Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Engleza de la APIA ucide gâsca cu gât roșu!

Publicat: 16 februarie 2016 - 13:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Regulamentele europene sunt traduse greșit și sunt înțelese prost! Una spune în engleză Comisia Europeană și alta pricepe românul nostru! Pare o poveste amuzantă, dar pe cât e de hilară, pe atât e de adevărată. Gâsca cu gât roșu, specie protejată, este prinsă în capcana unei traduceri greșite făcută de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fermierii români primesc o plată compensatorie de aproximativ 171 euro/ha/an pentru terenurile arabile pe care se hrănește gâsca cu gât roșu. Cum au înțeles funcționarii de la APIA că ar trebui să procedeze fermierii ca să hrănească pe terenurile lor această specie protejată?

Prin traducerea greșită, ca să nu spun că a fost ideea cuiva, mi s-a spus ieri (luni, 15 februarie n.r.) la APIA că așa prevede regulamentul european ca 5% din suprafața explotației agricole să rămână cu porumbul în câmp. Ei (funcționarii APIA n.r.) au înțeles că trebuie lăsat porumbul în picioare. L-au lăsat acolo și inserția  80, 90, chiar la un metru. Gâsca nu va intra niciodată în porumb. Și chiar dacă ar intra nu ar ajunge să mănânce. Traducerea corectă era: să se recolteze porumbul cu o pierdere de 5%, să rămână porumb pe câmp ca să poată mânca gâsca cu gât roșu, povestește Laurențiu Baciu, șeful Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Odată descoperită greșeala, cei de la APIA și-au arătat disponibilitatea de a o repara. Cum? Printr-un audit!

Am ridicat problema asta, să modificăm traducerea și un ins a spus: domnule, eu m-am ocupat de asta, suntem de acord cu dumneavoastră. Dar trebuie să facem un audit. E ca în filmele, știți cu cine. Să facem audit?! De ce?! Ca să vezi că a rămas gâsca flămândă?! Ne lovim de asemenea anomalii în toate ministerele.

Până se termină auditul s-ar putea să piară gâsca cu gât roșu.

Protejarea acestei specii face parte din măsura 214 plăți pe agromediu, pachetul 7, din PNDR 2014-2020. Fondurile pentru gâsca cu gât roșu vin de la Comisia Europeană, pe Axa II, dar sunt gestionate prin delegare de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

De data asta, victima traducerii defectuoase a fost gâsca cu gât roșu. De cele mai multe ori, însă, victimele traducerii sunt fermierii români și buzunarele lor.

Vizualizat: 5578 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Tulcea: Numărul fermierilor care solicită subvenţii pentru gâsca cu gât roşu este în scădere

Tulcea: Numărul fermierilor care solicită subvenţii pentru gâsca cu gât roşu este în scădere

Numărul fermierilor tulceni care au solicitat anul trecut subvenţii pentru terenurile arabile ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu a scăzut cu aproape 40%, din cauza condiţiilor costisitoare impuse de măsurile de Agro-Mediu.

Galaţi: Anul trecut, gâsca cu gât roşu le-a adus fermierilor peste 42.500 de euro

Galaţi: Anul trecut, gâsca cu gât roşu le-a adus fermierilor peste 42.500 de euro

În judeţul Galaţi, un număr de 11 fermieri, ce deţin împreună aproape 250 de hectare, în vecinătatea Dunării, au depus cereri de subvenţii pe Măsura 214 - Plăţi de Agro-mediu - Pachetul 7 ,,Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis)”. 

Alte articole in aceasta categorie

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

23 ianuarie 2022 - 14:04

În toată politica agricolă comună din UE, subvenția o primește cel care muncește terenul, nu proprietarul, a subliniat astăzi, 23 ianuarie 2022, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în cadrul unui interviu Viața Satului, TVR1. Șeful APIA a anunțat că se va schimba în totalitate controlul APIA în teren, astfel încât cei care nu lucrează efectiv pământul își pot lua adio de la subvențiile APIA. 

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

23 ianuarie 2022 - 13:13

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la Viața Satului, TVR1, lista subvențiilor APIA pe care fermierii, crescătorii de animale le pot solicita la APIA începînd cu data de 1 martie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

23 ianuarie 2022 - 12:43

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la TVR1, că plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru vegetal, aferente anului 2021, vor începe după data de 15 februarie 2022.

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

23 ianuarie 2022 - 07:42

Fraudă de 850.000 euro din subvențiile agricole destinate fermierilor români! Nici măcar un cent din aceşti bani nu a fost cheltuit în agricultură sau în România. De îndată ce a fost plătită subvenţia, banii au fost transferaţi în conturi bancare din Italia, de unde au fost retraşi rapid şi folosiţi pentru finanţarea altor activităţi criminale, susține Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF, într-un comunicat transmis media.

Anunț important AFIR ASTĂZI!

Anunț important AFIR ASTĂZI!

20 ianuarie 2022 - 10:50

Garanțiile de participare sau de bună execuție constituite printr-un instrument de garantare emis de o instituție financiară nebancară nu sunt acceptate în procedurile de achiziție publică, anunță astăzi, 20 ianuarie 2022, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Termen limită 25 ianuarie 2022 ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Termen limită 25 ianuarie 2022 ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

20 ianuarie 2022 - 06:59

Crescătorii de animale și fermierii cultivatori de legume în spații protejate sau cartofi au termen limită până la data de 25 ianuarie 2022 pentru a depune cererile, proiectele pentru obținerea unui ajutor european. Ce sume au mai rămas disponibile până la 25 ianuarie la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și pentru ce se dau banii?

ANSVSA: Amendă 3.000 de lei pentru nerespectarea cerințelor privind gestionarea pășunatului!

ANSVSA: Amendă 3.000 de lei pentru nerespectarea cerințelor privind gestionarea pășunatului!

19 ianuarie 2022 - 17:44

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) avertizează că nerespectarea cerințelor privind pășunatul este sancționată cu amendă de până la 3.000 de lei. ANSVSA anunță într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, o listă lungă de amenzi uriașe pentru crescătorii de animale, dar și pentru cei care produc și vând furaje. 

Cooperativa Țara Mea va livra peste 80 de mii de tone de legume româneşti în acest an!

Cooperativa Țara Mea va livra peste 80 de mii de tone de legume româneşti în acest an!

19 ianuarie 2022 - 16:48

Cooperativa Ţara Mea va livra pe piaţă, în acest an, peste 80.000 tone de legume româneşti, cu 40% mai mult decât în 2021, în timp ce numărul membrilor s-a dublat la 5.000 de fermieri, a anunţat miercuri organizaţia agricolă.

Ministrul Chesnoiu, la Bruxelles: Legislația privind bunăstarea animalelor!

Ministrul Chesnoiu, la Bruxelles: Legislația privind bunăstarea animalelor!

19 ianuarie 2022 - 11:35

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a participat luni, 17 ianuarie 2022, la Consiliul Agricultură și Pescuit, ce s-a desfășurat la Bruxelles. Cu această ocazie, ministrul francez al agriculturii și alimentației, Julien Denormandie, a prezentat prioritățile președinției franceze în domeniul agriculturii și pescuitului, având în vedere că Franța a preluat președinția rotativă a Consiliului, la 1 ianuarie 2022, anunță MADR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

S-au întors acasă și trăiesc din mica lor fermă! Când am cumpărat prima vacă, nu știam că-i trebuie o iesle!

S-au întors acasă și trăiesc din mica lor fermă! Când am cumpărat prima vacă, nu știam că-i trebuie o iesle!

19 ianuarie 2022 - 09:35

Ferma Emigranți în Grădină este povestea unui cuplu de tineri români care a renunțat la un viitor în Anglia pentru o mică fermă mixtă în România. Alexandra Andreea Stamate din Târgu Mureș spune că, în doar doi ani, reușesc să trăiască din mica lor fermă și din produsele vândute pe online. Când și-au cumpărat primul lot de pământ în România, nu știau nimic despre agricultură și creșterea animalelor. Acum, familia cu patru copii trăiește din mica fermă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Vă invităm să faceți cunoștință cu roboții Astronaut, Juno şi Discovery. Sunt inteligenţi, serioşi în tot ceea ce fac, nu se plâng niciodată, nu cer de mâncare şi nici concediu de odihnă. Bun venit în era agriculturii 4.0!

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021 Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii