Fermierii români au încasat în decembrie 2015 o parte din ajutorul de stat pentru motorina folosită în trimestrul III. Concret, agricultorii au primit 51,12% din subvenția la care au dreptul. Suma totală virată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost aproximativ 129 milioane de lei. Tranșa a doua ar fi urmat să o primească în ianuarie 2016. Situația însă s-a schimbat radical! Ce s-a întâmplat?
246 de milioane de lei sunt necesare pentru plata ajutorului de stat la motorină utilizată în agricultură în trimestrul III din acest an. Din această sumă, ca să nu diminuăm cuantumul subvenției, am decis să virăm în decembrie 129 de milioane de lei. Adică, un procent de aproximativ 52%. Am decis acest lucru ca să menținem și pentru trimestrul III prețul pe litrul de motorină pentru agricultori la 1,79 lei, a declarat, pentru Agroinfo, în decembrie 2015, Ioan Merca, șeful APIA.
Cu certitudine că directorul general APIA era convins la vremea respectivă că fermierii români își vor primi anul acesta, în ianuarie, și restul de plată de aproape 49%. Dar, surpriză! Suma alocată pentru plata subvenției la motorina folosită în trimestrul III din 2015 a fost prea mică și prea zgârcită pentru ca fermierii români să primească integral acest ajutor.
Astfel, APIA ar fi fost nevoită să procedeze la reducerea liniară a subvenției, așa cum se întâmplă în cazul schemei unice de plată pe suprafață (SAPS), susțin sursele noastre din structura națională a Agenției de Plăți.
13.600 de fermieri au solicitat ajutorul de stat pentru motorina folosită la lucrările agricole din trimestrul III. Suma disponbilă, adică cele aproximativ 129 de milioane de lei, s-a împărțit la numărul de fermieri. Suma primită de fiecare fermier s-a diminuat ca să ajungă la toată lumea. Dacă ar fi fost eligibili mai puțini fermieri, procentul primit din subvenție ar fi fost mai mare.
Abia acum se lămurește de ce Guvernul, în ședința din 16 decembrie 2015, a aprobat majorarea cu 107 milioane de lei a bugetului pentru plata ajutorului de stat pentru motorina folosită de agricultori în trimestrul III. Pentru că din suma totală alocată pentru subvenția la motorină pentru 2015 nu a mai rămas aproape nimic.
La începutul anului 2015 a fost stabilită în bugetul de stat suma de 270,697 milioane de lei pentru plata subvenției la motorină. Suma a fost absorbită aproape în întregime de plățile făcute pe primele două trimestre din 2015.
Potrivit APIA, 15.878 de fermieri români au încasat subvenția la motorină, cumulată pe trimestrele I și II. Suma totală virată a fost 248,328 milioane de lei. Dacă faceți un simplu calcul, veți vedea că au mai rămas pentru plata subvenției pe trimestrul III 22,369 milioane de lei. Insuficient pentru a le plăti fermierilor și măcar o parte din motorina folosită.
Astfel, în ședința de Guvern din 16 decembrie 2015 s-a decis imediat majorarea sumei cu 107 milioane de lei. În felul acesta, s-a reușit ca fermierii români să primească măcar 51,12% din ajutorul de stat pentru motorina pe trimestrul III.
Fermierii însă ar trebui să fie mulțumiți cu atât. Tranșa a doua, procentul de aproape 49%, nu o vor mai primi. De ce? Pentru că s-a terminat bugetul. Iată hotărârea de Guvern din 16 decembrie 2015 în care se spune negru pe alb că fermierii români primesc această subvenție în limita bugetului aprobat pentru 2015!
Articol unic. - Alineatul (2) al articolului 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 965 din 30 decembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
(2) Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2015 este de 377.472,250 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2015.
Subvenția pentru motorina folosită în agricultură în trimestrul IV se va plăti din bugetul pe anul 2016.
Ajutorul de stat pentru motorină se acordă prin rambursarea diferenței dintre acciza standard și acciza redusă practicată la motorina folosită în agricultură. Rata accizei reduse pentru motorina folosită în agricultură în 2015 este 99,498 lei/1.000 de litri.