Primul draft al Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 va fi trimis la Bruxelles anul viitor în ianuarie sau februarie, conform calendarului negociat cu Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă privind noul PNDR.
Potrivit acestuia, toate statele Uniunii Europene sunt în uşoară întârziere cu acest program din cauza apariţiei întârziate a regulamentelor europene.
„În prezent se lucrează la program şi dincolo de strategie am început discuţiile pe măsuri. Avem o problemă legată de faptul că s-a aprobat târziu reforma, iar regulamentele europene sunt întârziate şi acesta este motivul pentru care toate statele europene sunt într-o uşoară întârziere. Programul nostru se transmite la Bruxelles în ianuarie sau februarie după care începem să îl negociem cu Comisia. Toate statele au obligaţia să transmită informal primul draft al programului, practic nu este o obligativitate, după care începem să lucrăm pe el. Sunt state care deja şi-au programat că nu vor avea apeluri în 2014, în timp ce eu sper să deschidem cel puţin două măsuri chiar din prima parte a anului viitor”, a spus Constantin.
Propunerea iniţială a PNDR cuprinde 12-13 măsuri dar s-ar putea să mai apară şi altele, respectiv una pentru mici fermieri, pe care oficialii MADR nu ar fi dorit iniţial să o introducă. „Fiecare ţară decide în funcţie de specific ce măsuri aplică. Decât să punem puţin pe fiecare măsură noi avem nevoie de investiţii în producţie pentru că partea de procesare s-a dezvoltat”, a mai spus Constantin.
Potrivit strategiei de dezvoltare rurală a României, PNDR 2014-2020 conţine măsuri ce vizează dezvoltarea rurală în România, ţinând seama atât de realităţile socio-economice ale ţării şi implicit ale spaţiului rural, cât şi de Politica Agricolă Comună (PAC 2020).
Obiectivele programului se înscriu în liniile directoare ale Politicii Agricole Comune şi urmăresc creşterea competitivităţii agriculturii, gestionarea durabilă a resurselor naturale şi schimbările climatice, dezvoltarea rurală echilibrată, reducând decalajele economice şi sociale dintre diverse zone ale ţării.
PNDR 2014-2020 se va concentra pe un număr restrâns de măsuri care vor aborda nevoile identificate pe baza analizei sectoriale, socio-economice şi de mediu, dar şi a analizei SWOT pentru spaţiul rural românesc şi vor reflecta direcţiile de acţiune în dezvoltarea agriculturii din România.
Creşterea competitivităţii sectorului agricol reprezintă unul dintre obiectivele generale ale PNDR 2014-2020 în condiţiile în care în sectorul agricol valoarea medie a productivităţii muncii în agricultură este de 4.328 euro/persoană faţă de media europeană de 14.967 euro/persoană în anul 2012, în timp ce în sectorul forestier decalajul faţă de media europeană este mai mic, înregistrând în 2012 o valoare 8.608 euro/persoană pentru România şi 10.086 euro/persoană media europeană.
În vederea creşterii competitivităţii au fost propuse măsuri de investiţii necesare îmbunătăţirii performanţelor economice şi de mediu ale exploataţiilor agricole, investiţii în active fizice - atât investiţii noi, cât şi modernizări în fermă, precum şi sisteme de irigaţii secundare la nivel de fermă, infrastructură de adaptare a agriculturii şi silviculturii - drumuri de acces la exploataţii, instalaţii/ infrastructuri de obţinere a energiei din resurse regenerabile, instalaţiile de colectare, reciclare şi tratament al apei, sprijin pentru înfiinţarea exploataţiilor de către tinerii fermieri.
Al doilea obiectiv general al PNDR se referă la gestionarea durabilă a resurselor naturale şi combaterea schimbărilor climatice, în cadrul căruia acţiunile de intervenţie vor fi direcţionate atât către refacerea, conservarea şi consolidarea ecosistemelor legate de agricultură şi silvicultură, cât şi către promovarea utilizării eficiente a resurselor şi sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii reduse de carbon.
Cel de-al treilea obiectiv, al dezvoltării teritoriale echilibrate, trebuie să combată o realitate care arată un procent al populaţiei la nivelul pragului de sărăcie de 40%, urmărind ca priorităţi dezvoltarea economică în zonele rurale prin reducerea sărăciei şi promovarea incluziunii sociale.
Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pentru România dispune de o alocare financiară UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală de 8,0156 miliarde de euro. La începutul anului 2014, procesul de informare şi de comunicare privind noul PNDR 2014-2020 va continua prin organizarea a 7 conferinţe regionale şi o conferinţă naţională. Sursa: Agerpres