Ministerul Agriculturii a transmis Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cererea pentru obţinerea licenţei de furnizor de energie electrică pentru Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), ceea ce îi va permite să cumpere energie electrică direct de la producători la preţuri mult mai mici, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
„Am transmis ANRE cererea de obţinere a licenţei de furnizori energie electrică pentru ANIF şi pentru organizaţiile de udători. Urmează să depunem şi garanţia de execuţie de 500.000 de euro şi sperăm ca ANRE să analizeze dosarul cât mai rapid, astfel încât ANIF să poată cumpăra energie electrică direct de la producători, la preţuri mult mai mici decât în prezent. Acest lucru îi va avantaja şi pe agricultori deoarece, la rândul lor, vor putea plăti pentru apa folosită la irigaţii un preţ mai mic cu 30% - 50% decât în prezent, ţinând cont de faptul că energia electrică are o pondere de 80% în preţul apei pentru irigaţii”, a spus Botănoiu.
De asemenea, după obţinerea licenţei, ANIF va putea cumpăra energie şi de la OPCOM, în anumite intervale orare, când energia este mai ieftină.
Reprezentantul MADR a precizat că vineri Hidroelectrica vindea energia la un preţ foarte bun, respectiv de 80 lei pe MWh, iar fermierii plătesc în prezent un preţ mediu de 540 de lei/ MWh.
Pe 26 iunie a.c., Guvernul a decis completarea atribuţiilor ANIF pentru a avea posibilitatea desfăşurării activităţii de furnizare a energiei electrice. „Prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern se completează atribuţiile Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare cu posibilitatea desfăşurării activităţii de furnizare a energiei electrice. De asemenea, actul normativ prevede ca ANIF să transmită infrastructura de îmbunătăţiri funciare numai sub formă de comodat organizaţiilor, cu posibilitatea ca, după cinci ani, în condiţiile unei exploatări corecte şi a asigurării integrităţii, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare să poată primi la cerere, în proprietate, din domeniul privat al statului, infrastructura de îmbunătăţiri funciare respectivă”, precizează Guvernul.
Suprafaţa contractată pentru irigaţii în 2013 totalizează în momentul de faţă peste 405.000 de hectare. Anul trecut au fost contractate doar 170.000 de hectare. sursa: Agerpres