Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! UN FERMIER A DESCOPERIT CE FACE APIA CU BANII LUI din SUBVENȚII!

Publicat: 22 februarie 2018 - 18:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

STRIGĂTOR LA CER! Este incredibil ce i s-a întâmplat unui fermier român cu sumele care i se cuvin în contul subvențiilor, datorate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru anul 2017. Este posibil ca APIA să uzeze de această practică, foarte ciudată, și-n cazul altor fermieri, dar aceștia să nu fi realizat ce li se întâmplă. Fermierul care ne-a contactat și ne-a pus la dispoziție acte are bunul obicei de a-și verifica tranzacțiile bancare.

Povestea o să vă lase fără cuvinte. APIA s-a transformat într-un magician capabil să facă să vă dispară banii din contul bancar personal. În timp ce ne povestea fermierul și ne punea la dispoziție actele bancare, ne gândeam dacă nu cumva APIA face aceste manevre de hocus-pocus ca să-i iasă bine la numărătoare fermierii care și-au primit subvențiile pentru Campania 2017. Să nu cumva să-i dea cu virgulă vreo sumă.

Fermierul  care a trăit această întâmplare crepusculară cu APIA este din județul Brăila, exploatează 14,14 hectare de teren agricol și crește bovine. Pentru că aștepta bani de la APIA, verifica aproape în fiecare zi contul bancar, de pe calculator sau de pe telefon, ca să vadă dacă i-au fost transferate sumele pentru ajutorul național tranzitoriu, atât pentru vegetal, ANT 1, cât și ANTZ pentru cele 10 vaci de carne. Să facem calculele, să vedem ce sume aștepta fermierul:

ANT1 culturi în teren arabil - 14,14 ha ×73,6246 lei/ha = 1.041,05 lei

ANTZ, Schema decuplată de producţie, specia bovine de carne - 10 capete ×407,8898 lei/cap de animal = 4.078,89 lei

Miercuri, 21 februarie 2018, când deschide să-și verifice contul bancar simte că i se taie picioarele. Ce se întâmplase? APIA îi transferase o dată ANT 1 pentru vegetal, 1.041,05 lei, și a doua oară ANTZ, 4.078,89 lei. Bun! O să spuneți de ce nu a sărit în sus de bucurie fermierul, că are subvențiile în cont. Pentru că, la puțin timp de la viramentele făcute de APIA, sumele au dispărut din contul bancar personal al fermierului. APIA le-a retras, așa cum tot APIA le-a virat!

Necăjit, fermierul s-a dus glonț la banca unde are deschis contul să vadă ce s-a întâmplat. Funcționarii băncii i-au spus că APIA București a emis un ordin de plată pentru sumele respective, iar la puțin timp, preț de o oră, două, tot APIA București a stornat ordinul de plată. Pe înțelesul tuturor, a retras acel ordin de plată, nu mai era valabil ordinul de plată, așa că banca a fost nevoită să retragă sumele cu care alimentase contul fermierului.

EXTRASUL DE CONT  21 FEBRUARIE 2018 - Puteți să observați că sumele în culoare verde înseamnă că banii sunt în cont, iar cele colorate în roșu și cu minus în față ne arată că banii au fost retrași din contul bancar. Operațiunile sunt făcute de APIA.

cont-fermier-apia_b

Pentru că nu-și explica de ce i s-au topit așa urgent subvențiile din cont de nici nu a apucat să se bucure, fermierul s-a dus de la bancă la Centrul județean APIA Brăila, să încerce să afle un răspuns. Funcționarii de aici i-au spus că nu au nicio legătură cu transferul banilor pentru subvenții, acest transfer este făcut doar de APIA Aparat Central, de București.  Și, așa ca o paranteză, cei de la APIA i-au spus și că softul pentru autorizările la plată nu funcționează de vreo două zile.

Disperat să nu fie cumva ceva sancțiuni, probleme despre care nu știe, fermierul a cerut astăzi, 22 februarie, din nou lămuriri la APIA Brăila. Funcționara care s-a ocupat de dosarul lui pentru subvenții l-a asigurat că nu are probleme, nu a fost sancționat, nu e vorba de nicio sancțiune. Ba mai mult, i-a arătat că are deja decizie de plată cum că i s-au achitat sumele respective și i-a socotit pe o bucată de hârtie banii pe care trebuia să-i încaseze din subvenții.

ciorna-fermier_b

De la Centrul județean APIA, fermierul nostru s-a dus din nou, astăzi, joi, la bancă, să întrebe dacă APIA București avea dreptul să retragă banii din contul lui personal. I s-a explicat că APIA a emis ordinul de plată și tot APIA l-a retras, așa că banca nu avea cum să-i alimenteze contul. Supărat, temător că nu va mai primi banii de subvenții, fără să-și poată explica de ce banii au apărut și la câteva ore au dispărut, uite banii, nu sunt banii, fermierul a apelat astăzi, joi, 22 februarie, la noi, să-l ajutăm să afle de la București ce s-a întâmplat.

Și ce a urmat? O să fiți uimiți! Ține tot de magicianul APIA! În timp ce vorbeam cu fermierul, omul își verifica pe telefon, la fiecare 15 minute, contul bancar, să vadă dacă nu cumva apare ceva și dispare tot la fel cum a apărut. Să vedeți și să nu credeți! La un moment dat, s-a înverzit contul. Au apărut subvențiile de la APIA! De data aceasta, APIA București a făcut patru viramente. O dată a fost transferat ANT1 vegetal, 1.041,05 lei, a doua oară, ANTZ pentru vaci, 4.078,89 lei, a treia oară APIA a transferat suma de 98 de lei și al patrulea transfer, tot de la APIA, este de 498,88 lei. Ultimele sume reprezintă plăți compensatorii pe Măsura 13 zone defavorizate.  

EXTRASUL DE CONT  22 FEBRUARIE 2018

cont-fermier-22-feb_b

L-am lăsat pe fermier să extragă repede banii din cont până nu se răzgândește APIA. Povestea lui e cu happy-end, dar ne întrebăm cu câte conturi bancare face APIA București aceste manevre și fermierii habar nu au și poate banii, odată ce au fost retrași, se reîntorc în conturile fermierilor mult mai târziu.

 

Vizualizat: 8521 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii