Au mai rămas câteva ore până la startul sesiunii de primire a cererii unice de plată și printre fermierii români s-a și răspândit un zvon că vor fi excluși de la plata subvențiilor europene anumiți fermieri. Despre ce este vorba?
Dacă am suprafața agricolă înregistrată pe persoană fizică autorizată și animalele înregistrate pe persoană fizică sunt exclus de la plata subvențiilor?
În mai multe județe din România, fermierii se tem că acest amănunt îi vor lăsa fără miile de euro subvenții în buzunare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă spune clar ce trebuie să faceți!
O declarație notarială prin care transferați drepturile de plată pe care le aveți pentru animale către persoana fizică autorizată. Este o cedare a drepturilor de plată prevăzută în Ordinul 234/2016 care modifică Ordinul 619/2015 privind criteriile de eligibiliitate pentru toate schemele de plată din agricultură.
Ca să nu se producă încurcături este bine să figurați cu o singură formă de organizare juridică. Este o cerere unică, în care sunt incluse toate schemele de plată, atât din sectorul vegetal, cât și din zootehnie. Este bine ca toate să fie solicitate sub un singur ID, un singur număr de identificare.
În acest moment, APIA se confruntă cu o situație aparte în agricultură și care ar fi întâlnită doar la noi, în România. Această situație stă și la baza numărului mare de fermieri care solicită subvențiile, aproape un milion, din care ponderea mare este a fermierilor mici sau a gospodăriilor țărănești.
Ce se întâmplă? Dăm un exemplu. Într-o gospodărie, presupunem, sunt 10 vaci de lapte, 20 ha de teren agricol. Pământul aparține unui membru al familiei, vacile unui alt membru, cota de lapte livrată unui alt membru. În momentul în care se depune cererea unică pentru subvenții la APIA, titularii ar trebui să fie prezenți și, practic, fiecare membru al familiei ar trebui să-și asume o parte din cerere. Care este tendința în gestionarea subvențiilor?
Conceptul de cerere unică înseamnă strângerea tuturor schemelor de plată sub un singur ID.
APIA îi sfătuiește pe fermieri să-și facă rânduială în exploatațiile agricole. De preferat ca terenul, agricol, animalele, etc. să figureze că au un singur proprietar, un singur membru al familiei. Ar fi ideal ca persoana să aibă sub 40 de ani ca să beneficieze și de schema pentru tineri fermieri sau de alte facilități la depunerea proiectelor pentru finanțare europeană.