DAR AL NOSTRU, ROMÂNESC, CE ARE?! Europarlamentarul român Daniel Buda, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European, avertizează că există riscul să ne otrăvim cu o legumă importată. Laboratoarele din România nu pot determina nivelul pesticidelor, otrăvurilor cu care a fost tratată respectiva cultură pentru că leguma vine din import fără rădăcini. Politicianul a cerut explicații Comisiei Europene.
Consumul de produse românești nu este doar o dovadă de patriotism ci și de respect față de munca țăranilor și a fermierilor români precum și o dovadă a grijei față de sănătate! Spune europarlamentarul Daniel Buda. Politicianul dezvăluie ceva grav. Usturoiul importat din China ne poate otrăvi. La tratarea culturii de usturoi s-ar folosi două substanțe chimice periculoase, una chiar interzisă în Uniunea Europeană. Din pricina acestor substanțe din usturoi, ar fi murit deja 100 de fermieri.
Cu puțin timp în urmă am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris cu privire la situația paradoxală a usturoiului românesc care merge la export în timp ce noi importăm usturoi contaminat din China. România importă usturoi din China în detrimentul producțiilor autohtone din cauza prețului mai scăzut al acestui aliment pe piața internă.
Anchetatori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România au descoperit că usturoiul din China nu este taxat corespunzător, iar unele firme mari importatoare au creat circuite financiare fictive pentru a fi scutite de plata TVA aferentă comercializării pe piața internă a produselor alimentare achiziționate din spațiul intracomunitar.
Potrivit unor rapoarte efectuate de autorități din Statele Unite, printre pesticidele folosite pe culturile de usturoi din China se găsesc două substanțe extrem de dăunătoare pentru organismul uman: parationul și foratul. Parationul este interzis în Uniunea Europeană, iar în Statele Unite a determinat decesul prin otrăvire a 100 de fermieri.
Problema privind controlul pesticidelor care au fost folosite în culturile de usturoi din China este faptul că produsul ajunge în țară fără rădăcini, iar specialiștii susțin că fără această parte a legumei nu se pot face analize în laborator pentru a indica produsele cu care a fost tratat.
Am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice care sunt pârghiile de care dispune pentru a asigura monitorizarea traiectoriei usturoiului din statul de producție în statul importator, precum și a produselor folosite în tratarea acestei legume, avertizează Buda.
Comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, i-a răspuns europarlamentarului român. Din cele scrise de comisarul european se desprinde o concluzie clară. România, stat membru UE, trebuie să-și protejeze consumatorii, prin controlul periodic al alimentelor importate sau nu, laboratoarele noastre trebuie să determine nivelul pesticidelor din fructe și legume, etc. Pe scurt, noi trebuie să ne protejăm de otrăvurile pe care le importăm.
"Regulamentele 178/2002 și 882/2004 sunt instrumentele primare prin care se asigură faptul că alimentele importate în Uniune sunt conforme cu standardele UE în materie de siguranță. Responsabilitatea pentru punerea în aplicare a acestor norme le revine statelor membre.
Statele membre întreprind controale asupra alimentelor pentru a asigura faptul că reziduurile de pesticide respectă limitele maxime în materie de reziduuri din UE, în conformitate cu Regulamentul 396/2005. Aceste controale sunt efectuate în cadrul unui program de control multianual al UE și în cadrul programelor naționale multianuale, care vizează produsele alimentare importate și alimentele produse pe piața internă. Statele membre decid, printr-o selecție în funcție de riscuri, care sunt produsele alimentare și pesticidele care urmează a fi analizate în cadrul programelor lor naționale.
În conformitate cu Regulamentul 669/2009, Comisia menține o listă cu alimente de origine nonanimală care, pe baza riscurilor cunoscute sau emergente, necesită controale sporite înainte de importul lor în UE. Lista este revizuită o dată la șase luni. Când este necesar, pot fi adoptate măsuri mai stringente care impun controale efectuate de către țările exportatoare înainte de exportul către UE.
Direcția pentru audituri și analize în materie de sănătate și alimentație din cadrul Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei efectuează cu regularitate audituri și inspecții în țări terțe exportatoare către UE pentru a verifica conformitatea hranei pentru animale și a produselor alimentare cu cerințele UE în materie de importuri.
Datele recente din Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje nu confirmă existența unor neconformități repetate legate de prezența reziduurilor de pesticide în usturoiul provenit din China. În plus, raportul pe 2015 al Uniunii Europene privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare, publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în 2017, nu evidențiază cazuri în care au fost depășite limitele maxime de reziduuri în usturoiul provenit din China."