SUBVENȚIA E PENTRU CINE SE PREGĂTEȘTE! Ce se ascunde în spatele SUBVENȚIEI de 3.000 de euro/an pentru FERMIERII ROMÂNI? Banii sunt mulți și cultivatorii de tomate au fost foarte mulțumiți când au auzit că pot beneficia de acest sprijin. Bucuria li s-a topit rapid însă când au auzit de una dintre condițiile obligatorii. Fermierii au realizat că extrem de puțini dintre ei vor ajunge să aibă în buzunare acești bani.
AGROINFO vă dezvăluie ÎN EXCLUSIVITATE ce s-a întâmplat la întâlnirea ministrului agriculturii, Petre Daea, cu fermierii din comuna Colibași, județul Giurgiu. E o comună cu mulți cultivatori de tomate, cu tradiție în cultivarea tomatelor. Ca un amănunt important, Colibași este una dintre comunele cu foarte mulți fermieri tineri care beneficiază de finanțare nerambursabilă pentru instalare tineri fermieri pentru că au moștenit fermele de la părinți și bunici.
Dumitru Pițurcă este inginer agronom și cultivă tomate timpurii pe o suprafață de 2.000 mp, castraveți pe 1.000 mp, roșii de vară pe o suprafață de 2.000 mp și roșii de toamnă pe 1.000 mp. Este cultivator de legume din anul 1988. A moștenit ferma de la tatăl său care a început să se ocupe de agricultură din anii 60. Așadar, e vorba despre o familie de fermieri pricepuți.
Fermierul s-a bucurat nespus când a auzit că noul Guvern le acordă cultivatorilor de tomate o subvenție de 3.000 de euro/an pentru o suprafață cultivată cu tomate timpurii pe o suprafață de 1.000 mp. Dumitru Pițurcă are roșii timpurii pe o suprafață de 2.000 mp. Ar putea beneficia chiar de 6.000 de euro/an. Pe cât de mare i-a fost bucuria, pe atât de mare e însă acum teama că, în ciuda efortului uriaș pe care-l depune, are mici șanse să încaseze această subvenție.
Mulți dintre fermierii români ar fi în această situație. În Colibași, aproape toți cultivatorii se tem că nu vor ajunge la suma colosală promisă de ministrul agriculturii, Petre Daea, și prevăzută în programul de guvernare al Partidului Social Democrat (PSD). Există o condiție de eligibilitate pe care puțini cultivatori români o vor îndeplini.
Producția de tomate timpurii trebuie să fie de minim 2.000 de kg pentru cei 1.000 mp. Nu asta e problema! Cultivatorii vor scoate această producție. Problema mare este TERMENUL LIMITĂ pentru scoaterea acestei producții și comercializarea ei. Concret, ministrul agriculturii, Petre Daea, le-a spus cultivatorilor cu care s-a întâlnit în urmă cu două zile, că tomatele timpurii trebuie să fie gata de vândut pe 1 iunie!
Chiar am vorbit cu domnul ministru, am fost încântați toți cultivatorii de tomate de acest sprijin. Dar ce se întâmplă? E până la 1 iunie și foarte puțini cultivatori de legume timpurii vor beneficia de acest sprijin. Mulți dintre cultivatori vor ieși după 1 iunie cu legumele. E frig, trebuie încălzit solarul și oricât l-am încălzi și am cheltui e aproape imposibil să ieșim cu tomatele la vânzare pe 1 iunie.
Am discutat cu domnul ministru și ne-a spus că nu e necesar să ieșim la vânzare cu toată cantitatea de tomate în iunie. Putem să vindem 1.000 de kg în iunie și restul de 1.000 în toamnă. Și atunci am primi subvenția în toamnă. După ce avem vândute cele 2.000 kg.
Noi am zis la întâlnire: Domnule ministru, măcar prelungiți cu încă 10 zile. Ne-a spus hotărât că nu se poate. Motivul pe care ni l-a spus ar fi că ies roșiile de câmp. Dar nu au cum să iasă cu frigul ăsta. I-am dat o sugestie domnului ministru să prelungească până la 15 iunie să se încadreze fermierii. Majoritatea cultivatorilor scot producțiile după 15 iunie, spune Dumitru Pițurcă.
DUDUIE SOBELE ÎN SOLARII ȘI SE MAI ANUNȚĂ UN VAL DE FRIG NĂPRAZNIC!
Cultivatorii spun că în sol temperatura este foarte scăzută și până nu se încălzește pământul oricâtă căldură ar face în solar, cu sobe, cu calorifere, nu au cum să scoată aceste producții de tomate timpurii pe 1 iunie. Mai ales că se mai anunță un val de frig năpraznic.
Ce căldură să bagi într-o suprafață de 1.000 mp ?! Trebuie să ai centrale, sobe și cu toate astea e greu de reușit. E tentantă suma, dar rămâne să vedem cine se încadrează. Chiar nu am înțeles care poate fi motivul de nu se prelungește. Domnul ministru ne-a spus clar: NU SE POATE, spune fermierul.
Ministrul Petre Daea ar fi refuzat categoric să prelungească acest termen. Fermierii mai au o speranță. Să iasă cu producții de tomate după 1 noiembrie, când este etapa a doua a acordării acestei subvenții.
La întâlnirea cu șeful de la Agricultură au fost aproximativ 20 de fermieri din Colibași. Petre Daea nu și-ar fi anunțat vizita ca să vadă "starea de spirit din zonă".
Domnul ministru a văzut cum stăm cu culturile de ridichi, ceapă verde, salată cu care o să ieșim în curând pe piață și a părut mulțumit, spune fermierul.
Dumitru Pițurcă susține că-l cunoaște pe ministrul Petre Daea din vechiul mandat, pe care acesta l-a avut la Agricultură, și au colaborat bine. Oricât de mult ne-am fi dorit să inserăm un punct de vedere al ministrului agriculturii, Petre Daea, acest lucru nu a fost posibil. Domnia sa nu a putut fi contactată.