OILE I-AU MÂNCAT LUCERNA, APIA L-A SANCȚIONAT PENTRU SUPRADECLARARE ȘI L-A EXCLUS DE LA PLATĂ! Un fermier din județul Covasna a pierdut aproximativ 10.000 de euro, sprijin cuplat pentru lucernă, după ce o turmă de oi i-a făcut ravagii pe o parcelă, iar pe altele două, lucerna nu a răsărit corespunzător. Agricultorul ne-a rugat să nu-i divulgăm numele, așa că vă spunem povestea lui folosind inițiale. Ce i s-a întâmplat fermierului este aberant, iar aici are o mare contribuție modul în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) calculează sancțiunile.
Fermierul P.Z. din Covasna a declarat în cererea unică de plată pentru Campania 2017 o suprafață de 30,87 ha cultivată cu lucernă. Agricultorul a solicitat sprijinul cuplat pentru această cultură. Valoarea pe hectar a acestui sprijin, pentru anul 2017, nu a fost încă stabilită de APIA, dar pentru Campania 2016, fermierii au încasat un sprijin cuplat la lucernă de 341,65 euro/ha. Dacă și anul acesta va fi același cuantum sau unul apropiat, fermierul nostru pierde circa 10.000 de euro.
Am avut control pe teren, după care s-a constatat că 3 parcele nu sunt conforme. Parcela 3 (semănată în 2017) nu a avut densitatea cerută, parcela 40 (semănată în 2017) a fost păscută de oi după răsărire. În anii anteriori am depus plângere în cazuri
similare la primărie, dar nu am obținut nimic în afară de ura oierilor, ca urmare în 2017 nu am sesizat. Iar parcela 71 (semănată de 3 sau 4 ani) nu a avut densitatea cerută. În total, ne-au tăiat 5,79 ha, povestește fermierul.
Agricultorul a trăit cu speranța că va încasa sprijinul cuplat la lucernă pentru suprafața care era eligibilă, suprafața care a scăpat de oi și pe care lucerna a răsărit bine. Dar nu s-a întâmplat așa. Omul a rămas fără o lețcaie dintr-o subvenție substanțială pe hectar.
Ce a făcut APIA? A scăzut 5,79 ha din cele 30,87 ha declarate în cerere, astfel suprafața cultivată cu lucernă, determinată la controlul clasic în teren, a reieșit că este 25,08 ha. APIA a constatat că este vorba despre supradeclarare și a trecut la calcularea sancțiunii. Cum a calculat APIA sancțiunea astfel încât fermierul a rămas fără niciun leu din sprijinul cuplat pentru lucernă? A calculat procentul de sancționare din suprafața determinată și nu din cea declarată de fermier în cerere, deși pe acea suprafață a fost semănată lucernă. Practic, fermierul semănase lucernă pe toate cele 30,87 ha. Trebuie subliniat că omul nu a mințit în cererea unică de plată. S-a angajat că pune lucernă pe 30,87 ha, asta a și făcut! Dar i s-au întâmplat, între timp, necazuri. Oile i-au ras o parcelă, iar pe alte parcele lucerna a răsărit anemic.
Calculul făcut de APIA și transmis pe e-mail fermierului:
Suprafața declarată=30,87 ha
Suprafața determinată=25,08 ha
Diferența=5,79 ha
%neconformități=5,79/25,08*100=23,09%
Așadar, procentul depășește 20% și asta înseamnă excluderea de la plată. APIA susține că acest algoritm de calcul a fost transpus în legislația națională din regulamentele europene.
Sancțiuni administrative aplicabile în caz de supradeclarare din Regulamentul (UE) 640/2014:
Dacă, în ceea ce privește o grupă de culturi, suprafața declarată în cadrul oricăror scheme de ajutoare sau măsuri de sprijin pe suprafață depășește suprafața determinată, ajutorul se calculează pe baza suprafeței determinate, din care se scade dublul diferenței constatate, dacă această diferență depășește 3% sau două hectare, dar nu depășește 20% din suprafața determinată.
Cum se vede din calculul APIA, a fost depășit procentul de 20%.
În cazul în care diferența depășește 20% din suprafața determinată, nu se acordă niciun ajutor sau sprijin pe suprafață pentru grupa de culturi în cauză. (Regulamentul (UE) 640/2014)
Deci, APIA l-a exclus pe fermierul din Covasna de la plata sprijinului cuplat pentru lucernă.
Ca urmare, pierdem subvenția la sprijinul cuplat. Nu e de neglijat când 6 persoane trăiesc din agricultură. Întrebarea mea este de ce se calculează procentul din suprafața rămasă și nu din suprafața inițială. Suprafața totală declarată initțal reprezintă 100%.
Mi se pare că sunt penalizat de două ori: prima penalizare -5,79 ha, iar 5,79 ha reprezintă 5,33% din suprafața totală a lucernei. Dacă scădem din 100%, rămân 94,67% și pentru acest procent ar trebui calculat procentul penalizării:
30,87 ha..................................94,67%
5,79 ha.....................................X= 5,79*94,67/30.87= 17,76%
Orice mi se pare mai logic, decât calculul procentului din suprafața rămasă. Primăvara, când am depus cererea am acceptat cu greu că ZIE (zona de interes ecologic n.r.) și conversia la cultura ecologică nu se cumulează, deoarece din totalul declarat de 30,87 ha 1,43 este ecologic, 20,30 în conversie anul 1. Restul lucernei, 9,14 ha nu am putut trece la conversie din cauza ZIE.
Sunt revoltat să pierd din nou un drept care mi se cuvine și nici macar nu e vina mea, spune amărât fermierul.
EXPLICAȚIILE APIA PENTRU FERMIER: