IMPORTURILE CARE NE ÎMBOLNĂVESC. Europarlamentarul român Daniel Buda a avertizat într-o singură săptămână Comisia Europeană despre două pericole care pândesc consumatorii români de pe rafturile supermarketurilor. Roșii importate te miri de pe unde și tratate chimic ca să reziste timp îndelungat și brânză în care sunt vârâți tot soiul de aditivi unul mai cancerigen ca altul.
ATENȚIE LA CONSUMUL DE ROȘII DIN IMPORT! ACESTEA POT FI TRATATE CHIMIC!
Nu cumpărăm de la țăranii noștri, ne facem cumpărăturile din supermarket, fără să știm de unde provin legumele, fructele, brânzeturile, carnea. Ne plătim otrava cu care ne hrănim!
În piețele autohtone se regăsesc din ce în ce mai mult fructe și legume aduse din import, care conțin o cantitate semnificativă de pesticide. Roșiile care se regăsesc atât în supermarketuri, cât și în piețele agroalimentare rezistă pe perioade îndelungate de timp, fără să sufere modificări de aspect, rezistând chiar pe parcursul a mai multor luni, în condițiile în care, în mod normal, acestea și-ar schimba culoarea sau aspectul în câteva zile.Roșiile aduse din import sunt tratate cu diferite substanțe chimice care pot avea un impact negativ asupra sănătății, provocând intoxicarea ficatului sau a rinichilor, fiind dăunătoare și sistemului nervos central.
Având în vedere aceste aspecte, am solicitat Comisiei să îmi transmită care sunt instrumentele pe care le are la îndemână pentru a asigura respectarea standardelor de calitate a legumelor și fructelor importate, spune europarlamentarul Daniel Buda.
Politicianului român i-a răspuns comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară. Răspunsul pare unul covențional care invocă o serie de regulamente UE ca instrumente de verificare a alimentelor importate în România și așezate pe rafturile supermarketurilor.
Pentru a se asigura conformitatea alimentelor importate în Uniune cu cerințele UE în materie de siguranță există o legislație cuprinzătoare. Regulamentele 178/2002bși 882/2004 conțin principalele instrumente pentru atingerea acestui obiectiv. Ca parte a acestei legislații, Comisia a întocmit o listă de alimente de origine neanimală care, pe baza riscurilor cunoscute sau emergente, necesită un nivel crescut de controale înainte de introducerea lor în UE. Lista figurează în anexa I la Regulamentul nr. 669/2009 și este revizuită periodic.
Dacă este cazul, pot fi adoptate măsuri mai stricte vizând anumite mărfuri. În plus, față de standardele UE în materie de siguranță, tomatele importate trebuie să respecte și standardul de comercializare prevăzut în Regulamentul 543/2011, care conține dispoziții privind calitatea, dimensiunile, prezentarea și marcarea în conformitate cu standardul internațional, pentru a asigura în principal o concurență echitabilă între operatori. Comisia este convinsă că instrumentele de care dispune în prezent îi permit să reacționeze prompt și eficace în cazul în care ar apărea astfel de riscuri.
Anul acesta, în februarie, a fost interceptat un transport de roșii din Iordania cu pesticide peste limita admisă. 20 de tone de roșii tratate chimic urmau să fie aruncate pe masa românilor. Nu știm câte astfel de transporturi au scăpat vigilenței controalelor de la graniță. Noi suntem singurii care putem decide ce mâncăm: cumpărăm de la țăranul român sau cumpărăm din import?
Europarlamentarul român Daniel Buda
BRÂNZETURI CU SUBSTANȚE CANCERIGENE
Europarlamentarul care este implicat într-o campanie de promovare a produselor românești a avertizat și asupra brânzeturilor de pe rafturile magazinelor.
În urma unui studiu realizat de o asociație de profil, s-a depistat că în supermarketurile din România se comercializează brânzeturi cu conținut ridicat de aditivi care prezintă un pericol pentru sănătatea umană. Cele mai des întâlnite substanțe nocive sunt: clorura de calciu, nitratul de sodiu sau natamicina. Dacă în cazul natamicinei vorbim de efecte adverse cu o formă ușoară care implică stări de disconfort la nivelul aparatului digestiv, în ceea ce privește nitratul de sodiu acesta reprezintă un factor care favorizează apariția cancerului.
Folosirea acestor aditivi nu numai că reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate, ci aduce și atingere intereselor economice ale producătorilor locali care comercializează brânzeturi la standarde ridicate de calitate. Ce instrumente are la îndemână Comisia pentru a se impune un control mai strict referitor la calitatea brânzeturilor astfel încât consumatorii să fie protejați? a publicat pe pagina sa europarlamentarul.
Ne întoarcem la tradiția noastră, căutăm produsele noastre românești sau înghițim otrava pe care ne-o azvârle unul și altul pe masă? Nu mai punem la socoteală că o și plătim, de multe ori, cu prețuri pipărate.