Consorțiul SIVECO-Teamnet dezvăluie ultimele informații despre stadiul în care se află pregătirea sistemului informatic cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urmează să lucreze pentru plata integrală a subvențiilor către fermieri.
Sistemul informatic realizat de dezvoltator pentru APIA, Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS), include 21 de module componente. Fiecare modul reprezintă în sine o aplicație complexă și corespunde unor operațiuni aferente plății subvențiilor, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic.
Nu există neapărat o corespondență de 1 la 1 între cele 85 de scheme și măsuri de plată din agricultură și cele 21 de componente ale softului, susține dezvoltatorul.
În prezent, dintre cele 21 de module sunt finalizate 8 module, iar 4 sunt în derulare. Aceste 12 module componente sunt deja contractate.
Din motive independente de APIA sau de consorțiul furnizor, contractarea modulelor care formează sistemul IACS a fost mult întârziată în prima jumătate a anului trecut, dar acum se desfășoară în ritm accelerat. Specialiștii noștri, împreună cu echipa APIA, fac eforturi deosebite pentru a recupera cât mai mult din întârziere. Împreună cu APIA și Ministerul Agriculturii depunem eforturi continue pentru identificarea modalităților de optimizare a calendarului de implementare a modulelor sistemului informatic IACS, spune consorțiul SIVECO-Teamnet.
Deci, lucrurile s-au urnit greu, dar acum sunt pe repede înainte. În acest moment, echipa de proiect APIA și consorțiul furnizor se află în faza premergătoare pentru contractarea de 9 noi module. Dintre acestea, 4 module sunt destinate pentru plata subvențiilor din zootehnie. Care sunt aceste module?
Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic înainte de controlul pe teren
Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic după controlul pe teren
Calculul plăților pentru sectorul vegetal, respectiv sectorul zootehnic pentru plata finalăAprobarea plăților pentru sectorul vegetal, respectiv sectorul zootehnic pentru plata finală
Efectuarea propriu-zisă a plăților finale (ordine de plată, extrase de cont etc)
Gestionarea plăților necuvenite
Gestionarea registrului unic al debitorilor
Gestionarea registrului unic al sancțiunilor multianuale
Realizarea raportărilor naționale și europene privind plătile efectuate către fermieri
Dezvoltatorul susține că se caută soluții ca modulele construite pentru anumite scheme de plată să poată funcționa independent de alte module care privesc alte scheme de plată.
Între modulele componente ale IACS există strânse interdependențe care impun o anumită ordine de abordare, dezvoltare și implementare a lor. Mai mult, noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene, prin regulamentele adoptate în 2014, aduce ca noutate cererea de plată unică. Aceasta înseamnă că fermierii depun câte o singură cerere de plată, indiferent la câte scheme/măsuri de plată sunt eligibili, chiar dacă unele măsuri sunt aferente sectorului vegetal, iar altele sectorului zootehnic. În pofida acestor interdependențe introduse de noua PAC, APIA și firmele care elaborează IACS identifică în mod continuu soluții pentru a efectua anumite plăți pe măsură ce diversele module sunt lansate în producție.
Cu toată această grabă și presiune care apasă pe umerii IT-iștilor implicați în acest proiect, pentru o funcționare optimă, o aplicație software (și cu atât mai mult una de complexitatea celei de la APIA) are nevoie de o perioadă de dezvoltare și de o perioadă pentru testare, corespunzătoare acestui grad de complexitate, spune dezvoltatorul.
Așadar, va fi nevoie de o perioadă de probă, de testare a sistemului informatic.
Întrebarea este: vor fi gata toate cele 21 de module până pe 8 aprilie? Ministrul agriculturii Achim Irimescu susține că este termenul limită pentru finalizarea sistemului informatic convenit, la ultima analiză, cu dezvoltatorul SIVECO-Teamnet.