Administratorul Comcereal Bihor, Petru Ţiţ Andreescu, şi o angajată din Marghita au fost audiaţi, joi, de poliţiştii antifraudă, fiind suspectaţi că şi-ar fi însuşit aproape 6.000 de tone de grâu din rezerva de stat, în valoare de peste 6,5 milioane de lei.
Potrivit comunicatului IPJ Bihor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au efectuat, joi, cinci percheziţii, la sediile societăţii comerciale, dar şi la locuinţele celor doi bihoreni, reprezentanţi ai societăţii comerciale, suspectaţi că au prejudiciat statul român cu peste 16 milioane de lei, prin înşelăciune, delapidare, neglijenţă în serviciu şi fals, respectiv complicitate la înşelăciune, complicitate la delapidare şi fals în declaraţii.
Astfel, anchetatorii îl suspectează pe administratorul de 65 de ani, din Oradea, că în perioada 2000 - 2013, şi-ar fi însuşit în această calitate 5.990.201,63 kg de grâu din rezerva de stat, echivalentul a 6.589.221 lei, depozitate la sediul din Marghita al societăţii.
De asemenea, acesta este suspectat că ar fi indus şi menţinut în eroare reprezentanţii statului în momentul încheierii şi executării contractelor de depozit, folosind acte false, în sensul că ar fi declarat dimensiuni mai mari, nereale, ale spaţiilor de depozitare, în scopul obţinerii unui preţ mai mare al chiriei, provocând astfel un prejudiciu de 1.709.760 lei.
În acelaşi timp, poliţiştii de investigare a fraudelor o suspectează şi pe gestionara de 57 de ani, din Marghita, că în perioada 2000 - 2013 l-ar fi ajutat pe administratorul Comcereal să îşi însuşească cele aproape 6.000 de tone de grâu, să inducă şi să menţină în eroare reprezentanţii statului cu ocazia încheierii şi executării contractelor de depozit, prin formularea de declaraţii necorespunzătoare adevărului.
Prejudiciul total provocat astfel statului român este de 16.105.928 lei.
În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii de investigare a fraudelor bihoreni au descoperit şi ridicat diverse documente contabile, precum şi 5.160 euro şi 20.900 lei, bani în legătură cu care există suspiciunea că provin din infracţiuni.
Poliţiştii SIF continuă cercetările în cauză pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor şi pentru recuperarea integrală a prejudiciului provocat.
Cercetările au pornit în urma unei sesizări făcute de Administraţia Naţională a Rezervelor Statului şi priveşte dispariţia grâului din rezerva naţională, aflat în custodia Comcereal SA Bihor, în depozitele Tinca, Batăr şi Marghita. sursa: Agerpres