ÎNTÂLNIRE CRUCIALĂ LA BRUXELLES! Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin astăzi, joi, 16 februarie 2017, în fața Comisiei Europene, o subvenție importantă pentru fermierii români: SPRIJINUL CUPLAT. Reprezentanții României trebuie să argumenteze la DG Agri că este necesar ca agricultorilor români să li se acorde această subvenție uriașă și în 2017. Exclusiv pentru AGROINFO, ministrul agriculturii, Petre Daea, dezvăluie AMĂNUNTE NEȘTIUTE despre această întâlnire!
Comisia Europeană a cerut explicații României despre acordarea sprijinului cuplat în zootehnie (SCZ) și a sprijinului cuplat în vegetal pentru o listă de culturi.
Pentru campania 2015, fermierii români au încasat sume uriașe în contul acestei scheme de plată. România a ajuns prima în clasament, cu subvenția cea mai mare din Europa, acordată pe cap de bovină, cca. 900 de euro/cap de vacă de lapte și cca. 1.300 de euro/cap de vită de carne. Cât privește sprijinul cuplat în vegetal, pentru un hectar cultivat cu cartofi de sămânță, fermierii eligibili au încasat un sprijin cuplat de aproape 24.000 de euro/ha. O sumă uriașă!
România ar fi pornit, de la început, pe picior greșit negocierea acestui sprijn cu Comisia Europeană. Astăzi, reprezentanții României dau explicații la Bruxelles, la o înâlnire tehnică la DG Agri. Fermierii români au vrut să-și apere personal această subvenție. Au fost refuzați. La Bruxelles se află, în acest moment, doar reprezentanții MADR. Exclusiv pentru AGROINFO, ministrul agriculturii dezvăluie amănunte despre această întâlnire.
TREBUIE SĂ DAU SPRIJINUL CUPLAT PENTRU 2016! CE FAC?! ÎL DAU ȘI IAU BANII ÎNAPOI DE LA FERMIERI?!
Uniunea Europeană a făcut anumite observații pe care nu le-a procesat nimeni până la venirea mea în Ministerul Agriculturii. Este vorba despre observațiile pe sprijinul cuplat. Când am venit aici, am dat drumul hotărârii de Guvern pentru aprobarea cuantumurilor la sprijinul cuplat și la ajutorul național tranzitoriu. Și atunci mi s-a spus: sunt niște probleme aici. Păi, de când sunt problemele acestea? Sunt din 2015. Eu trebuie să dau sprijinul cuplat pentru 2016, ce să fac? Trebuie să dau banii la oameni. Este un risc. Dau banii la oameni și poate trebuie să-i iau înapoi. Cum ai putea să gestionezi așa o situație, în condițiile în care azi îi dai omului banii și mâine îi iei ?! Și am zis nu. Stop cadru! Intrăm în dialog cu Uniunea Europeană. L-am trimis acolo pe secretarul de stat, Alexandru Potor.
Am mai avut o discuție cu el și am ajuns la concluzia că este necesar să promovăm o întâlnire bilaterală, o discuție profesionistă, cu tot ce înseamnă. De ce România a luat-o pe acest drum, de ce a considerat că e bine să acorde un asemenea sprijin, de ce, de ce, etc. Și cu elemente concrete să justifice la Uniunea Europeană în așa fel încât să înțeleagă că suntem pe un drum bun. Nu suntem pe un drum greșit. Ne-a aprobat o bilaterală pe data de 8 februarie, am pregătit-o, am trimis omul și problema. Și a plecat echipajul către Bruxelles.
În pragul plecării, mă anunță secretarul că o parte din membrii Comisiei sunt bolnavi, alții au un deces în familie. Atunci am luat legătura cu Achim Irimescu (fost ministru al agriculturii, actualmente reprezentantul României la DG Agri n.r.) și i-am spus: trimiteți-mi scris. Voi vedeți că am pus lumea în mișcare, am dat oamenilor din banii statului, eu cum justific?! Cei de la UE mi-au trimis scrisoare, s-au scuzat și ne-au propus întâlnirea pe data de 16 februarie. Pentru această întâlnire de la Bruxelles noi am avut discuții între specialiștii noștri și fermieri.
FRAȚILOR, NOI DĂM BANII, VOI ÎI LUAȚI!
Și am spus: fraților, stați așa puțin. Noi dăm banii, voi îi luați. Hai să ne socotim cum trebuie să justificăm, în așa fel încât dacă dăm banii să nu-i mai luăm înapoi. Ce vi se cuvine, să rămână în buzunarul fermierului. Și în dialogul acesta am spus: hai să facem și un material și să mergeți toți care aveți legătură cu domeniul în așa fel încât să nu rămână nimic nejustificat. În așa fel încât să valorificăm la maxim această întâlnire. Noi nădăjduiam că pot să meargă și o parte din fermieri. Tot de la Bruxelles, tot Irimescu ne-a spus că la bilaterală nu participă reprezentanții fermierilor, a declarat Petre Daea, exclusiv pentru AGROINFO.
Șeful de la Agricultură ne-a mai spus că argumentația pentru sprijinul cuplat la soia a fost făcută de unul dintre cei mai mari și profesioniști fermieri din România, Lucian Buzdugan, directorul Consiliului de Administrație Agricost Insula Mare a Brăilei.
România nu poate să stea tot timpul în genunchi în fața UE, a mai spus ministrul Daea.
AGROINFO va reveni cu rezultatele întâlnirii care se desfășoară astăzi la Bruxelles, în cadrul căreia trebuie convinsă Comisia Europeană să lase această subvenție fermierilor români.