KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! SUBVENȚIE APIA URIAȘĂ, MÂNCATĂ DE OI!

Publicat: 07 februarie 2018 - 20:08
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OILE I-AU MÂNCAT LUCERNA, APIA L-A SANCȚIONAT PENTRU SUPRADECLARARE ȘI L-A EXCLUS DE LA PLATĂ! Un fermier din județul Covasna a pierdut aproximativ 10.000 de euro, sprijin cuplat pentru lucernă, după ce o turmă de oi i-a făcut ravagii pe o parcelă, iar pe altele două, lucerna nu a răsărit corespunzător. Agricultorul ne-a rugat  să nu-i divulgăm numele, așa că vă spunem povestea lui folosind inițiale. Ce i s-a întâmplat fermierului este aberant, iar aici are o mare contribuție modul în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) calculează sancțiunile.Fermierul P.Z. din Covasna a declarat în cererea unică de plată pentru Campania 2017 o suprafață de 30,87 ha cultivată cu lucernă. Agricultorul a solicitat sprijinul cuplat pentru această cultură. Valoarea pe hectar a acestui sprijin, pentru anul 2017, nu a fost încă stabilită de APIA, dar pentru Campania 2016, fermierii au încasat un sprijin cuplat la lucernă de 341,65 euro/ha. Dacă și anul acesta va fi același cuantum sau unul apropiat, fermierul nostru pierde circa 10.000 de euro.

Am avut control pe teren, după care s-a constatat că 3 parcele nu sunt conforme. Parcela 3 (semănată în 2017) nu a avut densitatea cerută, parcela 40 (semănată în 2017) a fost păscută de oi după răsărire. În anii anteriori am depus plângere în cazuri
similare la primărie, dar nu am obținut nimic în afară de ura oierilor, ca urmare în 2017 nu am sesizat. Iar parcela 71 (semănată de 3 sau 4 ani) nu a avut densitatea cerută. În total, ne-au tăiat 5,79 ha, povestește fermierul.

Agricultorul a trăit cu speranța că va încasa sprijinul cuplat la lucernă pentru suprafața care era eligibilă, suprafața care a scăpat de oi și pe care lucerna a răsărit bine. Dar nu s-a întâmplat așa. Omul a rămas fără o lețcaie dintr-o subvenție substanțială pe hectar.

Ce a făcut APIA? A scăzut 5,79 ha din cele 30,87 ha declarate în cerere, astfel suprafața cultivată cu lucernă, determinată la controlul clasic în teren, a reieșit că este 25,08 ha. APIA a constatat că este vorba despre supradeclarare și a trecut la calcularea sancțiunii. Cum a calculat APIA sancțiunea astfel încât fermierul a rămas fără niciun leu din sprijinul cuplat pentru lucernă?  A calculat procentul de sancționare din suprafața determinată și nu din cea declarată de fermier în cerere, deși pe acea suprafață a fost semănată lucernă. Practic, fermierul semănase lucernă pe toate cele 30,87 ha. Trebuie subliniat că omul nu a mințit în cererea unică de plată. S-a angajat că pune lucernă pe 30,87 ha, asta a și făcut! Dar i s-au întâmplat, între timp, necazuri. Oile i-au ras o parcelă, iar pe alte parcele lucerna a răsărit anemic.

Calculul făcut de APIA și transmis pe e-mail fermierului:

Suprafața declarată=30,87 ha
Suprafața determinată=25,08 ha
Diferența=5,79 ha
%neconformități=5,79/25,08*100=23,09%

Așadar, procentul depășește 20% și asta înseamnă excluderea de la plată. APIA susține că acest algoritm de calcul a fost transpus în legislația națională din regulamentele europene. 

Sancțiuni administrative aplicabile în caz de supradeclarare din Regulamentul (UE) 640/2014:
Dacă, în ceea ce privește o grupă de culturi, suprafața declarată în cadrul oricăror scheme de ajutoare sau măsuri de sprijin pe suprafață depășește suprafața determinată, ajutorul se calculează pe baza suprafeței determinate, din care se scade dublul diferenței constatate, dacă această diferență depășește 3% sau două hectare, dar nu depășește 20% din suprafața determinată.

Cum se vede din calculul APIA, a fost depășit procentul de 20%. 

În cazul în care diferența depășește 20% din suprafața determinată, nu se acordă niciun ajutor sau sprijin pe suprafață pentru grupa de culturi în cauză. (Regulamentul (UE) 640/2014)

Deci, APIA l-a exclus pe fermierul din Covasna de la plata sprijinului cuplat pentru lucernă.

Ca urmare, pierdem subvenția la sprijinul cuplat. Nu e de neglijat când 6 persoane trăiesc din agricultură. Întrebarea mea este de ce se calculează procentul din suprafața rămasă și nu din suprafața inițială. Suprafața totală declarată initțal reprezintă 100%.
Mi se pare că sunt penalizat de două ori: prima penalizare -5,79 ha, iar 5,79 ha reprezintă 5,33% din suprafața totală a lucernei. Dacă  scădem din 100%, rămân 94,67% și pentru acest procent ar trebui calculat procentul penalizării:
30,87 ha..................................94,67%
5,79 ha.....................................X= 5,79*94,67/30.87= 17,76%

Orice mi se pare mai logic, decât calculul procentului din suprafața rămasă. Primăvara, când am depus cererea am acceptat cu greu că ZIE (zona de interes ecologic n.r.) și conversia la cultura ecologică nu se cumulează, deoarece din totalul declarat de 30,87 ha 1,43 este ecologic, 20,30 în conversie anul 1. Restul lucernei, 9,14 ha nu am putut trece la conversie din cauza ZIE.
Sunt revoltat să pierd din nou un drept care mi se cuvine și nici macar nu e vina mea, spune amărât fermierul.

EXPLICAȚIILE APIA PENTRU FERMIER:

apia-fermier-cv_bapia-ferm-doi_b

 

 

Vizualizat: 5085 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

14 ianuarie 2021 - 09:29

TERMENE APIA. Subvențiile APIA pe hectar care ajung la fermierii români după 31 martie 2021 sunt sprijinul cuplat la lucernă, sprijinul cuplat la soia, sprijin cuplat pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră, sprijin cuplat la orez. Plata acestor subvenții europene pe hectar este condiționată de depunerea unor documente justificative la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul limită pentru acte este 31 martie 2021 pentru plățile pe hectar aferente lui 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
patru
|
02. 09, 2018. Friday 07:43
stilul oierilor este practicat in toata tara , astia nu respecta pe nimeni si nimic,desteptul de la minister+ gramada zisa legislativ+gramada care trebuie sa aplice stramba lege sunt doar de fatada .anca odata se adevereste ca romanii nu sunt in stare sa conduca si sa-si administreze propria tara .
1.
POPESCU ILIE
|
02. 08, 2018. Thursday 11:02
Procentul de supradeclarare se stabileste astfel: (Suprafata declarata - Surpafata determinata)/Surpafata determinata. Asta conform Ordinului M.A.D.R. nr. 476/2016 privind sistemul de sanctiuni aplicabil schemelor de plati directe si ajutoarelor nationale tranzitorii in sectoarele vegetal si zootehnic, aferente cererilor unice de plata depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, incepand cu anul de cerere 2015, cu modificarile si completarile ulterioare
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii