Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EUROPARLAMENTAR ROMÂN: NU MÂNCAȚI AȘA CEVA! RISCAȚI SĂ VĂ OTRĂVIȚI!

Publicat: 04 septembrie 2017 - 16:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DAR AL NOSTRU, ROMÂNESC, CE ARE?! Europarlamentarul român Daniel Buda, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European, avertizează că există riscul să ne otrăvim cu o legumă importată. Laboratoarele din România nu pot determina nivelul pesticidelor, otrăvurilor cu care a fost tratată respectiva cultură pentru că leguma vine din import fără rădăcini. Politicianul a cerut explicații Comisiei Europene.

Consumul de produse românești nu este doar o dovadă de patriotism ci și de respect față de munca țăranilor și a fermierilor români precum și o dovadă a grijei față de sănătate!  Spune europarlamentarul Daniel Buda. Politicianul dezvăluie ceva grav. Usturoiul importat din China ne poate otrăvi. La tratarea culturii de usturoi s-ar folosi două substanțe chimice periculoase, una chiar interzisă în Uniunea Europeană. Din pricina acestor substanțe din usturoi, ar fi murit deja 100 de fermieri.

Cu puțin timp în urmă am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris cu privire la situația paradoxală a usturoiului românesc care merge la export în timp ce noi importăm usturoi contaminat din China. România importă usturoi din China în detrimentul producțiilor autohtone din cauza prețului mai scăzut al acestui aliment pe piața internă.

Anchetatori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România au descoperit că usturoiul din China nu este taxat corespunzător, iar unele firme mari importatoare au creat circuite financiare fictive pentru a fi scutite de plata TVA aferentă comercializării pe piața internă a produselor alimentare achiziționate din spațiul intracomunitar.

Potrivit unor rapoarte efectuate de autorități din Statele Unite, printre pesticidele folosite pe culturile de usturoi din China se găsesc două substanțe extrem de dăunătoare pentru organismul uman: parationul și foratul. Parationul este interzis în Uniunea Europeană, iar în Statele Unite a determinat decesul prin otrăvire a 100 de fermieri.

Problema privind controlul pesticidelor care au fost folosite în culturile de usturoi din China este faptul că produsul ajunge în țară fără rădăcini, iar specialiștii susțin că fără această parte a legumei nu se pot face analize în laborator pentru a indica produsele cu care a fost tratat.

Am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice care sunt pârghiile de care dispune pentru a asigura monitorizarea traiectoriei usturoiului din statul de producție în statul importator, precum și a produselor folosite în tratarea acestei legume, avertizează Buda.

Comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, i-a răspuns europarlamentarului român. Din cele scrise de comisarul european se desprinde o concluzie clară. România, stat membru UE, trebuie să-și protejeze consumatorii, prin controlul periodic al alimentelor importate sau nu, laboratoarele noastre trebuie să determine nivelul pesticidelor din fructe și legume, etc. Pe scurt, noi trebuie să ne protejăm de otrăvurile pe care le importăm.

"Regulamentele 178/2002 și 882/2004 sunt instrumentele primare prin care se asigură faptul că alimentele importate în Uniune sunt conforme cu standardele UE în materie de siguranță. Responsabilitatea pentru punerea în aplicare a acestor norme le revine statelor membre.

Statele membre întreprind controale asupra alimentelor pentru a asigura faptul că reziduurile de pesticide respectă limitele maxime în materie de reziduuri din UE, în conformitate cu Regulamentul 396/2005. Aceste controale sunt efectuate în cadrul unui program de control multianual al UE și în cadrul programelor naționale multianuale, care vizează produsele alimentare importate și alimentele produse pe piața internă. Statele membre decid, printr-o selecție în funcție de riscuri, care sunt produsele alimentare și pesticidele care urmează a fi analizate în cadrul programelor lor naționale.

În conformitate cu Regulamentul 669/2009, Comisia menține o listă cu alimente de origine nonanimală care, pe baza riscurilor cunoscute sau emergente, necesită controale sporite înainte de importul lor în UE. Lista este revizuită o dată la șase luni. Când este necesar, pot fi adoptate măsuri mai stringente care impun controale efectuate de către țările exportatoare înainte de exportul către UE.
Direcția pentru audituri și analize în materie de sănătate și alimentație din cadrul Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei efectuează cu regularitate audituri și inspecții în țări terțe exportatoare către UE pentru a verifica conformitatea hranei pentru animale și a produselor alimentare cu cerințele UE în materie de importuri.

Datele recente din Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje nu confirmă existența unor neconformități repetate legate de prezența reziduurilor de pesticide în usturoiul provenit din China. În plus, raportul pe 2015 al Uniunii Europene privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare, publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în 2017, nu evidențiază cazuri în care au fost depășite limitele maxime de reziduuri în usturoiul provenit din China."

Vizualizat: 6174 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

29 septembrie 2020 - 20:07

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Crescătorul de bovine Ștefan Muscă din județul Giurgiu spune că a chemat mașina de la abator să ducă vacile. Nu mai putem să fim sclavi, nu că nu mai vrem, că ne-am obișnuit să fim sclavi, dar nu mai putem, nimeni nu ne mai dă pe datorie, spune cu amărăciune crescătorul. A vândut laptele în februarie, dar nu și-a primit nici acum banii. Ștefan Muscă a trimis deja o parte din bovinele din fermă la abator.

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

29 septembrie 2020 - 11:22

PREGĂTIM O NOUĂ GENERAȚIE DE LIDERI ÎN AGRICULTURĂ! Grupul Agricover continuă strategia de responsabilitate socială și lansează programul “Burse Agricover 2020” în cadrul căruia vor fi oferite 10 burse de studiu, în valoare de 100.000 de euro, pentru tinerii fermieri din România care doresc să asigure continuitatea afacerii de familie și să se specializeze urmând cursurile celei a doua serii a Programului Tineri Lideri pentru Agricultură (2020-2021) al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

29 septembrie 2020 - 09:49

AJUTOARE PENTRU FERMIERI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, în această perioadă, ajutorul de stat pentru culturile însămânțate în toamna anului 2019 și distruse de secetă. Ajutorul este plătit în procent de 81%, deci nu integral. Ministerul Agriculturii le-a promis agricultorilor un ajutor și pentru culturile de primăvară afectate grav de secetă. Când vor fi plătite diferența de 19% pentru culturile de toamnă și ajutorul pentru culturile de primăvară?

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

29 septembrie 2020 - 07:58

TERMEN LIMITĂ CERERE. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță tinerii fermieri că termenul limită pentru depunerea cererii pentru obținerea ajutorului de 50.000 de euro la instalarea ca șefi de exploatație agricolă este 15 octombrie 2020, ora 15:59.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

29 septembrie 2020 - 07:21

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8...21°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...27°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

29 septembrie 2020 - 06:32

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care au solicitat anul acesta subvenția APIA pentru pășune că trebuie să prezinte până la data de 15 octombrie 2020 documentele în baza cărora vor încasa banii. Informațiile de care au nevoie fermierii, pentru a respecta acest termen, au fost comunicate de APIA pentru AGROINFO.

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

28 septembrie 2020 - 10:02

ACUM SE CAUTĂ HECTARELE DISPĂRUTE ÎN CEAȚĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că a provocat deranj la Agenția Domeniilor Statului (ADS) unde sunt interese mari și unde se menține intenționat o situație cenușie ca să se poată întâmpla lucruri. Șeful de la Agricultură a declarat că se caută acum 110.000 hectare, gestionate de ADS, dar neintabulate.

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

28 septembrie 2020 - 07:57

SUBVENȚII APIA CA-N VESTUL EUROPEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, le-a explicat fermierilor, la o întâlnire pe care a avut-o cu aceștia, zilele trecute, la Galați, că subvenția APIA pe hectar de care beneficiază agricultorii din România va ajunge la media europeană abia în 2026. În prezent, fermierii români încasează pe hectar sume mai mici decât media europeană.

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou...

Cadou...
De sărbători, o familie a găsit în cutia poştală două bilete la un concert şi un bileţel pe care scria “Ghici de la cine?”. Detalii