Lucru îndeobşte cunoscut în rândul fermierilor români, DuPont Pioneer dă tonul în ceea ce priveşte cultura de soia.
„Pioneer este compania care se mândreşte cu faptul că în momentul acesta peste 80 la sută din suprafaţa care se cultivă cu soia în România este însămânţată cu genetica noastră. De anul viitor vom veni cu un tratament revoluţionar al seminţelor de soia cu un produs bacterian care are la bază bacterii din genul Rhizobium fixatoare de azot, tratament de lungă durată care va asigura performanţe deosebite din punct de vedere productiv, mult superioare faţă de tehnologia obişnuită cu tratamentul cu pliculeţul în ziua semănatului”, ne-a declarat Jean Ionescu, director operaţiuni comerciale România şi Moldova, DuPont Pioneer România.
Până atunci însă, cultivatorii de soia au la îndemână produsul NITRAGIN BAC SOIA.
Prin tratamentul corespunzător al seminţelor de soia Pioneer cu acesta se obţin sporuri însemnate de producţie, dar şi o calitate superioară a boabelor.
Ca plantă leguminoasă, soia are posibilitatea de a utiliza azotul atmosferic în nutriţie, prin simbioză cu bacteriile din genul Rhizobium şi Bradyrhizobium. Astfel, se pot economisi până la 60 kg îngrăşământ, substanţă activă.
Folosirea preparatului bacterian NITRAGIN BAC SOIA este o metodă ieftină şi simplă în acelaşi timp.
Alte avantaje ale utilizării acestui preparat:
• calitatea producţiei de soia se îmbunătăţeşte prin creşterea conţinutului de azot din boabe;
• cultura care urmează beneficiează de efectul acumulării biologice a azotului în sol;
• s-a observat o mobilizare a fosfaţilor puţin mobili din sol;
• influenţează pozitiv structura şi fertilitatea solului.
În experienţele efectuate în România s-a constatat o perfectă compatibilitate între soiurile de soia Pioneer şi acest produs pe are firma Pioneer îl pune la dispoziţia cultivatorilor.
NITRAGIN BAC SOIA este o cultură bacteriană pură pe substrat solid (granule) în stare activă, uşor solubilă în apă, ambalat în pliculeţe de 300 g. Conţinutul unui plic serveşte pentru tratarea seminţei pentru 1 hectar (85 - 125 kg).
Mod de folosire
Se dizolvă conţinutul unui plic (300 g) în 0,75 - 1 litru apă curată, la temperatura obişnuită, în vase de plastic sau emailate (se evită apa cu clor din reţeaua oraşelor, care distruge bacteriile). Tratarea umedă a seminţelor se realizează prin aplicarea suspensiei cât mai uniform pe suprafaţa seminţelor, ferindu-le de razele soarelui (sămânţa tratată se seamănă în aceeaşi zi). Se pot folosi diferite dispozitive (de tip porsolator), care însă nu trebuie să conţină urme de substanţe toxice.
Păstrarea
Produsul se păstrează în magazii răcoroase (sub 150 C), ferit de umezeală şi de razele solare directe.
P21T45 – soi nou!
În catalogul 2007 al companiei DuPont Pioneer s-a poziţionat un soi nou, P21T45.
Caracteristici generale
• Soi semitimpuriu cu înflorire semitimpurie, excepţională capacitate de producţie;
• Greutate hectolitrică mare (peste 65 kg/hl), boabe mari cu hilul maro;
• Foarte bună rezistenţă la cădere şi conţinutridicat în proteină (peste 43%);
• Densităţile de semănat trebuie să asigure minimum 550-650.000 de plante recoltabile la hectar;
• Se poate cultiva în toate zonele favorabile acestei culturi, atâtla irigat, cât şi la neirigat;
• Datorită precocităţii sale, se poate cultiva şi în zonele mai nordice.
Producţie-record de 5.000 kg/ha pe 300 hectare
Celelalte soiuri de consacrate de soia din oferta comercială a companiei sunt PR91M10, timpuriu din prima grupă de maturitate, PR92M35, răspunde foarte bine la aplicarea unei tehnologii medii şi de vârf pentru această cultură şi cel mai cunoscut produs apreciat de cultivatorii români PR92B63, soi semitimpuriu, cu un excelent potenţial productiv.
Trebuie amintit faptul că anul trecut, fermierul Iosif Ţicra, administrator al SC Agroleg SA Silistraru, din judeţul Brăila, a obţinut cu PR92B63 pe suprafaţa de 300 hectare un randament mediu de 5.000 kg boabe la hectar.