Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV: DECLARAȚIA ministrului AGRICULTURII! ZI DECISIVĂ pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Publicat: 16 februarie 2017 - 07:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎNTÂLNIRE CRUCIALĂ LA BRUXELLES! Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin astăzi, joi, 16 februarie 2017, în fața Comisiei Europene, o subvenție importantă pentru fermierii români: SPRIJINUL CUPLAT. Reprezentanții României trebuie să argumenteze la DG Agri că este necesar ca agricultorilor români să li se acorde această subvenție uriașă și în 2017. Exclusiv pentru AGROINFO, ministrul agriculturii, Petre Daea, dezvăluie AMĂNUNTE NEȘTIUTE despre această întâlnire!

Comisia Europeană a cerut explicații României despre acordarea sprijinului cuplat în zootehnie (SCZ) și a sprijinului cuplat în vegetal pentru o listă de culturi.

Pentru campania 2015, fermierii români au încasat sume uriașe în contul acestei scheme de plată. România a ajuns prima în clasament, cu subvenția cea mai mare din Europa, acordată pe cap de bovină, cca. 900 de euro/cap de vacă de lapte și cca. 1.300 de euro/cap de vită de carne. Cât privește sprijinul cuplat în vegetal, pentru un hectar cultivat cu cartofi de sămânță, fermierii eligibili au încasat un sprijin cuplat de aproape 24.000 de euro/ha. O sumă uriașă!

România ar fi pornit, de la început, pe picior greșit negocierea acestui sprijn cu Comisia Europeană. Astăzi, reprezentanții României dau explicații la Bruxelles, la o înâlnire tehnică la DG Agri. Fermierii români au vrut să-și apere personal această subvenție. Au fost refuzați. La Bruxelles se află, în acest moment, doar reprezentanții MADR. Exclusiv pentru AGROINFO, ministrul agriculturii dezvăluie amănunte despre această întâlnire.

TREBUIE SĂ DAU SPRIJINUL CUPLAT PENTRU 2016! CE FAC?! ÎL DAU ȘI IAU BANII ÎNAPOI DE LA FERMIERI?!

Uniunea Europeană a făcut anumite observații pe care nu le-a procesat nimeni până la venirea mea în Ministerul Agriculturii. Este vorba despre observațiile pe sprijinul cuplat. Când am venit aici, am dat drumul hotărârii de Guvern pentru aprobarea cuantumurilor la sprijinul cuplat și la ajutorul național tranzitoriu. Și atunci mi s-a spus: sunt niște probleme aici. Păi, de când sunt problemele acestea? Sunt din 2015. Eu trebuie să dau sprijinul cuplat pentru 2016, ce să fac? Trebuie să dau banii la oameni. Este un risc. Dau banii la oameni și poate trebuie să-i iau înapoi. Cum ai putea să gestionezi așa o situație, în condițiile în care azi îi dai omului banii și mâine îi iei ?! Și am zis nu. Stop cadru! Intrăm în dialog cu Uniunea Europeană. L-am trimis acolo pe secretarul de stat, Alexandru Potor.

Am mai avut o discuție cu el și am ajuns la concluzia că este necesar să promovăm o întâlnire bilaterală, o discuție profesionistă, cu tot ce înseamnă. De ce România a luat-o pe acest drum, de ce a considerat că e bine să acorde un asemenea sprijin, de ce, de ce, etc. Și cu elemente concrete să justifice la Uniunea Europeană în așa fel încât să înțeleagă că suntem pe un drum bun. Nu suntem pe un drum greșit. Ne-a aprobat o bilaterală pe data de 8 februarie, am pregătit-o, am trimis omul și problema. Și a plecat echipajul către Bruxelles.

În pragul plecării, mă anunță secretarul că o parte din membrii Comisiei sunt bolnavi, alții au un deces în familie. Atunci am luat legătura cu Achim Irimescu (fost ministru al agriculturii, actualmente reprezentantul României la DG Agri n.r.) și i-am spus: trimiteți-mi scris. Voi vedeți că am pus lumea în mișcare, am dat oamenilor din banii statului, eu cum justific?! Cei de la UE mi-au trimis scrisoare, s-au scuzat și ne-au propus întâlnirea pe data de 16 februarie. Pentru această întâlnire de la Bruxelles noi am avut discuții între specialiștii noștri și fermieri.

FRAȚILOR, NOI DĂM BANII, VOI ÎI LUAȚI!

Și am spus: fraților, stați așa puțin. Noi dăm banii, voi îi luați. Hai să ne socotim cum trebuie să justificăm, în așa fel încât dacă dăm banii să nu-i mai luăm înapoi.  Ce vi se cuvine, să rămână în buzunarul fermierului. Și în dialogul acesta am spus: hai să facem și un material și să mergeți toți care aveți legătură cu domeniul în așa fel încât să nu rămână nimic nejustificat. În așa fel încât să valorificăm la maxim această întâlnire. Noi nădăjduiam că pot să meargă și o parte din fermieri. Tot de la Bruxelles, tot Irimescu ne-a spus că la bilaterală nu participă reprezentanții fermierilor, a declarat Petre Daea, exclusiv pentru AGROINFO.

Șeful de la Agricultură ne-a mai spus că argumentația pentru sprijinul cuplat la soia a fost făcută de unul dintre cei mai mari și profesioniști fermieri din România, Lucian Buzdugan, directorul Consiliului de Administrație Agricost Insula Mare a Brăilei.

România nu poate să stea tot timpul în genunchi în fața UE, a mai spus ministrul Daea.

AGROINFO va reveni cu rezultatele întâlnirii care se desfășoară astăzi la Bruxelles, în cadrul căreia trebuie convinsă Comisia Europeană să lase această subvenție fermierilor români.

Vizualizat: 7928 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii