MILIOANE DE LEI BLOCATE LA PLATA SUBVENȚIILOR. Extrem de grav ce se întâmplă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Este aplicată o lege învechită, care nu se referă la plățile directe și care ar contraveni actualei Politici Agricole Comune (PAC) și regulamentelor europene. APIA ar fi blocat, în acest moment, zeci de milioane de lei pe care ar trebui să le încaseze mai mulți fermieri români. Cum poate APIA să facă așa ceva?
Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România, a dezvăluit, exclusiv pentru AGROINFO, o problemă spinoasă și gravă cu care se confruntă în acest moment fermierii români care-și așteaptă plățile directe. Concret, Agenția de Plăți a blocat pe toate schemele de plată fermierii care au avut probleme cu o singură schemă de plată. Astfel, acești fermieri nu și-au primit niciun leu din subvențiile care li se cuvin. Unii dintre ei se judecă în instanță cu APIA. Blocarea sumelor la plată ar fi fost legitimată de APIA cu o ordonanță care este învechită și care ar trebui aplicată doar proiectelor construite din fonduri europene.
Modificarea prevederilor Ordonanței 66 (actul legislativ se referă la nereguli apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și a fondurilor publice naționale aferente acestora n.r.) pentru că nu mai este aplicabilă pe Politica Agricolă Comună actuală, pe 2014-2020 când am intrat pe cererea unică de plată. Dacă înainte, de exemplu, un fermier avea o problemă, un litigiu la APIA pe o schemă de plată, era sancționat și blocată schema, restul schemelor erau funcționale.
Acum, fiind cererea unică, dacă el are un litigiu pe o schemă de plată automat i se blochează pe toate schemele, iar sumele la care se ajunge sunt exorbitante. Un proces în instanță, știm bine că nu se termină în 5 ani. Or, fermierul în 4-5 ani nu primește nicio subvenție pe nicio schemă de plată. E blocat și înseamnă că fermierul e falimentat din start.
Noi am spus foarte clar: da, domnule, suntem de acord cine are probleme și litigii să i se blocheze până la concurența sumei plus majorările și penalitățile aferente sumei respective, să aibă posibilitatea chiar să o plătească dacă vrea, prejudiciul respectiv, dar să i se deblocheze celelalte sume. Nu se poate așa. La ora asta, nu permite legislația. Această Ordonanță 66 este clar anticonstituțională.
PLĂȚILE DIRECTE SUNT CUVENITE FERMIERILOR!
Dacă fermierul are o presupusă fraudă sau o chestiune legată de valorificarea fondurilor, i se opresc banii în cuantumul prejudiciului estimat de organele de anchetă, dar la domeniul privat se blochează tot. Sigur că această ordonanță se referă mai mult la proiectele pe fonduri europene nu la plățile directe. Plățile directe sunt cuvenite fermierilor! Este și o încălcare a regulamentelor europene. Este o ordonanță dată în vremea Guvernului Emil Boc, în 2011, care nu mai are aplicabilitate astăzi. Și culmea este că această ordonanță lovește chiar în exploatațiile agricole integrate. Care au multe scheme de plată, au și nivel de subvenții foarte mare.
Și vă dau un exemplu, fermierul era în sală (fermierul respectiv a fost la întâlnirea cu primul ministru Dacian Cioloș și cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu, organizată pe 11 august 2016 în comuna Cristian, Sibiu n.r.). Are un presupus litigiu de 100.000 de lei pe o schemă de plată și are plăți blocate de APIA de 5 milioane de lei. Deci, gândiți-vă că este aberant. El chiar dacă va pierde procesul, APIA va putea reține doar 100.000 de lei și restul sumei va trebui să-l deblocheze. Sigur că fermierul respectiv avea posibilitatea, în acel moment, să se îndrepte împotriva APIA să ceară majorări, să ceară penalități pe care tot noi, statul român, vom fi obligați să le dăm.
Trebuie actualizată această ordonanță și adusă la normalitate. A fost deja o încercare de modificare în ultima ședință de Guvern din iunie când mai aveau voie să emită ordonanțe și sperăm să o aducem în septembrie 2016, să putem debloca fermierii care au probleme. Și nu sunt puțini. La nivel național sunt fermieri mari, spune Claudiu Frânc.