Adama
Vinasa Rompak

EUROPARLAMENTAR ROMÂN: NU MÂNCAȚI AȘA CEVA! RISCAȚI SĂ VĂ OTRĂVIȚI!

Publicat: 04 septembrie 2017 - 16:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DAR AL NOSTRU, ROMÂNESC, CE ARE?! Europarlamentarul român Daniel Buda, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European, avertizează că există riscul să ne otrăvim cu o legumă importată. Laboratoarele din România nu pot determina nivelul pesticidelor, otrăvurilor cu care a fost tratată respectiva cultură pentru că leguma vine din import fără rădăcini. Politicianul a cerut explicații Comisiei Europene.

Consumul de produse românești nu este doar o dovadă de patriotism ci și de respect față de munca țăranilor și a fermierilor români precum și o dovadă a grijei față de sănătate!  Spune europarlamentarul Daniel Buda. Politicianul dezvăluie ceva grav. Usturoiul importat din China ne poate otrăvi. La tratarea culturii de usturoi s-ar folosi două substanțe chimice periculoase, una chiar interzisă în Uniunea Europeană. Din pricina acestor substanțe din usturoi, ar fi murit deja 100 de fermieri.

Cu puțin timp în urmă am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris cu privire la situația paradoxală a usturoiului românesc care merge la export în timp ce noi importăm usturoi contaminat din China. România importă usturoi din China în detrimentul producțiilor autohtone din cauza prețului mai scăzut al acestui aliment pe piața internă.

Anchetatori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România au descoperit că usturoiul din China nu este taxat corespunzător, iar unele firme mari importatoare au creat circuite financiare fictive pentru a fi scutite de plata TVA aferentă comercializării pe piața internă a produselor alimentare achiziționate din spațiul intracomunitar.

Potrivit unor rapoarte efectuate de autorități din Statele Unite, printre pesticidele folosite pe culturile de usturoi din China se găsesc două substanțe extrem de dăunătoare pentru organismul uman: parationul și foratul. Parationul este interzis în Uniunea Europeană, iar în Statele Unite a determinat decesul prin otrăvire a 100 de fermieri.

Problema privind controlul pesticidelor care au fost folosite în culturile de usturoi din China este faptul că produsul ajunge în țară fără rădăcini, iar specialiștii susțin că fără această parte a legumei nu se pot face analize în laborator pentru a indica produsele cu care a fost tratat.

Am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice care sunt pârghiile de care dispune pentru a asigura monitorizarea traiectoriei usturoiului din statul de producție în statul importator, precum și a produselor folosite în tratarea acestei legume, avertizează Buda.

Comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, i-a răspuns europarlamentarului român. Din cele scrise de comisarul european se desprinde o concluzie clară. România, stat membru UE, trebuie să-și protejeze consumatorii, prin controlul periodic al alimentelor importate sau nu, laboratoarele noastre trebuie să determine nivelul pesticidelor din fructe și legume, etc. Pe scurt, noi trebuie să ne protejăm de otrăvurile pe care le importăm.

"Regulamentele 178/2002 și 882/2004 sunt instrumentele primare prin care se asigură faptul că alimentele importate în Uniune sunt conforme cu standardele UE în materie de siguranță. Responsabilitatea pentru punerea în aplicare a acestor norme le revine statelor membre.

Statele membre întreprind controale asupra alimentelor pentru a asigura faptul că reziduurile de pesticide respectă limitele maxime în materie de reziduuri din UE, în conformitate cu Regulamentul 396/2005. Aceste controale sunt efectuate în cadrul unui program de control multianual al UE și în cadrul programelor naționale multianuale, care vizează produsele alimentare importate și alimentele produse pe piața internă. Statele membre decid, printr-o selecție în funcție de riscuri, care sunt produsele alimentare și pesticidele care urmează a fi analizate în cadrul programelor lor naționale.

În conformitate cu Regulamentul 669/2009, Comisia menține o listă cu alimente de origine nonanimală care, pe baza riscurilor cunoscute sau emergente, necesită controale sporite înainte de importul lor în UE. Lista este revizuită o dată la șase luni. Când este necesar, pot fi adoptate măsuri mai stringente care impun controale efectuate de către țările exportatoare înainte de exportul către UE.
Direcția pentru audituri și analize în materie de sănătate și alimentație din cadrul Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei efectuează cu regularitate audituri și inspecții în țări terțe exportatoare către UE pentru a verifica conformitatea hranei pentru animale și a produselor alimentare cu cerințele UE în materie de importuri.

Datele recente din Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje nu confirmă existența unor neconformități repetate legate de prezența reziduurilor de pesticide în usturoiul provenit din China. În plus, raportul pe 2015 al Uniunii Europene privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare, publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în 2017, nu evidențiază cazuri în care au fost depășite limitele maxime de reziduuri în usturoiul provenit din China."

Vizualizat: 6474 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii