FERMIERII POT SĂ RĂMÂNĂ FĂRĂ SUBVENȚII. Verificările în teren a parcelelor agricole pentru care fermierii solicită subvenții sunt în plină desfășurare! Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au descoperit deja zeci de agricultori care și-au declarat suprafețe mai mari pentru a încasa mai mulți bani.
Supradeclararea suprafețelor agricole în cererea unică depusă la APIA îi poate exclude pe fermieri de pe lista de plată și-i poate obliga la achitarea unor sancțiuni. Verificările făcute de angajații APIA Suceava au identificat deja 67 de fermieri care au declarat suprafețe mai mari decât cele exploatate în realitate.
Potrivit conducerii APIA Suceava, în urma controalelor încrucișate efectuate în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), softul cu care operează APIA pentru plățile fermierilor, s-au descoperit nereguli la 173 de blocuri fizice. Fermierii implicați au fost notificați pentru corectarea datelor eronate din cererea unică. ATENȚIE! Nu toți fermierii care au comis această greșeală vor beneficia de subvenția pe suprafață întreagă, unii vor fi sancționați, iar unii, mai grav, s-ar putea să fie excluși de pe lista de plată în funcție de mărimea suprafețelor declarate în plus.
APIA Suceava susține că a introdus în aplicaţia IACS 6.235 de documente de corectare a declaraţiilor, ca urmare a controalelor clasice şi prin teledetecţie, inclusiv corecturile administrative aduse de fermieri. Fermierii trebuie să știe că pot fi excluși de pe lista de plată a subvențiilor dacă declară suprafețe mai mari decât cele lucrate în realitate.
CE SANCȚIUNI RISCAȚI LA SUPRADECLARAREA SUPRAFEȚELOR!
a) Dacă suprafaţa determinată este mai mare decât suprafaţa declarată în cererea de sprijin/grup de plată nu se aplică nici o penalizare, iar plata se calculează pentru suprafaţa declarată.
b) Dacă diferenţa dintre suprafaţa declarată pentru plată şi suprafaţa determinată la nivelul unui grup de plată este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafaţa determinată se va considera egală cu suprafaţa declarată. Această prevedere nu se aplică în cazul în care diferenţa reprezintă mai mult de 20% din suprafaţa totală declarată pentru plată.
c) Dacă în cazul unui grup de plată, suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafaţa determinată sau 2 ha, dar mai mică sau egală cu 20% din suprafaţa determinată, plata se calculează pe baza suprafeţei determinate, din care se scade dublul diferenţei constatate.
d) Dacă suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafaţa determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată pentru grupul de plată în cauză.
e) Dacă suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 50% din suprafaţa determinată, fermierul este exclus de la plată pentru grupul de plată în cauză şi, în plus, acesta este supus unei sancțiuni suplimentare egală cu cuantumul ajutorului sau sprijinului care corespunde diferenţei dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa determinată.
f) Dacă suma calculată ca sancțiune suplimentară nu poate fi reţinută în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării, soldul se anulează.
Grup de plată înseamnă suprafețele declarate în scopul acordării schemei unice de plată pe suprafață (SAPS); o grupă pentru fiecare dintre suprafețele declarate în scopul aplicării oricarei alte scheme de ajutor sau măsură de sprijin pe suprafață; o grupă pentru fiecare categorie de animale declarate la plată.
Eșantionul de control selectat de Agenția de Plăți pentru campania 2016 este mult mai generos decât cel de anul trecut și cuprinde cca 80.000 de fermieri.
30 NOIEMBRIE 2016. Este termenul pe care Agenția de Plăți trebuie să-l respecte pentru finalizarea campaniei de control clasic teren pentru cererile unice depuse de fermierii români în campania 2016. De la 1 decembrie 2016 încep plățile integrale, regulare.
În această perioadă, Agenția de Plăți le achită fermierilor români avansul pe suprafață. Potrivit șefului APIA, și din eșantionul de control au fost selectați fermieri care să intre la plată pe listele de avans la subvenții. Cei care au un risc de sub 5%, a declarat Adrian Pintea, director general APIA, exclusiv pentru AGROINFO.
(Surse folosite: Ordinul nr. 476/2016 privind sistemul de sancţiuni aplicabil schemelor de plăţi directe şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, aferente cererilor unice de plată depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, începând cu anul de cerere 2015; Adevărul Top)