FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

EXPLOZIV! APIA te BLOCHEAZĂ pe TOATE SCHEMELE de PLATĂ dacă ești în SITUAȚIA ASTA!

Publicat: 15 august 2016 - 11:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MILIOANE DE LEI BLOCATE LA PLATA SUBVENȚIILOR. Extrem de grav ce se întâmplă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Este aplicată o lege învechită, care nu se referă la plățile directe și care ar contraveni actualei Politici Agricole Comune (PAC) și regulamentelor europene. APIA ar fi blocat, în acest moment, zeci de milioane de lei pe care ar trebui să le încaseze mai mulți fermieri români. Cum poate APIA să facă așa ceva?

Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România, a dezvăluit, exclusiv pentru AGROINFO, o problemă spinoasă și gravă cu care se confruntă în acest moment fermierii români care-și așteaptă plățile directe. Concret, Agenția de Plăți a blocat pe toate schemele de plată fermierii care au avut probleme cu o singură schemă de plată. Astfel, acești fermieri nu și-au primit niciun leu din subvențiile care li se cuvin. Unii dintre ei se judecă în instanță cu APIA. Blocarea sumelor la plată ar fi fost legitimată de APIA cu o ordonanță care este învechită și care ar trebui aplicată doar proiectelor construite din fonduri europene.

Modificarea prevederilor Ordonanței 66 (actul legislativ se referă la nereguli apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și a fondurilor publice naționale aferente acestora n.r.)  pentru că nu mai este aplicabilă pe Politica Agricolă Comună actuală, pe 2014-2020 când am intrat pe cererea unică de plată. Dacă înainte, de exemplu, un fermier avea o problemă, un litigiu la APIA pe o schemă de plată, era sancționat și blocată schema, restul schemelor erau funcționale.

Acum, fiind cererea unică, dacă el are un litigiu pe o schemă de plată automat i se blochează pe toate schemele, iar sumele la care se ajunge sunt exorbitante. Un proces în instanță, știm bine că nu se termină în 5 ani. Or, fermierul în 4-5 ani nu primește nicio subvenție pe nicio schemă de plată. E blocat și înseamnă că fermierul e falimentat din start.

Noi am spus foarte clar: da, domnule, suntem de acord cine are probleme și litigii să i se blocheze până la concurența sumei plus majorările și penalitățile aferente sumei respective, să aibă posibilitatea chiar să o plătească dacă vrea, prejudiciul respectiv, dar să i se deblocheze celelalte sume. Nu se poate așa. La ora asta, nu permite legislația. Această Ordonanță 66 este clar anticonstituțională.

PLĂȚILE DIRECTE SUNT CUVENITE FERMIERILOR!

Dacă fermierul are o presupusă fraudă sau o chestiune legată de valorificarea fondurilor, i se opresc banii în cuantumul prejudiciului estimat de organele de anchetă, dar la domeniul privat se blochează tot. Sigur că această ordonanță se referă mai mult la proiectele pe fonduri europene nu la plățile directe. Plățile directe sunt cuvenite fermierilor! Este și o încălcare a regulamentelor europene. Este o ordonanță dată în vremea Guvernului Emil Boc, în 2011, care nu mai are aplicabilitate astăzi. Și culmea este că această ordonanță lovește chiar în exploatațiile agricole integrate. Care au multe scheme de plată, au și nivel de subvenții foarte mare.

Și vă dau un exemplu, fermierul era în sală (fermierul respectiv a fost la întâlnirea cu primul ministru Dacian Cioloș și cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu, organizată pe 11 august 2016 în comuna Cristian, Sibiu n.r.). Are un presupus litigiu de 100.000 de lei pe o schemă de plată și are plăți blocate de APIA de 5 milioane de lei. Deci, gândiți-vă că este aberant. El chiar dacă va pierde procesul, APIA va putea reține doar 100.000 de lei și restul sumei va trebui să-l deblocheze. Sigur că fermierul respectiv avea posibilitatea, în acel moment, să se îndrepte împotriva APIA să ceară majorări, să ceară penalități pe care tot noi, statul român, vom fi obligați să le dăm.

Trebuie actualizată această ordonanță și adusă la normalitate. A fost deja o încercare de modificare în ultima ședință de Guvern din iunie când mai aveau voie să emită ordonanțe și sperăm să o aducem în septembrie 2016, să putem debloca fermierii care au probleme. Și nu sunt puțini. La nivel național sunt fermieri mari, spune Claudiu Frânc.

Vizualizat: 11544 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cuantum pe hectar subvenție APIA pe pășune pentru anul 2021!

Cuantum pe hectar subvenție APIA pe pășune pentru anul 2021!

17 septembrie 2021 - 09:34

Valoarea pe hectar a schemelor de plată pe suprafață, pentru acest an, este stabilită printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. Care este cuantumul subvenției APIA pentru un hectar de pășune, pentru anul 2021, subvenție de care beneficiază crescătorii de animale?

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

17 septembrie 2021 - 07:55

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, va fi marți, 21 septembrie 2021, în mijlocul fermierilor din județul Tulcea. Miercuri, șeful APIA a fost în județul Cluj, la Feleacu. APIA desfășoară, în această perioadă, o amplă campanie de informare a fermierilor români despre subvențiile agricole de care beneficiază aceștia. În fiecare județ, șeful APIA se întâlnește cu fermierii, crescătorii de animale.

Comuna pregătită de răscoală: Vă vom aştepta cu furcile, coasele şi securile!

Comuna pregătită de răscoală: Vă vom aştepta cu furcile, coasele şi securile!

17 septembrie 2021 - 06:18

Primarul comunei vasluiene Şuletea a postat pe pagina personală Facebook un mesaj pentru Guvern: "La fel o zic, ca şi atunci când a fost cu pesta porcină!! Vă vom aştepta la fel cum îi aştepta Ştefan cel Mare pe turci...cu furcile, coasele şi securile!"

Ministrul Oros: Buget de 13,6 miliarde de euro pentru plata subvențiilor APIA!

Ministrul Oros: Buget de 13,6 miliarde de euro pentru plata subvențiilor APIA!

16 septembrie 2021 - 20:15

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că suma alocată pentru plata subvențiilor agricole către fermierii, crescătorii de animale din România, în perioada 2021-2027, este 13,6 miliarde de euro.

Fermierii se luptă să ne pună pe masă aceeași hrană ieftină cu costuri mult mai mari!

Fermierii se luptă să ne pună pe masă aceeași hrană ieftină cu costuri mult mai mari!

16 septembrie 2021 - 17:26

Eurodeputata Carmen Avram a atras atenția, în Plenul Parlamentului European, că fermierii și agricultura nu au fost menționați nici măcar o singură dată în discursul asupra Stării Uniunii, rostit de Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Asta deși, pe lângă pandemie, standarde tot mai înalte de calitate și importurile ieftine din țări terțe, pe umerii fermierilor stau acum și costurile mult mai mari la energie, informează un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre Guvern! Ajutor minimis pentru 2021 pentru fermieri!

Hotărâre Guvern! Ajutor minimis pentru 2021 pentru fermieri!

16 septembrie 2021 - 13:58

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

A crescut anul acesta suma pe hectar pentru plata tineri fermieri!

A crescut anul acesta suma pe hectar pentru plata tineri fermieri!

16 septembrie 2021 - 06:50

Printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, este stabilit cuantumul pe hectar al schemelor de plată pe suprafață, pentru acest an. Subvenția care a crescut cu aproape 4 euro pe hectar este plata pentru tinerii fermieri.

Scrisoarea semnată de ministrul Oros pentru plățile fermierilor!

Scrisoarea semnată de ministrul Oros pentru plățile fermierilor!

16 septembrie 2021 - 06:29

Ministrul Adrian Oros a anunțat că a semnat scrisoarea comună a miniștrilor agriculturii din Grupul de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia), alături de Bulgaria și Croația adresată Președintelui Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Norbert Lins, cu privire la adoptarea cu celeritate a actelor de bază a Politicii Agricole Comune de care depinde acordarea subvențiilor pentru fermieri.

Cunoscut fermier, fost secretar de stat, condamnat pentru o mită de 5 milioane de euro!

Cunoscut fermier, fost secretar de stat, condamnat pentru o mită de 5 milioane de euro!

15 septembrie 2021 - 20:14

Unul dintre cei mai influenți și bogați fermieri români, fost deputat PNL, fost membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare pentru o mită de 5,3 milioane euro.

Subvenții APIA 2021! Cuantum SAPS pe hectar pentru acest an, mai puțin cu 3 euro/ha față de anul trecut!

Subvenții APIA 2021! Cuantum SAPS pe hectar pentru acest an, mai puțin cu 3 euro/ha față de anul trecut!

15 septembrie 2021 - 08:48

Un proiect de hotărâre de Guvern, publicat marți, 14 septembrie 2021, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii anunță cuantumul pe hectar pentru plățile directe pe suprafață ale fermierilor, pentru acest an. Suma pe hectar pentru schema de plată unică pe suprafață, SAPS, este mai mică cu 3,26 euro/ha prin comparație cu SAPS plătit anul trecut fermierilor români.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021!

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021!

În ultimii ani, mulţi producători au prezentat prototipuri ale unor "roboţi" - adevărate tractoare autonome. Dar AgBot, dezvoltat de AgXeed, va fi comercializat curând în Regatul Unit.

Robotul dezvoltat de startup-ul olandez AgXeed este acţionat de un motor standard Deutz, cu patru cilindri, de 156 CP, cuplat la un generator electric. La primul prototip, viteza maximă atinsă, cu ajutorul transmisiei electrice, este de 13,5 km/oră.

Tractorul autonom poate tracta şi acţiona echipamente electrice prin intermediul conectorilor săi de până la 136 CP/700 V. În toamna anului trecut, AgBot a fost testat în combinaţie cu numeroase implemente Imants, inclusiv sapă rotativă şi subsoliator, transformate pentru acţionare electrică.

Mai multe informații despre AgXeed aici: https://www.revista-ferma.ro/articole/agricultura-viitorului/primul-agbot-este-in-camp

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii