VESTE PROASTĂ PENTRU FERMIERII ROMÂNI! AGROINFO a aflat pe surse că plata avansului din subvențiile agricole, aferente anului 2018, ar fi în mare pericol! Fermierii români s-ar putea trezi fără niciun leu în conturi în data de 16 octombrie 2018, dată avansată de ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru începerea plăților către agricultori.
Primele modificări la sistemul informatic, responsabil de plata fiecărui cent către fermierii români, softul cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), vor fi făcute abia după data de 16 octombrie, susțin surse din interiorul companiei Siveco și surse APIA. Primul modul din campania 2018 va fi dezvoltat și livrat după 16 octombrie. Apoi urmeaza restul de module, dar, atenție, nu toate modulele, nu se va putea lucra pe toate schemele de plată, pentru că APIA nu are un contract, în acest moment, cu o firmă IT, pentru reactualizarea tuturor modulelor din acest sistem. Abia după livrarea primului modul va începe prelucrarea dosarelor fermierilor care, firește, va fi o operațiune de durată. Deci, avansul este în mare pericol! Potrivit informațiilor obținute de noi pe surse, acest soft nu va putea fi folosit pentru procesarea dosarelor de subvenții ale fermierilor, autorizarea la plată a avansului, înainte de data de 16 octombrie, dată când ar trebui să înceapă deja transferul banilor către conturile fermierilor.
Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), creat în urmă cu 11 ani de compania Siveco și reactualizat tot de aceeași companie, nu este, în acest moment, în grija nimănui. Nicio firmă IT nu și-a adjudecat serviciile de mentenanță și dezvoltare a softului, licitația pentru aceste servicii, anunțată în urmă cu un an de APIA, nu este încheiată nici acum. Funcționarii APIA din toată țara sunt nevoiți să lucreze totul pe hârtie, nu pot achita plățile restante pentru 2017 în vreo 200.000 de dosare de subvenții din toată țara. Practic, cei 200.000 de fermieri nu și-au primit nici acum subvnțiile cuvenite pentru 2017.
După o colaborare de 11 ani cu Siveco, APIA a cerut excluderea acestei companii de la licitația pentru atribuirea serviciilor de mentenanță și dezvoltare soft. Relațiile contractuale dintre Siveco și APIA sunt destul de încurcate. APIA a exclus oferta Siveco România din procedura de atribuire pentru că informațiile prezentate de aceasta în Documentul European de Achiziție Unic (DUAE) ar fi false. Compania ar fi trebuit să declare în DUAE că a fost amendată în 2017 de Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații, organizată tot de APIA, în 2008, pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic. Compania s-a simțit discriminată și a acționat în judecată APIA. În instanță, compania a cerut anularea deciziei de respingere a ofertei Siveco ca inacceptabilă și anularea actelor prin care instituția a declarat acceptabile ofertele depuse de Telekom România Communications (fost Romtelecom) și asocierea formată din S&T Romania și Teamnet World Professional Services, precum și obligarea APIA la reevaluarea ofertelor acestora.
La licitația încă nefinalizată, APIA a dorit să elimine Siveco, motivele invocate fiind in totalitate aplicate numai Siveco nu și celorlalți ofertanți care ar fi trebuit să facă declarații similare. O discriminare pe față, susțin surse din companie.
În august 2018, însă, printr-o decizie, Curtea de Apel București a confirmat excluderea definitivă a Siveco de la licitația organizată de APIA pentru contractul de mentenanță și extindere a sistemului IT, un contract în valoare de 100 de milioane de lei.
Campania APIA 2018 pentru subvențiile fermierilor a început fără un soft funcțional. Agenția de Plăți a stat până de curând fără un contract de dezvoltare soft. A încheiat unul, în regim de extremă urgență, fără licitație, în condițiile în care nu mai avea alte soluții. Însă în acest contract nu sunt incluse toate cerințele, tot ce ar trebui să fie reactualizat în sistemul informatic. Chiar dacă a cerut excluderea Siveco de la licitație, APIA a încheiat acest contract, pentru o parte din modulele sistemului informatic, tot cu Siveco. Este un contract în valoare de 5,1 milioane de lei.
Pentru o parte din dosarele neplătite din 2017 ar fi necesare dezvoltări suplimentare în sistem. Unele sunt incluse în acest contract încheiat cu Siveco acum, altele nu, și deci doar o parte dintre fermieri ar putea fi plătiți. Când își vor primi subvențiile restante acești fermieri? Nu se știe, în acest moment. Se pare că informațiile date de APIA Centrală în teritoriu că "se rezolvă" cu softul nu sunt în întregime corecte pentru că o bună parte dintre dosarele restante la plată nu se pot rezolva prin contractul încheiat cu Siveco.
În aceeși ordine de idei, eliminarea Siveco din licitație ar putea duce la mari probleme cu dezvoltarea sistemului informatic pentru că, pentru foarte multe module (esențiale), APIA ar fi total dependentă de Siveco.