Adama
Vinasa Rompak

EUROPARLAMENTAR: SUBVENȚIA PE SUPRAFAȚĂ, ÎNTRE 210 EURO ȘI 220 EURO PE HECTAR!

Publicat: 06 august 2019 - 16:48
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CREȘTEREA SUMEI PE HECTAR! Fermierii români sunt printre agricultorii din Uniunea Europeană care încasează una dintre cele mai mici subvenții pe hectar. Diferența este uriașă dacă vom compara fermierii români cu cei greci. În timp ce agricultorii noștri încasează o subvenție pe suprafață sub 200 de euro/ha, grecii beneficiază, în acest moment, de o subvenție de 700 de euro/ha. Europarlamentarul Daniel Buda susține că s-a reușit acum o creștere a cuantumului subvenției pe hectar și pentru fermierii români.

Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), membru în Comisia de agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, a declarat, într-o emisiune realizată de TVR1 pe 2 august 2019 la Bruxelles, că diferența dintre valoarea pe hectar a subvenției încasată de fermierii români și cea a subvenției de care beneficiază fermierii din vestul Europei a pornit de la negocierile făcute pentru acordarea acestui ajutor european. Concret, România a negociat o sumă pe hectar care ar fi corespuns realităților din acel moment, mai târziu, lucrurile s-au schimbat și agricultorii din România au rămas printre cei cu subvenții mici.

Dacă ne uităm acum la nivelul subvențiilor primite de fermierii din România, comparativ cu cei din vestul Europei, o să vedem că este o diferență destul de mare între aceste subvenții. Din păcate, noi am intrat pe o negociere cu Uniunea Europeană, plecând de la niște realități din acel moment și suntem în această situație astăzi.

Am încercat sau am reușit în bună parte să punem pe masa Comisiei Europene care sunt nevoile și realitățile din România, astfel încât avem de a face cu o creștere ușoară a acestei subvenții pe hectar, suntem undeva la 210-220 de euro pe hectar, media Uniunii Europene fiind 240 euro/ha, dar, desigur că sunt și alte state, alte țări care primesc subvenția pe hectar undeva în jur de 400 de euro/ha, 500 euro/ha, Grecia, de exemplu, 700 de euro/ha, în condiții de climă mai dificile pentru a face agricultură.

Mereu am spus în Comisia pentru agricultură că este normal ca fermierii din Uniunea Europeană, câtă vreme activează pe aceeași piață unică, să aibă parte de aceleași subvenții, să aibă parte de același start. Este ca și cum ai alerga pe un stadion și cineva are o tură de stadion înaintea ta. Ei, slavă Domnului, că am reușit, totuși, să diminuăm aceste diferențe, pe de o parte, pe de altă parte, am reușit să atragem bani pentru agricultura din România pe alte componente, fie că discutăm despre ceea ce înseamnă dezvoltarea rurală, fie că discutăm de banii pentru Pilonul 1, adică pentru plata subvențiilor.

Este important pentru fermieri, pentru că era o mare preocupare, ce se va întâmpla în 2021. Fermierii trebuie să știe că mai departe vor avea subvenții agricole, mai departe vor avea bani la dispoziție și vor putea să-și desfășoare activitatea. Acum, să știți, că nu este un lucru lipsit de relevanță, eficiența utilizării acestor fonduri în agricultură. Este o problemă la nivel de stat în momentul de față pentru că noi trebuie să ne dezvoltăm foarte mult această componentă de procesare a agriculturii, a spus europarlamentarul român.

El a adăugat că este inadmisibil ca România să importe făină de mălai, tăieței sau carne de vită și că este obligatoriu ca țara noastră să-și dezvolte componenta de procesare.

Mi se pare inadmisibil, de exemplu, ca România să importe făină de mămăligă din Ungaria, ca noi să importăm, de exemplu, tăieței din făină de porumb din Polonia sau alte state, noi să importăm carne de vită din Portugalia sau din Polonia, în condițiile în care noi ar trebui să ne dezvoltăm aceste capacități de producție în interiorul României. Pentru mine, ca europarlamentar, în următorii 5 ani de zile, acesta este principalul meu obiectiv de a dezvolta componenta de procesare a sectorului agricol în România pentru a nu mai exporta materie brută și să importăm produse finite. Trebuie să inversăm această chestiune, noi să putem exporta produse finite în exterior, a spus Daniel Buda.

Vizualizat: 7731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Bogdan Alexandru
|
08. 08, 2019. Thursday 11:20
Consider FOARTE CLAR și Mai Ales Foarte CORECT PROFESIONAL acest Punct de Vedere , care SUSȚINE în mod Documentat
Necesitatea ca și Fermierii din ROMÂNIA
să primească SUBVENȚII de la UNIUNEA EUROPEANĂ , în Condiții COMPARABILE !!
Prof. univ. dr. ing. Bogdan T. Alexandru
1.
dan L
|
08. 07, 2019. Wednesday 06:12
of, profesionistu "buda", unu care numa vb de cativa ani, distribuie panica, habar nu are de realitate, cum e bai buda cu ce a descoperit curtea de conturi a ue ca Romania nu a folosit ceva subventie primita, ca a birocratizat excesv programul de finantare, a da ma e si putoare nationaista rebega, da ala care are suspiciunea ca a sifonat ceva fonduri europene ala gata nu mai e activ, tot grupu asta de la psd alde pnl nu au facut nimic in afara de galagie si sau dat cu curu d epamant atat ….
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii