Peste cinci miliarde de euro a pierdut România din cauza tăierilor ilegale de păduri din ultimele două decenii, a declarat într-o conferinţă de presă, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga.
Potrivit ministrului, tot defrişările masive repreintă şi principala cauză a producerii inundaţiilor în România. Varga a afirmat că, din păcate, în ultima perioadă acest fenomen a devenit din ce în ce mai puternic.
În 20 de ani s-au tăiat 80 de milioane de metrii cubi de lemn
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a spus că a primit un raport al Curţii de Conturi, cu cifre “îngrijorătoare”, din care reiese că din 1990 până în 2011 în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn. “Asta înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale. Efectele le vedem. Inundaţiile sunt efectele acestor tăieri ilegale”, a adăugat ministrul.
“Acţionăm în două feluri. Pe de o parte, întărim cadrul legislativ, astfel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor în România, iar pe de altă parte, vom înteţi controalele şi vom lua măsurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devastează pădurile din România”, a declarat Varga.
În ceea ce priveşte inundaţiile, ministrul a spus că trebuie făcute lucrări de combatere de torenţi, lucrări de amenajare constând în baraje şi apoi să se treacă la îndiguiri şi la zone umede în care râul să poată să se relaxeze. “Avem peste 300 de lucrări începute şi neterminate. Odată ajunsă la minister, le-am prioritizat. Celor care au un grad de realizare de 80% le alocăm cu prioritate bani, pentru a le putea finaliza, pentru a-şi atinge scopul pentru care au fost proiectate, de a apăra cetăţenii de inundaţii. Cele care au un grad de finalizare de 50%, sperăm să le finalizăm în patru-cinci ani, iar pentru celelalte căutăm finanţări europene pentru a le putea face cât mai rapid”, a precizat demnitarul. sursa: Agerpres