Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Exclusiv! Ce șanse au fermierii români să câștige procesele cu AFIR?

Publicat: 29 ianuarie 2016 - 11:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Milioane de euro sunt disputate în instanțele de judecată din România între fermierii care accesează bani europeni pentru diferite proiecte și Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) care le cere banii înapoi din diverse motive. Cine câștigă și cine pierde? O să fiți uimiți să aflați ce șanse au fermierii în războiul cu AFIR!

Agroinfo a fost curios să afle câți dintre fermierii români au câștigat un proces în instanță cu AFIR. Agricultorii au acționat în judecată Agenția de Finanțare Rurală pentru că le-a sistat proiectele pe bani europeni din diverse motive, unul dintre ele fiind mult discutatele condiții artificiale. Odată învins beneficiarul, AFIR închide robinetul, dar cere și banii înapoi. Iată statistica făcută de Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale pentru noi!

Numărul total de litigii privind Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în care AFIR a fost parte începând cu anul 2007  până în prezent și care au fost soluționate irevocabil, este de 404, din care 19 privesc în mod expres condițiile arificiale. Menționăm că 310 litigii au fost câștigate de către AFIR, 15 litigii fac referire la condiții artificiale. Astfel, sunt 4 litigii pierdute strict pe condiții artificiale, suma aferentă acestora fiind de 1,54 milioane de lei.

Deci, din 404 procese, beneficiarii fondurilor europene au câștigat 94 de procese. Nici măcar un sfert din numărul de procese aflate pe rolul instanțelor. Cei care au câștigat, au rămas cu banii transferați de AFIR până la momentul intervenirii disputei în instanță. Dar cu ce bani și-au continuat beneficiarii proiectele?

S-a încheiat fostul program (PNDR 2007-2013) și atunci în noul program (PNDR 2014-2020) nu am legal posibilitatea să plătesc continuarea acestor proiecte. Banii au fost antamați, angajați pe vechiul program și acum pe noul program trebuie să-mi dea voie Comisia Europeană. Ca principiu, există trei posibilități:
1. fermierul rămâne cu câți bani i-am transferat, dar continuă proiectul pe banii lui
2. eu, ca stat, să-i dau banii din buget și in extremis o să fac asta pentru că prefer să continui cu un proiect început decât să o iau de la capăt cu un proiect nou
3. e cea mai bună variantă, fermierul să continue proiectul pe bani europeni, explică Achim Irimescu, ministrul agriculturii.

Potrivit statisticii AFIR, condițiile artificiale nu au atârnat greu în disputele cu fermierii. Cu toate acestea, România a pierdut o sumă importantă din pricina acestor reguli prost croite și lăsate la interpretarea funcționarilor.

Anul trecut, am dezangajat un miliard de euro pe PNDR 2007-2013. Dacă mai adăugăm pe cele două Agenții de Plăți (AFIR și APIA) corecții de 600 milioane de euro, deci am pierdut peste 1,6 miliarde de euro din cele 15,5 miliarde de euro. Multe dintre proiectele pe care noi le-am încadrat ca fiind cu condiții artificiale nu au fost așa.

Sunt situații destul de dramatice pentru beneficiarii noștri. Au fost beneficiari care au efectuat plățile și au contribuit din fondurile proprii cu 50% și la a cincea plată i s-a spus că au fost condiții artificiale. Avem și noi partea noastră de vină, Agenția de Plăți, dar la nivel european nu există un ghid foarte clar și i se lasă funcționarului o marjă foarte mare, spune Achim Irimescu.

Vizualizat: 2345 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

Lipsesc centrele de sacrificare permanente Cons DDA la Agromalim 2017 Bilanţul DLG InterMarketing pe final de an

Bancul zilei

Arborele

Arborele
Clienta: - Îmi place căţelul acesta şi aş vrea să-l cumpăr. Dar, spuneţi-mi, are pedigree? Detalii