Adama
Vinasa Rompak

Tabără: Producţia vegetală destinată obţinerii de energie nu va afecta producţia de alimente

Publicat: 30 septembrie 2011 - 11:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că în următorii 50 de ani România nu va avea probleme care să afecteze producţia de alimente a ţării, în contextul în care o parte din producţia vegetală va fi destinată obţinerii de energie.

„Sunt o serie de plante cu dublă folosire, precum rapiţa. Soiurile şi hibrizii care se cultivă în România sunt de o calitate impecabilă şi se obţin din ele producţii de ulei comparabile calitativ cu uleiul de măsline. Uleiul de rapiţă poate servi foarte bine şi pentru producţia de biodiesel. Nu mai vorbim de şroturile de rapiţă cu aproape aceeaşi utilizare precum cele de soia”, a declarat, ministrul Agriculturii, prezent la simpozionul internaţional cu tema „Perspective ale agriculturii mileniului trei”, organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Biodiesel_b

Surplusul din producţia agricolă să devină sursă de energie
Ministrul a subliniat că tot ce rămâne secundar sau ca surplus din producţia agricolă ce este folosită în industria alimentară trebuie utilizat pentru producţia de energie. „Nu ascund nici faptul că ne-am dori ca parte din speciile silvice perene, care sunt destinate pentru producţia de energie, să poată fi preluate ca şi culturi agricole, în asolamente, urmând să beneficieze de acelaşi sprijin ca şi culturile agricole. Mă refer la salcia energetică şi diverse specii de plop”, a arătat Valeriu Tabără, potrivit Agerpres.

Aşteptăm propuneri de la agro-tehnicieni pentru a face faţă la secetă
Referindu-se la seceta care afectează în prezent culturile ţării, ministrul Agriculturii a arătat că este încrezător că acest fenomen nu va fi de durată foarte lungă, lunile august şi septembrie fiind de obicei scăzute în precipitaţii în România. „Ne străduim şi dorim să şi reuşim să asigurăm apa în canalele magistrale de irigaţii. Sunt, din păcate, canale magistrale de irigaţii care nu au mai fost folosite din anul 1990”, a adăugat Tabără.

Dar problema este legată şi de modul de a folosi apa şi de costurile ei. „Problema numărul unu este de a gestiona foarte bine apa din sol, prin anumite lucrări. Eu îi aştept pe colegii agro-tehnicieni să îşi spună punctul lor de vedere, fiindcă sunt reţete tehnice pentru a putea gestiona bine apa din sol. (...) Rezultatele agricole bune din acest an se datorează şi unor tehnici agricole foarte bune aplicate de fermierii din ţară”, a conchis şeful MADR.

Vizualizat: 2418 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România se va construi în localitatea harghiteană Remetea, o parte din fonduri fiind asigurate printr-un proiect european.

Cioloş susţine promovarea biomasei în viitor

Cioloş susţine promovarea biomasei în viitor

După 2013, ar trebui să se investească mai mult în inovaţie în acest domeniu, astfel încât fermierii să aibă la dispoziţie modalităţi sporite de valorificare a biomasei pentru producţia de energie chiar dacă, gestionarea deşeurilor din exploataţiile agricole a fost şi până acum prezentă în politica agricolă comună (PAC), a declarat, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş, la finalul reuniunii Consiliului miniştrilor agriculturii şi pescuitului din UE.

Agricultura românească ar putea deveni sursă de energie, iar porumbul -  plantă industrială

Agricultura românească ar putea deveni sursă de energie, iar porumbul - plantă industrială

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat recent, că fermierii români nu ar trebui să aibă reţineri în a se orienta spre producţia de energie pe bază de biomasă, porumbul devenind din ce în ce mai mult o plantă industrială în ţări ca Germania sau Statele Unite ale Americii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii