E vorba de o extindere a standardelor Donau Soja și la alte leguminoase pentru boabe. Culturi care constituie surse importante de proteină atât pentru furaje cât și pentru procesarea în vederea consumului uman.
De altfel piața europeană este extrem de atentă la aceste detalii. Am văzut la Budapesta, în cadrul celui de-al IV – lea Congres Donau Soja, cât de mult s-a extins etichetarea voluntară pe ambalajele produselor în care se găsește, în diferite forme, proteină de soia nemodificată genetic, desigur certificată Donau Soja sau Europe Soia.
Ca și efect, iată că Donau Soja a ajuns în numai patru ani să fie constituită din aproape 250 de membri asociați iar 15 țări au semnat Declarația Donau Soja pentru promovarea cultivării de soia nemodificată genetic în Europa. Cu deja 6 filiale (Austria, Germania, Serbia, România, Ungaria și Republica Moldova) și două reprezentanțe (Italia și Polonia), Donau Soja a reușit să miște (cu ajutorul guvernelor care au înțeles necesitatea promovării culturii de soia convențională), puternic spre înainte, producerea de proteină de înaltă calitate din soia nemodificată genetic cultivată în regiunea Dunării.
Cât despre ameliorarea soia convențională, în vederea creșterii nivelului de proteină dar și a cantității de ulei, au schimbat opinii și au legat contacte în vederea posibilelor colaborări viitoare, cercetători și amelioratori de la diverse entități din Europa și China.
Acum că lucrările congresului s-au sfârșit, echipa Donau Soja a început deja pregătirile pentru viitorul forum. Pentru că numai așa țintele devin abordabile iar perspectivele, certitudini!