România ar trebui să interzică importurile de soia modificată genetic, atâta timp cât agricultorului român i s-a interzis prin legislaţia europeană cultivarea acesteia, consideră preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta, Sorin Minea, într-o dezbatere organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
„De ce suntem obligaţi să importăm soia modificată genetic, iar agricultorului român îi este interzis să cultive soia modificată genetic şi se spune că este dăunătoare sănătăţii consumatorului. Dacă produsele modificate genetic reprezintă un pericol pentru sănătate, trebuie să fie interzise importurile de produse modificate genetic, iar dacă se consideră că plantele modificate genetic nu sunt dăunătoare sănătăţii, trebuie să fiu lăsat să le cultiv. România are un potenţial uriaş la culturile de soia. La ora actuală, României i s-a creat, la nivelul Uniunii Europene, un dezavantaj major, prin interdicţia de a cultiva soia modificată genetic. România a fost un mare producător de soia în Europa, iar costurile de producere sunt net superioare ca avantaje, faţă de costurile la soia de import”, a spus Minea.
Potrivit statisticilor, în Europa se importă anual circa 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar în Romania intră peste 500.000 de tone, în special porumb şi soia. 97% dintre produsele modificate genetic devin furaje şi sunt consumate de porci, vaci sau păsări.
Van: Reforma industriei agroalimentare s-a aprobat prea rapid
Propunerea privind reforma industriei agroalimentare a fost aprobată de Comisia Europeană, în luna mai a acestui an, iar prin revizuirea directivei, din 1.500 de pagini s-a ajuns la 500 de pagini, prin compactizarea legislaţiei din anumite sectoare.
Despre aceasta, Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, susţine că s-a făcut rapid şi într-un timp foarte scurt, fapt ce nu a dat posibilitatea operatorilor români din domeniul agroalimentar să îşi expună punctele de vedere. „Cred că timpul de la criza calului până la adoptarea noilor acte legislative a fost prea scurt şi nu am avut posibilitatea să prezentăm poziţia sectorului faţă de noile reglementări”, a spus Van.
Sursa: Agerpres