Ajutorul național tranzitoriu (ANT) este o subvenție care se acoperă din bugetul național și este plătită fermierilor din sectorul vegetal și din zootehnie. Fermierii români ar fi singurii din Europa care beneficiază de acest ajutor. Ce sume au încasat agricultorii noștri din 2012 și până acum?
ANT este o subvenție care se acordă regresiv, adică în fiecare an această plată scade. O să dăm un exemplu. Dacă pentru 2013, crescătorii de animale au primit 38 de lei/cap de ovină, pentru 2014 subvenția a scăzut la 28 de lei/cap de ovină, iar pentru 2015 se pare că vor primi 24 de lei/cap de ovină. În sectorul vegetal, pentru 2014, ANT a fost 19 euro/ha. Cuantumul acestei plăți pentru 2015 nu se cunoaște, deocamdată.
2012 - fermierii români au încasat cea mai mare sumă sub forma ajutorului națonal de tranziție, 1,95 miliarde lei;
2013 – fermierii români au fost sprijiniți de la buget cu 1,58 miliarde lei;
2014 – suma acordată agricultorilor pentru ANT a scăzut la 1,55 miliarde lei;
2015 – suma destinată ANT este 1,48 miliarde lei.
România este astăzi singurul stat la nivel european care acordă ajutoare naționale de tranziție. Este solicitarea pe care România a făcut-o între 2013 și 2014 când s-a modificat politica agricolă comună, când la nivel european se dorea a se renunța la ajutorul suplimentar pe care-l acordă fiecare stat membru. Pentru că există o diferență de subvenție evidentă între România și alte state, mai vechi membre UE, România face efortul suplimentar de la bugetul de stat. Plata pe suprafață are o alocare suplimentară la plata europeană. Crescătorii de ovine și bovine care nu au alte forme de sprijin beneficiază de ajutoare de la bugetul de stat. Ministerul Finanțelor a înțeles această necesitate, a declarat Daniel Constantin, ministrul demisionar al agriculturii.