Orezul s-ar putea scumpi cu 22 la sută până la sfârşitul anului, în condiţiile în care Thailanda, cel mai mare exportator al lumii, a achiziţionat cantităţi mari de orez de la fermierii locali, la un cost peste cel practicat în tranzacţiile internaţionale.
Astfel, orezul alb 100% de gradul B, o varietate de referinţă regională, se estimează că va ajunge la 750 de dolari tona metrică până la 31 decembrie, potrivit unui sondaj Bloomberg efectuat săptămâna trecută în rândul a şapte mari exportatori, comercianţi şi companii de morărit. Această probabilitate poate complica şi mai mult situaţia în Asia, unde majoritatea statelor se confruntă deja cu creşteri de preţuri.
Preţul orezului alb thailandez a crescut cu 6 procente săptămâna trecută, fiind cotat la 617 dolari tona, cel mai înalt nivel din decembrie 2009. Maximul a fost înregistrat însă în septembrie 2008, când o tonă se vindea cu 750 de dolari. La Bursa de mărfuri de la Chicago, suta de livre de orez (circa 45 kg) era tranzacţionată ieri la 17,54 dolari, mai mult cu 23 de cenţi (1,3%) faţă de săptămâna trecută şi o creştere de 23 la sută comparativ cu luna ianuarie 2011.
În ultimele săptămâni, companiile de morărit au grăbit achiziţiile de cereale, după ce noul premier al Thailandei, Yingluck Shinawatra, şi-a luat angajamentul de a implementa o lege prin care procesatorii sunt obligaţi să cumpere cereale de la fermieri la un preţ cu 43 la sută mai mare decât cel practicat în prezent.
Analiştii de la USDA Economic Research sunt de părere că exporturile de orez thailandez ar putea scădea cu 20 la sută în 2012, până la valoarea de 8 milioane tone, ca urmare a noilor politici asumate de guvernul de la Bangkok.
Între timp, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că producţia mondială de orez va depăşi cererea în sezonul 2011-2012, iar stocurile vor ajunge la cel mai înalt nivel din ultimii 11 ani. Pe de altă parte, cererea de grâu folosit în panificaţie, la fabricarea pastelor sau ca hrană pentru animale va depăşi producţia pentru al doilea an consecutiv, în timp ce stocurile de porumb vor scădea la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani.