INCREDIBILĂ POVESTEA ȚĂRANILOR! Sute de fermieri români sunt somați de FISC să returneze SUBVENȚIILE APIA încasate! Sunt țărani, cu ferme mici, gospodării, care au beneficiat de subvenții pentru agricultură ecologică. Mulți dintre ei sunt oameni de peste 70 de ani, iar SUMELE URIAȘE pe care trebuie să le returneze Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) depășesc și de zece ori pensia.
Elena Bogdan are 70 de ani, este din localitatea Țuțora, Iași, și trăiește dintr-o pensie pipernicită de 600 de lei/lună și din ce-i dă petecul de pământ pe care-l lucrează. Femeia își frânge mâinile că nu știe acum de unde să dea înapoi 3.800 de lei, subvenția primită de la APIA.
Acum ni se ia și pielea de pe noi. O să facem plângere la DNA împotriva celor care se fac vinovați de această escrocherie ordinară. În situația mea se află zeci de săteni, s-a plâns femeia publicației locale 7Est.
În această situație dramatică sunt peste 1.300 de fermieri din localitățile Tuțora, Oprișeni, Ion Neculce, Dumești, Târgu Frumos. Țărani cu vârste de peste 70 de ani, cu pensii minuscule care nu au știut la ce se înhamă dacă solicită subvenții pentru agricultură ecologică.
APIA a apelat la Fisc pentru recuperarea fondurilor europene de care țăranii au beneficiat în mod necuvenit pentru că nu și-au respectat angajamentul. Așa s-au trezit oamenii că le bate la ușă Fiscul. Mulți dintre ei se tem că li se va pune sechestru pe case și pe terenuri.
Necazul țăranilor ar fi pornit de la suma uriașă care se anunța pe hectarul de agricultură ecologică, 1.500 euro/ha. Banii mulți, însă, au atras o grămadă de fermieri din toată țara, dispuși să treacă la agricultură ecologică. Cum era de așteptat bugetul inițial alocat, un plafon fix, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) a fost împărțit la toți beneficiarii eligibili, iar cuantumul subvenției s-a diminuat dramatic. Încasarea subvenției nu mai era deloc profitabilă!
Pe scurt, țăranii au ajuns să dea mai mult pentru certificare ecologică decât au primit pe hectarul de grâu ecologic. Așa au ajuns sute dintre țăranii ieșeni să lase baltă agricultură ecologică. Fermierii nu știau că nerespectarea angajamentului încheiat pentru 5 ani înseamnă automat că subvențiile primite e musai să fie returnate Agenției de Plăți.
AGROINFO a discutat cu șeful APIA Iași, Sergiu Jităreanu.
Este vorba de un program de agricultură ecologică în convenție care a demarat în 2010. Obligatoriu, fermierii trebuiau să se mențină în această agricultură ecologică minim 5 ani. Beneficiarii au fost oarecum duși în eroare de către consultanții pe fonduri europene care le-ar fi spus că vor primi suma maximă pe hectar, 1.500 de euro.
Dar plafonul s-a împărțit la numărul de solicitanți, care a fost mare la nivel național. Astfel, s-a ajuns la un cuantum al subvenției de 280 de euro – 290 de euro/ha. Cam cât plăteau dânșii certificarea ecologică, pentru că sunt anumite firme acreditate de Ministerul Agriculturii, cam atât încasau și subvenția.
Aș vrea să se înețeleagă foarte corect. Aici, APIA este prinsă la mijloc. Dânșii au venit de bunăvoie și au optat pentru acest program fiind sfătuiți că vor lua sume maxime. Sunt convins că fermierii au respectat cerințele agriculturii ecologice, dar se așteptau la alte sume pe hectar.
Acum, din păcate, tot APIA e de vină. Noi nu facem decât să aplicăm legislația națională și europeană. Beneficiarii aveau obligația să aducă, timp de 5 ani, acest certificat eliberat de una dintre firmele acreditate de Ministerul Agriculturii și de la Direcția Agricolă Județeană că sunt înscriși în sistemul de agricultură ecologică.
După un an, doi, trei, au constatat că dau pe mere cât iau pe pere și atunci au renunțat. Și iar au făcut un lucru mai păgubos. Toți banii primiți trebuie să-i înapoieze. Mai bine ar fi continuat, chiar dacă nu câștigau, dar nu erau datori, declară Sergiu Jităreanu, exclusiv pentru AGROINFO.
Câți fermieri sunt acum ÎN SITUAȚIA DISPERATĂ de a returna SUBVENȚIILE?
Dinamica a fost cam în felul următor. În 2010, am înregistrat 39 de cereri pentru agricultură ecologică. Au crescut gradual, în 2011, 639 de cereri, în 2012, 940 de cereri, după aia au scăzut la 691 și acum mai avem 289 de fermieri. Dintre cei 39 care au aplicat în 2010, 19 sunt debitori, nu au respectat angajamentul, în 2011 din 639 avem 532 debitori, în 2012 din 940 avem 499, în 2013 din cei 691 nu au îndeplinit condițiile 276, iar în ultimul an, 2014, avem 55 de fermieri în această situație, spune șeful APIA Iași.
În total, 1.381 de fermieri care ar avea de returnat suma totală de 2,25 milioane de lei.
Fermierii au de scos din buzunar acum diferite sume. Unii au renunțat după primul an și au mai puțin de plătit la APIA, alții au întins-o cu agricultura ecologică trei ani - patru ani și acum sunt forțați să achite datorii care le depășesc cu mult puterile financiare.
Cei care au renunțat pe final, care au încasat subvențiile și pentru patru ani, au sume mari de returnat pentru că se recuperează pe întreaga perioadă. Sunt sume care pornesc de la 1.000 de lei. Depinde și de suprafața cu care s-au înscris că minim e 0,3 ha, cum e pentru SAPS. Într-adevăr, sunt mulți oameni în vârstă care au semnat niște documente fără să li se explice foarte clar. Noi am încercat.
Colegii mei le-au explicat multor fermieri ce presupune acest program și atunci aceștia au renunțat. Altfel, acum aveam mult mai mulți fermieri în această situație. Dacă am fi ajuns să le explicăm la toți, ar fi fost altceva. Dar unii dintre ei au depus cereri prin intermediul consultanților, explică șeful APIA Iași.