafata reglementat prin HG nr.1560/2008 privind stabilirea pentru anul 2008 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, al platilor nationale directe complementare in sectorul vegetal(…).’ Intr-un cuvant, atata timp cat era Ciolos ministru iar tu la Bruxelles, Apia a platit pachete pe Axa II cu acelasi curs cu platile SAPS, pachetele avand alt curs, mai mare decat cel pe SAPS. DNA nu vrea sa priceapa ca voi sunteti vinovati impreuna cu conducerea Apia, si nu fermierii sau noi toti cei care platim 'eroarea' voastra si acum. Din cauza acestei dezvaluiri facute de mine in august 2010 pe blog si in suplimentul Agribusiness al revistei Lumea Satului, Apia m-a dat afara in 1 martie 2011. Dar o sa ne lamurim in instanta. Si la CEDO daca e nevoie. Pana in 15 oct. 2016. 'Care dansii'.:))))

2.
VISAN COSTEL
|
07. 25, 2016. Monday 15:35

Cu toate scuzele domnule ministru, dar cine a fost desteptul care a introdus data de referinta la bovine, nu era suficient si corect efectivul la data depunerii cererii, de ce trebuie sa ne furam singuri caciula, asta presupun pentru ca noi suntem romani !

1.
Neincrezatorul
|
07. 25, 2016. Monday 14:35

Povesti... vanatoresti... In plus, nu este voie ca ministerul sa nu cunoasca aceste ,vechi ,cat si mai noi, probleme... "Idiotii" se scrie cu doi de i, si ea astfel si nu "ia",cu referire la ea -politica. Domnule Irimescu, functia de ministru chiar nu este obligatorie. Dvs sunteti acolo tocmai pt a solutiona probleme de care va plangeti. Iar daca cineva va forteaza sa nu va dati demisia, va solicitam sa ne anuntati,in mod public,sa va putem ajuta !...

Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii