O AVERE DIN SUBVENȚII APIA! Un fermier român a încasat 17 milioane de euro din subvențiile pe care i le-a plătit anul trecut Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Este o sumă uriașă la care nu se pot gândi mulți dintre agricultorii din România pe care subvențiile îi țin la limita supraviețuirii.
Potrivit informațiilor APIA, Constantin Duluţe este fermierul român care a primit anul trecut subvenţii de 17.000.000 de euro. Suma încasată a fost cu 65% mai mare față de suma încasată în campania anterioară când fermierului i-au revenit 10,3 milioane de euro. Fermierul din Iași este acționar la SC Agricost, societate care exploatează cca 56.000 ha în Insula Mare a Brăilei. Terenul agricol este concesionat de la Agenția Domeniilor Statului (ADS).
Insula Mare a Brăilei ar fi cea mai mare fermă vegetală din Europa, care ar deține și un sistem unic de irigații, un sistem bazat pe țevi și pompe, evaluat la cca 30 de milioane de euro.
Constantin Duluțe nu ar fi singurul acționar al societății care exploatează Insula Mare a Brăilei. Potrivit Registrului Comerţului, asociatul lui este olandezul Lijckle Kuipers. Kuipers apare ca acţionar şi la Primo Cezar Braşov, ferma care deţine cel mai mare număr de bovine din România - 3.000 de capete, susține publicația Top Iași.
Duluțe este născut la Cotnari, dar s-a stabilit la Bârlad. Între 1984 și 1996 a fost director la SC "Agrocomplex" Bârlad, iar între 1996 și 1999 a fost directorul Direcției Agricole Vaslui. A revenit apoi la Agrocomplex, unde nu s-ar fi înțeles cu un alt mare latifundiar, Adrian Porumboiu. În anul 2000, Duluţe s-a angajat ca "specialist şi consilier personal" al lui Gheorghe Strungariu, președintele SC Cerealcom SA Vaslui. În mai puţin de un an, Duluțe ar fi devenit omul de bază al elveţienilor ce finanţau de fapt Cerealcom, mai exact Salco Grain AG. După un an, Duluţe preia SC Salco Imobiliar SRL. Adică 1.000 de hectare teren arabil şi tot parcul de utilaje.
La sfârşitul anului 2001 înfiinţează SC Agricost SRL în Iaşi. În februarie 2004, fermierul reușește să cumpere cea mai mare parte a activelor din Insula Mare a Brăilei (IMB). 40 de ferme, numeroasele utilaje și mașini din dotare, sediul central și singura trecere cu bacul peste Dunăre înspre IMB. În piaţă activele erau cotate, atunci, la peste 20.000.000 euro, dar statul român le-ar fi vândut la prețuri derizorii, susține sursa citată.
De câţiva ani, latifundiarul deține la Avereşti, Vaslui, un adevărat combinat viticol - 570 de hectare de vie ce produc cca 1.000.000 litri de vin anual.
(Surse: APIA, news.ro, topiași.ro)