Sumele care vor fi puse la dispoziţie în 2014 pentru sistemul de irigaţii se ridică la 371 de milioane de euro, în timp ce în anii 2012 şi 2013 au fost alocate pentru infrastructura secundară de irigaţii 111 milioane de euro, a declara ministrul Agriculturii, Daniel Constantin la un post de televiziune.
„Am venit cu reduceri şi pentru apa care se foloseşte pentru irigaţii, pentru că preţul apei este compus 80% din preţul energiei, iar energia este foarte scumpă. ANIF, agenţia care furnizează apa pentru beneficiari, a devenit din acest an furnizor pe piaţa de energie. Asta înseamnă că poate să achiziţioneze şi chiar avem un plan să luăm undeva la 50.000 de MWh, direct de pe bursă, unde vom avea un preţ mult mai mic decât până acum. Calculele pe care le-am făcut ne arată că în acest an putem să oferim preţul final la apă cu 30% mai scăzut faţă de anul trecut”, a spus Constantin.
Nu putem să venim anual cu măsuri pompieristice
Potrivit acestuia, Ministerul va veni şi în acest an cu măsuri de reducere a preţului pentru apa folosită pentru irigaţii, însă vor trebui gândite şi măsuri pe termen lung. „Ar trebui să gândim pe termen lung, pentru că nu putem să venim an de an cu despăgubiri şi cu astfel de măsuri, aş spune pompieristice. Cheia pentru dezvoltarea agriculturii o reprezintă sectorul de irigaţii”, a adăugat şeful MADR.
Ministrul Agriculturii a afirmat că în următoarele două săptămâni va fi finalizat un raport cu tot ceea ce s-a întâmplat cu sistemul de irigaţii în România din 2004 şi până în prezent. „Rapoartele pe care le-am mai făcut au ajuns deja la instituţiile abilitate. Din păcate, în majoritatea cazurilor, legea permitea, pentru că a fost prost făcută, ca sistemele de irigaţii să treacă în proprietate privată şi nu se prevedea obligativitatea de a rămâne sistem de irigaţii. Legea a fost modificată în 2013 de această guvernare, astfel încât să-i obligăm pe cei care preiau sisteme de irigaţii să le menţină în zona aceasta de folosire pentru agricultură”, a mai adăugat Constantin.
În 2013 exista o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de trei milioane de hectare, din care o suprafaţă viabilă economic de 1,5 milioane hectare şi o suprafaţă profesională de numai 800.000 de hectare. Anul acesta s-au încheiat contracte de irigat pe o suprafaţă de 400.000 de hectare, din care 336.000 de hectare au fost realizate cu organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii. sursa: Agerpres