Adama
Vinasa Rompak

12 mld. euro asigură agricultura PIB – ului românesc

Publicat: 07 octombrie 2011 - 11:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Având în vedere valoarea producţiei obţinute anul acesta, de 12 mld. euro, agricultura ar putea reprezenta anul acesta 8% din PIB.

Producţiile record de anul acesta au asigurat agriculturii o direcţie ascendentă în procentele PIB-ului. „Anul acesta, ponderea agriculturii în PIB va fi în jurul a 8% după calculele noastre, valoarea producţiei depăşind 10 mld. euro”, este de părere Culiţă Tărâţă, cel care administrează cea mai mare suprafaţă agricolă a ţării, Insula Mare a Brăilei.

Ce spun specialiştii?
Potrivit specialiştilor o creştere a contribuţiei sectorului agricol la formarea PIB este normală, fiind un an foarte bun pentru agricultura românească. „Contribuţia agriculturii în acest an va fi cu 0,9%-1% în plus faţă de media anilor trecuţi. Estimările din ultima perioadă privind o contribuţie de 12% mi se par exagerate, pentru că evaziunea fiscală nu a fost încă eliminată, iar din punctul de vedere al infrastructurii de valorificare a producţiei agricole, România nu este pregătită să facă faţă. Producţia este bună, dar aceasta nu va însemna neapărat o contribuţie foarte mare a agriculturii în PIB“, a spus analistul economic Mircea Coşea, potrivit Capital.ro.

Acesta a mai arătat că o contribuţie mai importantă nu se poate obţine şi din cauza autorităţilor, care s-au arătat surprinse de producţia mare de anul acesta. „Declarându-se surprinşi de cantităţile obţinute, este clar că nu sunt pregătiţi să facă faţă situaţiei, şi de aceea este mai greu ca agricultura să reuşească să contribuie pe măsura rezultatelor din teren”, este de părere Coşea.

O contribuţie mare a agriculturii în PIB nu e de dorit
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că nu vrea o contribuţie prea mare în PIB a acestui sector, întrucât acest lucru ar arăta că alte sectoare economice nu funcţionează.

Totuşi, recordul din acest an nu face decât să acopere pierderile de anul trecut şi eventual pe cea de anul viitor, ca urmare a secetei din ultima perioadă. „Eu nu vreau ca agricultura să aibă o contribuţie prea mare în PIB. Cele 6% sunt suficiente, pentru că PIB-ul nu se poate baza pe un sector atât de nesigur, cum este agricultura”, a spus Tabără pentru Capital.ro.

Încurajaţi de producţiile anului agricol 2011, fermierii se arată optimişti
Cu toate acestea, cei care lucrează în domeniu mai speră ca agricultura să ajungă la performanţele din 2004, când acest sector a reuşit să aibă o pondere în PIB de 12,6%. „Potenţialul României este ca valoarea producţiei agricole să fie de 30-35 miliarde euro, şi atunci vom putea creşte influenţa agriculturii în PIB. Acest lucru se poate realiza foarte curând dacă se pune la punct sistemul de irigaţii, dacă se va realiza stimularea fermierilor şi se va reuşi o bună valorificare a produselor”, a adaugat Culiţă Tărâţă, citat de Capital.ro.

În această toamnă, agricultorii au obţinut producţii semnificativ mai mari decât cele de anul trecut la cele mai importante culturi agricole ale ţării. Astfel, grâul, porumbul şi chiar floarea-soarelui au înregistrat creşteri semnificative. Chiar şi producţia de legume a fost mai bună în acest an, atingând o cantitate la care puţini producători mai sperau.

Vizualizat: 2806 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Reluarea exporturilor de carne de pasăre către Rusia: aşteptăm agenţii economici ruşi

Reluarea exporturilor de carne de pasăre către Rusia: aşteptăm agenţii economici ruşi

Reluarea exporturilor de carne de pasăre din România către Federaţia Rusă şi posibilitatea vânzării mai multor produse româneşti pe piaţa rusă au fost discutate joi de către ministrul român al agriculturii, Valeriu Tabără, cu omologul său de la Moscova, Elena Skrânnik.

Principala problemă a agriculturii româneşti: lipsa unor investiiţii majore

Principala problemă a agriculturii româneşti: lipsa unor investiiţii majore

Problemele majore ale agriculturii din România sunt generate de lipsa unor investiţii semnificative, nu neapărat din cauza lipsei fondurilor de finanţare, ci mai degrabă din cauza dificultăţii accesării acestora, a declarat, Răzvan Diaconescu, director general al Impuls-Leasing România, într-o conferinţă de presă.

Agrostar: În agricultură rezultatele bune se obţin doar în structuri asociative

Agrostar: În agricultură rezultatele bune se obţin doar în structuri asociative

Cu speranţa că intermediarii de pe piaţa românească ar putea fi înlăturaţi, preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae, a declarat joi, la Slatina, la o conferinţă regională privind formarea întreprinzătorilor din mediul rural, că dezvoltarea agriculturii trebuie făcută prin structuri asociative care să acopere întregul lanţ de producţie, dar şi de distribuţie.

FAO: Preţurile produselor alimentare, în scădere trei luni consecutive

FAO: Preţurile produselor alimentare, în scădere trei luni consecutive

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat că şi-a majorat estimările privind recolta de cereale din 2011, până la 2,310 miliarde tone, cu trei milioane tone mai mult decât în precedentele estimări şi cu 68 milioane tone mai mult decât recolta din 2010/2011. Separat, FAO a anunţat şi că preţurile produselor alimentare au scăzut pentru a treia lună consecutiv în septembrie şi ar putea să scadă în continuare, odată cu cererea.

Ale cui realizări?

Ale cui realizări?

„Urmare a eforturilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”... aşa începe înşiruirea de realizări ale Ministrului Tabără, care a prezentat recent performanţele unui an de mandat la conducerea MADR. La baza reuşitelor ministeriale stă „efortul de a da subvenţiile la timp” (de parcă n-ar fi normal ca acestea să ajungă la timp sau atunci când e mai mare nevoie de bani în agricultură). 

779 milioane lei – ajutoare de stat pentru producătorii agricoli, aprobate de Guvern

779 milioane lei – ajutoare de stat pentru producătorii agricoli, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat, miercuri, ajutoare de stat în valoare totală de peste 779 de milioane de lei pentru producătorii agricoli, pentru perioada 2011-2012, a declarat premierul Emil Boc.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii