KWS+
Reclama header after big part 2

EUROPARLAMENTAR ROMÂN: NU MÂNCAȚI AȘA CEVA! RISCAȚI SĂ VĂ OTRĂVIȚI!

Publicat: 04 septembrie 2017 - 16:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DAR AL NOSTRU, ROMÂNESC, CE ARE?! Europarlamentarul român Daniel Buda, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European, avertizează că există riscul să ne otrăvim cu o legumă importată. Laboratoarele din România nu pot determina nivelul pesticidelor, otrăvurilor cu care a fost tratată respectiva cultură pentru că leguma vine din import fără rădăcini. Politicianul a cerut explicații Comisiei Europene.

Consumul de produse românești nu este doar o dovadă de patriotism ci și de respect față de munca țăranilor și a fermierilor români precum și o dovadă a grijei față de sănătate!  Spune europarlamentarul Daniel Buda. Politicianul dezvăluie ceva grav. Usturoiul importat din China ne poate otrăvi. La tratarea culturii de usturoi s-ar folosi două substanțe chimice periculoase, una chiar interzisă în Uniunea Europeană. Din pricina acestor substanțe din usturoi, ar fi murit deja 100 de fermieri.

Cu puțin timp în urmă am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris cu privire la situația paradoxală a usturoiului românesc care merge la export în timp ce noi importăm usturoi contaminat din China. România importă usturoi din China în detrimentul producțiilor autohtone din cauza prețului mai scăzut al acestui aliment pe piața internă.

Anchetatori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România au descoperit că usturoiul din China nu este taxat corespunzător, iar unele firme mari importatoare au creat circuite financiare fictive pentru a fi scutite de plata TVA aferentă comercializării pe piața internă a produselor alimentare achiziționate din spațiul intracomunitar.

Potrivit unor rapoarte efectuate de autorități din Statele Unite, printre pesticidele folosite pe culturile de usturoi din China se găsesc două substanțe extrem de dăunătoare pentru organismul uman: parationul și foratul. Parationul este interzis în Uniunea Europeană, iar în Statele Unite a determinat decesul prin otrăvire a 100 de fermieri.

Problema privind controlul pesticidelor care au fost folosite în culturile de usturoi din China este faptul că produsul ajunge în țară fără rădăcini, iar specialiștii susțin că fără această parte a legumei nu se pot face analize în laborator pentru a indica produsele cu care a fost tratat.

Am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice care sunt pârghiile de care dispune pentru a asigura monitorizarea traiectoriei usturoiului din statul de producție în statul importator, precum și a produselor folosite în tratarea acestei legume, avertizează Buda.

Comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, i-a răspuns europarlamentarului român. Din cele scrise de comisarul european se desprinde o concluzie clară. România, stat membru UE, trebuie să-și protejeze consumatorii, prin controlul periodic al alimentelor importate sau nu, laboratoarele noastre trebuie să determine nivelul pesticidelor din fructe și legume, etc. Pe scurt, noi trebuie să ne protejăm de otrăvurile pe care le importăm.

"Regulamentele 178/2002 și 882/2004 sunt instrumentele primare prin care se asigură faptul că alimentele importate în Uniune sunt conforme cu standardele UE în materie de siguranță. Responsabilitatea pentru punerea în aplicare a acestor norme le revine statelor membre.

Statele membre întreprind controale asupra alimentelor pentru a asigura faptul că reziduurile de pesticide respectă limitele maxime în materie de reziduuri din UE, în conformitate cu Regulamentul 396/2005. Aceste controale sunt efectuate în cadrul unui program de control multianual al UE și în cadrul programelor naționale multianuale, care vizează produsele alimentare importate și alimentele produse pe piața internă. Statele membre decid, printr-o selecție în funcție de riscuri, care sunt produsele alimentare și pesticidele care urmează a fi analizate în cadrul programelor lor naționale.

În conformitate cu Regulamentul 669/2009, Comisia menține o listă cu alimente de origine nonanimală care, pe baza riscurilor cunoscute sau emergente, necesită controale sporite înainte de importul lor în UE. Lista este revizuită o dată la șase luni. Când este necesar, pot fi adoptate măsuri mai stringente care impun controale efectuate de către țările exportatoare înainte de exportul către UE.
Direcția pentru audituri și analize în materie de sănătate și alimentație din cadrul Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei efectuează cu regularitate audituri și inspecții în țări terțe exportatoare către UE pentru a verifica conformitatea hranei pentru animale și a produselor alimentare cu cerințele UE în materie de importuri.

Datele recente din Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje nu confirmă existența unor neconformități repetate legate de prezența reziduurilor de pesticide în usturoiul provenit din China. În plus, raportul pe 2015 al Uniunii Europene privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare, publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în 2017, nu evidențiază cazuri în care au fost depășite limitele maxime de reziduuri în usturoiul provenit din China."

Vizualizat: 6202 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

22 ianuarie 2021 - 07:15

SUBVENȚIILE APIA CELE MAI RÂVNITE. Numărul de animale pentru care crescătorii solicită sprijin cuplat zootehnic aproape că s-a triplat în 2020, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică. Aceeași situație și-n cazul sprijinului cuplat vegetal, a crescut numărul de hectare pentru care se cere această subvenție.

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 06:34

PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN ANUL 2021! Toți fermierii eligibili pentru plata ajutoarelor excepționale Covid-19 au primit integral banii până la această dată, le transmite directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, fermierilor români, într-un mesaj publicat de revista APIA.

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

21 ianuarie 2021 - 17:08

ANCHETA DNA. Procurorii DNA, prin Serviciul Teritorial Craiova, au trimis în judecată doi fermieri, după ce, timp de mai mulţi ani, aceştia au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente false, în urma cărora au obţinut subvenţii agricole. Actele ar fi fost falsificate de unul dintre fermieri.

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

21 ianuarie 2021 - 14:15

MESAJUL UNUI FERMIER PENTRU MINISTRUL AGRICULTURII! Claudia Elena Matei, fermier din județul Satu Mare, i-a scris ministrului agriculturii, Adrian Oros, un mesaj prin care îi solicită ca fermierii români să beneficieze de un ajutor financiar pentru înființarea culturilor agricole de primăvară.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii