VESTE BUNĂ! Mai sunt bani pentru sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri. Mai avem 40 de milioane de euro și vom lansa cât de curând această măsură, a declarat astăzi, miercuri, 4 decembrie, Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la B1 TV.
Emil Dumitru (MADR) a declarat că la venirea sa la Ministerul Agriculturii, în funcția de secretar de stat, Comisia Europeană a făcut un audit și a mai descoperit 40 de milioane de euro rămași de la submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.
Am identificat o sumă de 40 de milioane de euro, pentru că din a treia zi de la numirea mea în funcția de secretar de stat, am avut un audit al Comisiei Europene (...) am identificat suma de 40 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri. Vreau să lansăm măsura aceasta cât mai repede cu putință, a spus Emil Dumitru.
Secretarul de stat MADR a făcut o paralelă între cele două agenții de plăți, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). A fost lăudată APIA, în timp ce AFIR a fost criticată.
AFIR s-a transformat din agenția de plată în jucător, arbitru și, eventual, să verifice și plățile pe care le acordă. (...) Sunt multe lucruri rămase în urmă, indicatori care nu sunt atinși, 100 de milioane de euro pe proiecte din fostul exercițiu financiar 2007-2013 pe care nu am fost în stare să le finalizăm, a spus secretarul de stat Dumitru.
Fondurile europene pentru instalarea tinerilor fermieri ca șefi de exploatații agricole au fost epuizate încă de anul trecut. În doar 36 de zile s-au depus cereri care au depășit plafonul alocat, anunța într-un comunicat AFIR. Concret, AFIR a primit online 680 de solicitări de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 28 milioane de euro. Precizăm că alocarea financiară stabilită pentru sesiunea anuală 2018, aferentă submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” a fost de 11 milioane de euro.