NOI NE INTERESĂM DE PLATA SUBVENȚIILOR TALE! AGROINFO NU ESTE INDIFERENT la necazurile fermierilor care-și verifică zilnic conturile, în așteptarea subvențiilor cuvenite. Nu ne mărginim doar să vă ascultăm nemulțumirile, încercăm, atât cât stă în puterea noastră de jurnaliști, să vă ajutăm. Începem cu date despre plată din două județe unde șefii APIA au răspuns cât se poate de deschis întrebărilor noastre. Sunteți în alte județe, scrieți-ne și noi vom încerca să aflăm care e stadiul plăților!
Ca să înțeleagă toată lumea, vă spunem care este mecanismul de plată al subvențiilor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Listele de plată, whitelist, lista cu fermierii eligibili la plată este trimisă de Agenția de Plată și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Aparat Central la fiecare județ în parte.
Angajații centrelor județene preiau listele și le procesează pentru autorizarea la plată. În listele respective s-ar putea să fie identificați fermieri care au probleme.
De exemplu, fermieri care au de primit plăți compensatorii pe agro-mediu. Ei nu vor putea intra la plată acum pentru că APIA face controalele pe agro-mediu după data de 31 martie. Un alt exemplu este al fermierilor care așteaptă sprijinul cuplat la lucernă și soia. Documentele care atestă că au obținut producția minimă necesară pentru încasarea banilor se depun la APIA până la data de 31 martie. Am explicat două dintre situații. Asta nu înseamnă că nu sunt și alte situații care împiedică fermierul să intre pe lista de plată.
După ce sunt procesate în teritoriu, listele de plată, curățate să spunem, se întorc la București. Aparatul Central este cel care transferă banii de subvenții în conturile fermierilor.
LISTE DE PLATĂ BRĂILA
Noi dăm fermierii la plată, îi autorizăm pe lista trimisă de APIA Aparat Central. Noi autorizăm cât se poate și rămân cei care au probleme. Sunt unii care sunt la controlul prin teledetecție și acum facem follow-up-ul (o verificare făcută de APIA în urma primirii rapoartelor de teledetecție n.r.). Chemăm fermierii, cu facturi, cu tot ce trebuie.
Avem aproximativ 3.500 de fermieri dați la plată. Pe ultima listă primită de la București sunt 800 de fermieri, pe care-i analizăm acum pentru că între ei mai sunt care au fost la control și au sprijin cuplat pe vegetal. Cuantumul pe sprijin cuplat vegetal nu s-a fixat, dar acești fermieri vor intra, totuși, la plată cu cuantum 0 pe sprijin cuplat vegetal, ca să poată să-și încaseze banii pe celelalte scheme, pe suprafață, zootehnie.
De săptămâna trecută, au intrat la plată și schemele din zootehnie pentru că au cuantumul fixat. Sâmbătă și duminică am lucrat pe follow-up ca să putem să-i deblocăm pe fermieri la plată. Facem centralizatoare cu cei autorizați, pleacă spre București și pe baza centralizatoarelor se fac liste de plăți și Bucureștiul plătește.
Sunt unii care au fost la control pe agro-mediu și facem verificări în teren după data de 31 martie. Până atunci, ei trebuie să întoarcă niște culturi. Ce mai sunt în restanțe, sunt cei cu sprijin cuplat la soia, la lucernă și pentru această schemă nu este fixat cuantumul și fermierii trebuie să ne aducă niște documente. Dacă puteți să-mi spuneți un fermier, doi, eu pot să vă spun de ce nu au luat banii. Am o situație strictă cu fermierii, declară Daniela Mihaela Militaru, șef APIA Brăila, exclusiv pentru AGROINFO.
LISTE DE PLATĂ BIHOR
Pot să vă spun că am 6.235 de fermieri care au intrat pe listele de plată pentru campania 2016, pentru diferența de SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r.) și ANT 1 (ajutor național tranzitoriu pentru culturile în teren arabil n.r.). Am plătit avansul pe suprafață avansul pe suprafață anul trecut, în decembrie am făcut și plată regulară, iar după aprobarea bugetului de stat am reluat plata. Până la sfârșitul lunii martie vor ajunge pe lista de plată toți fermierii.
Excepție fac agriculturii care au probleme. Adică, dosare în instanță, cont bancar invalid, etc. Pe aceștia nu o să-i putem soluționa până pe data de 31 martie 2017. În total, avem cca 18.000 de fermieri care-și așteaptă plata. S-au terminat și controalele pe teren și va fi stabilit și cuantumul la sprijinul cuplat vegetal și putem face toate plățile, fără nicio restricție.
Noi am lucrat și sâmbătă și duminică. Până la sfârșitul lunii martie, în funcție de câți fermieri avem în whitelist (lista cu fermierii eligibili la plată n.r.), sâmbetele și duminicile sunt dedicate în exclusivitate plăților pentru campania 2016.
Sâmbăta și duminica facem numai plăți. În fiecare zi, de luni până vineri preluăm toți fermierii care vin la centrele locale și centrul județean pentru cerere campania 2017. După care, fiecare centru local, în funcție de câți fermieri are în whitelist, rămân angajații la lucru până când își fac listele de plată pentru fermierii care intră la plată. Îi asigurăm pe fermieri că tot ce ține de noi facem pentru ca ei să-și primească banii, declară Florian Pavel, șef APIA Bihor, exclusiv pentru AGROINFO.
Așteptăm aceeași deschidere, bunăvoință și amabilitate și din partea altor șefi APIA din teritoriu! Fermieri, nu sunteți din aceste județe, spuneți-ne județul de unde sunteți, unde aveți exploatația agricolă și noi vom încerca să aflăm care este stadiul la plata subvențiilor aferente campaniei 2016.