Adama
Vinasa Rompak

Tabără la „Ziua Porumbului”: despre canalul Siret-Bărăgan, cultura porumbului şi obiectivul final al MADR

Publicat: 16 septembrie 2011 - 10:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prezent la „Ziua Porumbului”, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că proiectul legat de construcţia canalului Siret-Bărăgan este de o importanţă majoră, mai important decât o autostradă, acesta exprimându-şi speranţa ca investiţia să fie lansată, iar agricultorii să aibă apă la un preţ rentabil.

„Nu întâmplător cred că a doua zi după ce am preluat funcţia de ministru am comandat harta cu canalul Siret-Bărăgan. (...) Nu este la mine în responsabilitate, dar realizarea acestui canal, de 190 de km, este una dintre şansele nu numai de a aduce apă, ci şi de a o aduce rentabilă. Finalizarea acestui canal este mai importantă decât autostrada. La prima vedere poate, pentru unii nu, dar pentru toţi cei care sunt în areal, canalul Siret-Bărăgan este mai important decât o autostradă. Eu sper să fie lansată investiţia, apoi conectarea pe sistem gravitaţional a sistemelor care vin pe o suprafaţă de circa 775.000 de hectare”, a afirmat ministrul.

Porumbul va deveni o cultură importantă pentru sectorul agricol românesc
La „Ziua Porumbului”, fiind prezenţi zeci de agricultori din mai multe judeţe, Valeriu Tabără a vorbit despre importanţa cultivării porumbului, despre hibrizi, productivitate şi competiţie pe piaţa internaţională, despre crearea reţelei de gestionare şi distribuţie a recoltei, dar şi despre importanţa gestionării apei din sol.

Tabără susţine că porumbul va deveni o cultură importantă, chiar dacă în ultimii ani suprafaţa totală cultivată a scăzut sub trei milioane de hectare. „Eu spun că încet-încet această suprafaţă va urca din nou, având în vedere că a crescut foarte mult zona de interes pentru porumb, iar creşterea interesului nu este numai pentru alimentaţie sau pentru furaje. În lume există state precum SUA, de altfel cel mai important producător de porumb din lume, care foloseşte peste 40% din recoltă pentru producţia de etanol, dar există şi alte domenii de utilizare a porumbului. (...) Nici noi nu ne putem opri, nu vom putea opri acest proces. Şi vom ajunge să-l analizăm mai mult”, a adăugat ministrul, potrivit agerpres.

Fermierii ar trebui să-şi valorifice producţia la export
Şeful de la agricultură a subliniat că România trebuie să devină o mare exportatoare de cereale şi de produse agricole, ţara noastră având această capacitate, sugerându-le în context agricultorilor români să îşi valorifice producţia la extern pentru a nu rămâne blocată în ţară.
„În lume există un club al exportatorilor de cereale, cu exclusivitate în cazul grâului, de pildă. De 100 de ani este format acest club. România trebuie să fie între ele, iar la această dată are o disponibilitate de peste 4 milioane de tone de grâu. (...) Producţia trebuie să circule, să nu stea numai în ţară. Valorificarea externă este foarte importantă. Păstrarea capacităţii de producţie a fermierului român este ţelul numărul unu. Dacă v-am slăbit capacitatea, este clar că nu veţi face faţă şi ne vom duce pe conceptul să producem cât mâncăm, un concept dintre cele mai păguboase pentru România”, a susţinut Valeriu Tabără.

România poate produce 10-12 milioane tone de grâu şi 20 de milioane de tone de porumb
Obiectivul final al Ministerului Agriculturii este ca România să poată produce 20 de milioane de tone de porumb şi 10-12 milioane de tone de grâu, fiind convins că ţara noastră are această capacitate, fiind furnizoare de „securitate alimentară”.
„Cred că România va fi una dintre marile producătoare de cereale din lume şi, înainte de toate, pentru cei care speculează mereu, spun că România este furnizoare de securitate alimentară şi nu are nevoie, dacă ne comportăm normal, să ne-o dea alţii, dacă vom continua cu nişte politici responsabile”, a adăugat ministrul.

La final, Valeriu Tabără a propus şi organizarea în viitor a unui festival al porumbului.
Dacă prima ediţie a Zilei Porumbului a fost organizată în satul Raşi, cea de-a doua, iniţiată de preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, a avut loc în satul Orezu, aparţinând de comuna Ciochina, pe parcursul evenimentului fiind prezentaţi şi cei mai noi hibrizi de porumb produşi de Caussade, KWS, Maisadour, Monsanto, Pioneer şi Syngenta.

Vizualizat: 2834 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Forum Agricol la AGRALIM

Forum Agricol la AGRALIM

Compania ABplus Events, impreuna cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” si Directia pentru Agricultura a judetului Iasi, in parteneriat cu Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania va invita pe 29 septembrie la Forumul Agricol 2011, un eveniment al specialistilor din regiunea Moldovei.

Ziua Naţională a Vinului  - pe 8-9 octombrie la Moldexpo

Ziua Naţională a Vinului - pe 8-9 octombrie la Moldexpo

Reprezentanţii autorităţilor din Chişinău susţin că Ziua Naţională a Vinului ar putea reveni, pe 8-9 octombrie, la Moldexpo. 

LAPAR organizează astăzi Ziua Porumbului, în Ialomiţa

LAPAR organizează astăzi Ziua Porumbului, în Ialomiţa

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România organizează joi, 15 septembrie, „Ziua Porumbului”, în judeţul Ialomiţa.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii