PLĂȚILE AȘTEPTATE DE FERMIERI! AGROINFO este singura publicație care a reușit să discute astăzi, 19 mai 2019, cu ministrul agriculturii Petre Daea. Șeful de la Agricultură a fost la expoziția AGRIPLANTA de la Fundulea, Călărași. Nu a fost prezent la deschiderea evenimentului, în schimb, a mers duminică, în ultima zi de expoziție. Singur, fără să fie însoțit de cineva din echipa sa și fără să anunțe presa.
Ultimul val de plăți pe care fermierii români îl așteaptă de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este sprijinul cuplat vegetal. Termenul până la care fermierii mai aveau posibilitatea să depună documente doveditoare la APIA a fost 15 mai 2019 pentru sprijinul cuplat vegetal, aferent anului 2018, solicitat pentru anumite culturi agricole. Directorul general APIA, Adrian Pintea, a declarat pentru AGROINFO, în urmă cu aproximativ o lună, că valoarea pe hectar a acestei subvenții va fi anunțată după data de 15 mai 2019. Adică, după expirarea termenului limită de depunere a documentelor la APIA. A trecut 15 mai, suntem pe data de 19 mai, APIA nu a comunicat nimic, așa că l-am întrebat pe ministrul agriculturii care este valoarea pe hectar a sprijinului cuplat la lucernă și soia. Pentru cele două culturi, termenul de depunere la APIA a documentelor justificative a expirat demult.
Calculăm acum acest sprijin. Nu au adus toți documentele (toți fermierii care au solicitat sprijinul cuplat la APIA n.r.). Sigur va fi un calcul exact în funcție de cantitate, de documentele pe care le depun fermierii, a declarat Petre Daea, exclusiv pentru AGROINFO.
Suprafața solicitată la plată este mai mică sau mai mare prin comparație cu 2017? Subvenția pe hectar e mai mică sau mai mare prin comparație cu 2017? A insistat reporterul AGROINFO.
Vedem acum, a fost zgârcit în răspuns Petre Daea.
Cuantumul pe hectar al sprijinului cuplat la soia și la lucernă trebuie să-l știți. Acum un an l-ați comunicat încă din aprilie. Ar trebui să-l știți deja, nu s-a lăsat cu una, cu două reporterul AGROINFO.
Eu știu exact când trebuie să știu, a răspuns ușor enervat ministrul agriculturii.
Ministrul agriculturii și șeful APIA sunt reticenți când vine vorba despre cuantumul pe hectar pentru o subvenție care urmează la plată. Pe surse am aflat că reținerea lor vine din cele întâmplate în campania de plată APIA 2017 când s-au greșit valorile pe cap de animal pentru sprijinul cuplat zootehnic și ajutorul național tranzitoriu din zootehnie. Atunci, fermierilor li s-au făcut plăți la o anumită valoare a subvenției pe cap de animal, iar după ce s-a făcut plata a venit recalcularea, iar rezultatul a fost un cuantum mai mic. Astfel, APIA le-a cerut banii înapoi fermierilor. APIA calculează acum de două ori până să anunțe o dată. La fel ca șeful APIA și ministrul agriculturii ne-a spus că vor fi anunțate o dată toate valorile pe hectar pentru toate culturile agricole pentru care se acordă sprijin cuplat vegetal.
Sprijinul cuplat în sectorul vegetal se acordă fermierilor români pentru următoarele culturi: soia, lucernă, sfeclă de zahăr, orez, hamei, mazăre pentru industrializare, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și/sau fibră, sămânță de cartof, cartofi timpurii pentru industrializare, tomate pentru industrializare, castraveți pentru industrializare, legume cultivate în spații protejate-sere (tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă sau destinaţi industrializării, ardei pentru consum în stare proaspătă, varză pentru consum în stare proaspătă), legume cultivate în spații protejate-solarii (tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă, castraveţi destinaţi industrializării, ardei pentru consum în stare proaspătă, varză pentru consum în stare proaspătă, vinete pentru consum în stare proaspătă), fructe destinate industrializării (prune, mere, cireșe, vișine, caise, zarzăre).