Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Cine şi câţi bani va putea primi drept compensaţie pentru secetă?

Publicat: 07 august 2012 - 21:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Maxim 80% din pierderi doar pentru IMM-urile care şi-au asigurat cel puţin jumătate din producţie

IMM-urile din domeniul producţiei primare de produse agricole a căror producţie a fost afectată de secetă cu mai mult de 30% din media producţiei anuale pe exploataţie realizată în ultimii trei ani vor primi din partea statului compensaţii financiare de maxim 80% din pierderea de venit înregistrată din cauza secetei, promite un proiect de HG care aşteaptă încă aprobarea.

Potrivit proiectului de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat în agricultură în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă, publicat de Ministerul Agriculturii în 6 august 2012, schema de ajutor de stat va fi aplicată IMM-urilor din sectorul agricol care exploatează terenuri agricole în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatori, sau altele asemenea, fiind excluse de la plata ajutorului întreprinderile aflate în dificultate financiară (ce constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare) şi cele împotriva cărora a fost emisă o decizie de recuperare definitivă a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată.

Acelaşi document prevede că pot beneficia de sprijin IMM-urile a căror producţie, pe culturi, a fost diminuată în anul 2012 de secetă cu un procent mai mare de 30% faţă de producţia medie realizată de acestea în anii 2009, 2010 şi 2011, dar vor primi ajutorul şi producătorii agricoli care nu au un istoric sau au un istoric incomplet al activtății agricole în ultimii 3 ani privind cultura afectată.

Cum va fi calculat ajutorul?

Valoarea brută a ajutorului acordat producătorilor agricoli nu poate depăşi 80% din pierderea de venit suferită de aceştia din cauza secetei. Calculul ajutorului are la bază pierderea de venit şi după caz, alte costuri suportate şi/sau nesuportate de beneficiar.

Proiectul de HG prevede că pierderea de venit se calculează prin diferenţa dintre:
a) rezultatul exprimat în lei/hectar, obţinut din înmulţirea producţiei medii pe cei trei ani precedenţi anului 2012 (în care s-a produs fenomenul) exprimată în kg/hectar, realizată pentru fiecare cultură în parte, cu preţul mediu de vânzare exprimat în lei/kg fără TVA, obţinut pe cei trei ani precedenţi anului 2012, şi
b) rezultatul exprimat în lei/hectar, obţinut din înmulţirea cantităţii de produse agricole exprimată în kg/hectar obţinută pe fiecare cultură în parte de pe suprafeţele afectate în toamna anului 2011 sau/şi primăvara anului 2012 cu preţul mediu de vânzare exprimat în lei/kg fără TVA, din cursul anului 2012.

În cazul în care cultura afectată nu a mai fost cultivată în anii precedenţi, sau producătorul agricol are un istoric incomplet al activităţii agricole anterioare anului 2012 ori nu are un istoric al activităţii agricole anterioare anului 2012, vor fi luate în calcul datele privind producţia medie la hectar şi preţul mediu de achiziţie publicate pentru anul/anii respectivi de către Institutul Naţional de Statistică în Anuarul Statistic al României.

o-gramada-de-bani_b

Pierderile de venit la nivel de exploataţie rezultă din însumarea pierderilor de venit înregistrate pe fiecare cultură în parte.

La valoarea pierderii de venit calculată după metoda de mai sus se pot adăuga alte costuri suportate de producătorul agricol ca urmare a faptului că recolta nu s-a realizat, dar, în acelaşi timp, se scade după caz, orice sumă primită în cadrul unui regim de asigurare şi/sau costurile nesuportate de producătorul agricol ca urmare a efectelor secetei asupra culturilor înfiinţate în toamna anului 2011 şi/sau primăvara anului 2012.

Ajutorul poate atinge maxim 80% din pierderile de venit suferite doar pentru producătorii agricoli care au o asigurare ce acoperă cel puţin 50% din suprafaţa agricolă cultivată/producţia lor anuală medie/din veniturile rezultate din producţie şi va fi redus cu 50% pentru cei care nu şi-au asigurat producţia.

Banii necesari pentru acordarea ajutorului vor fi alocaţi din bugetul pe 2013 şi cel pe 2014, mai prevede proiectul.

Vizualizat: 3554 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: NOU AJUTOR pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

MINISTRUL OROS: NOU AJUTOR pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

25 februarie 2021 - 19:18

NOU! Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a pregătit 10 proiecte pentru finanţare din Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare (PNRR),  iar în prezent se aşteaptă rezultatele de la Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul de resort, Adrian Oros, în comisiile de specialitate din Parlament. Pe ultima sută de metri, între cele 10 proiecte a fost inclus și un program de sprijin pentru crescătorii de porci.

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

25 februarie 2021 - 18:35

PROGRAM AJUTOR FERMIERI! Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat astăzi că va aloca sume pentru finanțarea unui nou program de sprijinire a fermierilor români.

CALENDARUL DE CARE DEPINDE PLATA ANT, SUBVENȚIA APIA MICĂ!

CALENDARUL DE CARE DEPINDE PLATA ANT, SUBVENȚIA APIA MICĂ!

25 februarie 2021 - 12:50

PLATA APIA CEA MAI AȘTEPTATĂ! Crescătorii români de animale, mai ales cei mici, așteaptă cu nerăbdare ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le achite ajutorul național tranzitoriu, ANT, botezată de ei, subvenția mică. AGROINFO este întrebat de câteva ori pe zi când intră ANT la plată. Pentru că micii crescători nu au priceput de ce APIA nu poate începe plățile aferente anului 2020 deși suntem imediat în martie 2021, le prezentăm calendarul de care depinde plata acestei subvenții.

SUBVENȚIA APIA MARE, SCZ, ACORDATĂ DE LA 5 VACI ȘI DE LA 75 DE OI pentru TINERII CRESCĂTORI!

SUBVENȚIA APIA MARE, SCZ, ACORDATĂ DE LA 5 VACI ȘI DE LA 75 DE OI pentru TINERII CRESCĂTORI!

25 februarie 2021 - 11:58

PROPUNERE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR ZOOTEHNIE. Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) propune coborârea numărului de animale pentru care se plătește sprijin cuplat zootehnic la 5 capete bovine şi 75 la ovine, pentru tinerii fermieri, şi aplicarea echivalentului zootehnic, adică o subvenţie pe UVM (Unitate Vită Mare) la fel cum există sprijinul pe hectar cu 36 euro, iar crescătorii de animale să fie sprijiniţi pe UVM.

PREȘEDINTE COMISIE AGRICULTURĂ: I-AU MINȚIT PE FERMIERI ÎNTR-UN MOD INCALIFICABIL!

PREȘEDINTE COMISIE AGRICULTURĂ: I-AU MINȚIT PE FERMIERI ÎNTR-UN MOD INCALIFICABIL!

25 februarie 2021 - 10:19

AJUTOARE FERMIERI. Nu știu ce credibilitate mai are domnul Oros în fața cuiva. I-au mințit pe fermieri într-un mod incalificabil. Oamenii nu au mai căutat surse alternative pentru diminuarea pierderilor, la bănci, de exemplu, pentru că au crezut în cele spuse de Oros. Și el a mințit, acuză președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, referindu-se la plata ajutoarelor la secetă promise fermierilor pentru culturile din primăvară, dar care nu au fost incluse în bugetul MADR pentru acest an.

DUPĂ ORDINUL MADR MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI, URMEAZĂ LEGI!

DUPĂ ORDINUL MADR MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI, URMEAZĂ LEGI!

25 februarie 2021 - 09:19

CREȘTEREA PORCULUI ÎN ROMÂNIA! Ordinul MADR maxim 5 porci în gospodăriile țărănești a fost pus în debzatere de Minsterul Agriculturii pentru a stârni o discuție care trebuie concretizată în legi pentru stabilirea regulilor creșterii porcului în România, în așa fel încât să fie stopată răspândirea pestei porcine africane și să fie relansat acest sector, spune ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi ceda în fața samsarilor, avertizează șeful MADR. Ordinul MADR nu a fost deocamdată retras din consultare publică.

UN MILIARD DE EURO pentru PLATA ACESTOR SUBVENȚII APIA!

UN MILIARD DE EURO pentru PLATA ACESTOR SUBVENȚII APIA!

25 februarie 2021 - 07:45

SUBVENȚII APIA 2021-2022. Un miliard de euro este alocat pentru plata subvențiilor APIA acordate fermierilor anul acesta și anul viitor pe măsurile de dezvoltare rurală, Măsura 10 Agro-mediu și climă, Măsura 11 Agricultură ecologică și Măsura 13 Zone care se confruntă cu constrângeri naturale și alte constrângeri specifice. Sunt plățile compensatorii ale fermierilor. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, la Agro TV.

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

24 februarie 2021 - 23:25

ORDINUL SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, a transmis către AGROINFO opinia sa de specialist APIA cu privire la modificările făcute peste noapte la proiectul de Ordin MADR pentru stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru subvențiile agricole din acest an. În urma modificărilor, a rezultat un Ordin MADR care încurajează furtul, susține specialistul APIA.

SUBVENȚIILE APIA, ACORDATE DOAR PE FACTURĂ ȘI LEGATE DE PRODUCȚIE?

SUBVENȚIILE APIA, ACORDATE DOAR PE FACTURĂ ȘI LEGATE DE PRODUCȚIE?

24 februarie 2021 - 21:35

SUBVENȚII APIA. Propunerea făcută de ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru condițiile care ar trebui impuse la acordarea subvențiilor din agricultură, subvenții pe factură și legate de producție. Așa ar fi evitată fraudarea banilor alocați pentru plata subvențiilor, dar și alte probleme legate de terenurile agricole luate în arendă de fermieri, spune ministrul agriculturii.

DECIZIA DE ASTĂZI A GUVERNULUI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA DE ASTĂZI A GUVERNULUI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

24 februarie 2021 - 20:43

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APROBATĂ! Guvernul a adoptat astăzi, în ședință, Ordonanța de Urgență pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii