FERMIERI, NU RISCAȚI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă exclude urgent de la plata subvențiilor agricole dacă descoperă că ați încercat să obțineți subvenții, fără să fiți fermier activ și, chiar dacă sunteți fermier activ, ați încercat să încasați mai mulți bani decât vi se cuvin. APIA vă exlcude de la toate schemele de plată. Fiind vorba de bani europeni, lucrurile se complică și vă treziți anchetați de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Ce nu trebuie să facă un fermier activ care cere subvenții de la APIA?
APIA vă explică, într-un ghid pentru plățile acordate fermierilor în anul de cerere 2018, ce înseamnă crearea de condiții artificiale pentru obținerea subvențiilor aferente anului 2018.
Identificarea creării condiţiilor artificiale cu scopul de a îndeplini condiţia de Fermier Activ
Art. 92 din Ordinul M.A.D.R. nr. 619/2015 prevede: “ (1) Se consideră condiţie artificială creată pentru a dovedi calitatea de fermier activ, depunerea cererii unice de plată de către societăţile comerciale al căror acţionar majoritar este una dintre persoanele fizice sau juridice sau grupurile de persoane fizice sau juridice care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport şi terenuri destinate activităţilor de recreere sau de alte întreprinderi cu activităţi neagricole similare prevăzute la art. 6 alin. (6) din ordonanţă. Aceste societăţi comerciale nu pot solicita plăţi pe suprafeţele care aparţin acţionarului majoritar.
(2) Se consideră condiţie artificială creată pentru a dovedi calitatea de fermier activ, divizarea exploataţiei agricole, astfel încât să respecte prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanța 3/2015 privind schemele de plată care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020.
Art. 6.(1) Fermierul care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe, care nu au depăşit cuantumul de 5.000 euro şi care desfăşoară cel puţin o activitate agricolă minimă în cadrul exploataţiei sale este fermier activ şi poate beneficia de plăţi directe.
(3) Se consideră condiţie artificială creată pentru a dovedi calitatea de fermier activ declararea în cererea unică de plată a unui cod CAEN secundar, aferent unei activităţi agricole, în locul codului CAEN principal, de către solicitanţii prevăzuţi la art. 6 alin. (5) şi (6) din ordonanţă, pentru a evita respectarea cerinţelor prevăzute la art. 6 alin. (5) lit. a) sau b) din ordonanţă.
(5) Persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane fizice sau juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe calculate conform art. 12 din Regulamentul nr. 639/2014 care depăşesc cuantumul de 5.000 euro şi care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport şi terenuri destinate activităţilor de recreere pot fi considerate fermier activ, dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
a) cuantumul anual total al plăţilor directe reprezintă cel puţin 5% din veniturile sale totale obţinute din activităţi neagricole în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile;
b) veniturile totale obţinute în cadrul exploataţiei din activităţi agricole reprezintă cel puţin o treime din veniturile totale obţinute în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.
(6) Persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane fizice sau juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe calculate conform art. 12 din Regulamentul nr. 639/2014 care depăşesc cuantumul de 5.000 euro şi care gestionează firme/companii de construcţii, administratori de păduri de stat/private, penitenciare, unităţi administrativ - teritoriale: comune, municipii, oraşe, judeţe pot fi considerate fermier activ, dacă îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la alin. (5) lit. a) sau b).
(4) Se consideră condiţie artificială creată pentru a respecta prevederile art. 6 alin (1) din ordonanţă privind calitatea de fermier activ depunerea de cereri unice de plată separate ca persoană fizică şi ca persoană fizică autorizată/întreprindere individuală/întreprindere familială ale aceluiaşi titular.
În cazurile în care se constată că fermierul a creat condiţii artificiale pentru îndeplinirea condiţiei de fermier activ, suprafaţa agricolă din cererea unică de plată este neeligibilă la plată.
Conform art. 95 din Ordinul MADR nr.619/2015, cu modificări şi completări : “În cazul în care, în urma efectuării plăţii, se constată că fermierul a creat condiţii artificiale pentru a primi plăţi, APIA aplică procedura de recuperare a plăţilor necuvenite şi sesizează în mod obligatoriu Departamentul pentru Lupta Antifraudă şi Direcţia Naţională Anticorupţie.”
Fermierii care nu pot dovedi calitatea de fermier activ nu sunt eligibili la plată. În consecinţă, dacă fermierul nu poate dovedi calitatea de fermier activ, se respinge plata următoarelor scheme de plată/măsuri de dezvoltare rurală:
a) Schema de plată unică pe suprafaţă;
b) Plata redistributivă;
c) Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu;
d) Plata pentru tinerii fermieri;
e) Schema de sprijin cuplat;
f) Schema simplificată pentru micii fermieri;
g) Măsura 11 - agricultură ecologică;
h) Măsura 13 - plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice.
OUG nr. 3/2015, cu modificări şi completări prevede la art. 40, alin. (1) „Nu se acordă niciun avantaj prevăzut de legislaţia Uniunii Europene care reglementează cadrul general de contrar obiectivelor legislaţiei respective.”