Adama
Vinasa Rompak

Efectele secetei: Producţia de cereale din 2012 va fi diminiuată cu 20-30%

Publicat: 19 decembrie 2011 - 15:16
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În cea mai mare parte a ţării culturile agricole înfiinţate în această toamnă au fost afectate de seceta prelungită. Agricultorii au întâmpinat dificultăţi în efectuarea lucrărilor, iar costurile de producţie au crescut considerabil.

Din cultură profitabilă, rapiţa a trecut la un alt statut, în această toamnă. Unii fermieri au renunţat deja la această cultură, în timp ce alţii sunt mai optimişti şi aşteaptă să treacă anotimpul rece.

Rapiţa de toamnă ar putea fi înlocuită cu rapiţa de primăvară
În judeţul Teleorman, cultura de rapiţă a fost însămânţată, în această toamnă, pe 41.236 ha, din care pe 29.578 ha a răsărit în totalitate, pe 10.185 ha a răsărit neuniform, iar pe 1.473 ha rapiţa nu a răsărit deloc.

Potrivit datelor comunicate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Teleorman, starea de vegetaţie a culturii este însă una „haotică”. Astfel, pe suprafaţa răsărită, rapiţa prezintă densităţi neuniforme, iar plantele se află în diferite stadii de dezvoltare, de la 2-3 frunze până la 5-7 frunze pe plantă, în timp ce talia plantelor este de 1-2 cm, până la maxim 7 cm.

„Evoluţia climaterică din această toamnă a fost una deficitară pentru cultura de rapiţă. Am decis împreună cu fermierii, ca suprafeţele parţial răsărite şi cele nerăsărite să fie reînsămânţate cu rapiţă de primăvară. Este adevărat că nu are productivitatea celei din toamnă, dar este o soluţie”, ne-a declarat Gheorghe Nistor, director executiv al DADR Teleorman.

Circa jumătate din suprafeţele propuse spre însămânţare au rămas necultivate
Fermierii au făcut mari eforturi pentru a lucra pământul secetos. Costurile de producţie au crescut, în timp ce şansele de reuşită s-au redus de la o zi la alta.

„Am însămânţat cât am putut, dar m-am oprit. E puţin, iar în ceea ce priveşte rapiţa, nu îmi fac mari speranţe că o să apuce primăvara. Din 400 ha de rapiţă, cât mi-am propus să însămânţez, am semănat doar 200 ha, iar la grâu am însămânţat 500 ha, din care pe 200 ha nu a răsărit aproape nimic. Costurile de însămânţare aproape s-au dublat, şi chiar cu eforturi mai mari, tot nu am reuşit să pregătim pământul aşa cum ar fi trebuit. Recoltele vor fi afectate şi în mod sigur producţia de anul viitor va fi diminiuată”, ne-a spus Nicolae Petculescu, fermier din judeţul Teleorman.

Culturile de grâu sunt răsărite doar în proporţie de 30-60%
Potrivit lui Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), din 1968, de când lucrează în agricultură, nu a mai fost un an aşa de slab cum se prefigurează a fi 2012.

„Din cauza secetei, rapiţa este compromisă în proporţie de 80%, iar culturile de grâu, care trebuia să răsară în totalitate, sunt răsărite doar în proporţie de 30-60%, în funcţie de zonă. Chiar dacă va ploua de acum încolo, producţia vegetală va înregistra scăderi de cel puţin 30-35%. Nici nu vreau să mă gândesc la ce se va întâmpla dacă nu va ploua până în luna martie”, a spus Matei, citat de Mediafax.

Vizualizat: 2347 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Clubul Fermierilor Agricover a obţinut o producţie de un milion de tone de cereale şi seminţe oleaginoase în 2011

Clubul Fermierilor Agricover a obţinut o producţie de un milion de tone de cereale şi seminţe oleaginoase în 2011

Grupul Agricover şi 135 de fermieri, constituiţi în Clubul Fermierilor Agricover, au obţinut, anul trecut, o producţie de un milion de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, iar pentru 2012 îşi propun creşterea cu 50% a volumului de marfă tranzacţionată în cadrul Clubului şi creşterea cu 50% a valorii finanţărilor şi a vânzărilor pe credit a input-urilor.

Rapiţa şi grâul intră în iarnă sub nivelul minim de dezvoltare

Rapiţa şi grâul intră în iarnă sub nivelul minim de dezvoltare

Aflaţi deja la jumătatea lunii decembrie şi luând în calcul lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă, fermierii îşi fac tot mai multe griji cu privire la starea de vegetaţie a culturilor. Rapiţa este „o cultură compromisă”, în opinia acestora, iar pentru grâu „zăpada ar putea salva culturile”. 

Agrostar: Bugetul Agriculturii pe 2012 va falimenta fermierii

Agrostar: Bugetul Agriculturii pe 2012 va falimenta fermierii

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae acuză un buget prea mic pentru Ministerul Agriculturii pe 2012 şi cere demisia sau demiterea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, pentru că, în opinia sa, nu a făcut suficiente demersuri pentru a obţine un buget mai mare pentru acest minister.

Din cauza deşertificării, judeţul Galaţi vrea să „revendice” şi alte zone defavorizate

Din cauza deşertificării, judeţul Galaţi vrea să „revendice” şi alte zone defavorizate

Din datele oficiale rezultă că, în perioada 16 octombrie – 28 noiembrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Galaţi a plătit un număr de 24 de mii de fermieri cu avans la subvenţia pe suprafaţă de 42 de euro pe hectar, însemnând aproximativ 45 de milioane de lei. 

BULETIN AGROMETEOROLOGIC  15 - 21 Decembrie 2011

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 15 - 21 Decembrie 2011

Caracteristici meteorologice
În primele zile ale intervalului 15 – 21 decembrie 2011 se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat  decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, aceasta devenind normală, în aproape toată ţara.

Guvernul a aprobat plăţi pe suprafaţă de 32,42 euro/hectar din bugetul naţional

Guvernul a aprobat plăţi pe suprafaţă de 32,42 euro/hectar din bugetul naţional

Guvernul a hotărât în 14 decembrie că producătorii agricoli vor primi din bugetul naţional doar 141,27 de lei pe hectar, echivalentul a 32,42 euro pe hectar, în contul plăţii naţionale directe complementare pe suprafaţă pentru 2011.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Habacuc Amibelec
|
12. 20, 2011. Tuesday 09:50

Pai nu asa domnilor, nu faceti afirmatii incomplete!

Productia va fi diminuata cu 20-30% daca de acum incolo conditiile vor fi cat de cat ok. Daca mai trage o seceta si in primavara, eu zic sa umblati la cifre!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii