Sezonul prezentării de soluții pentru dezvoltarea cu succes a culturii de soia convențională pentru fermierii din România, Bulgaria și Republica Moldova, derulat de Donau Soja România, s-a încheiat cu platforma demonstrativă de la SCDA Caracal, un câmp cu 41 de soiuri de soia și diverse scheme de erbicidat, fertilizat, incoculat și control al dăunătorilor.
Eugen Petrescu, directorul SCDA Caracal și Dragoș Dima, reprezentantul Donau Soja, au fost bucuroși să întâmpine cei aproximativ 100 de oaspeți cu soiurile create de Euralis, Probstdorfer, SCDA Turda, INCDA Fundulea, Stațiunea Experimentală pentru Soia Pavlikeni, Prograin, ITC, Axereal sau Sateen Union . Yara și Timac Agro au prezentat soluții de fertilizare profesionistă.
Am remarcat și prezența reprezentanților Ecofol (ei au asigurat ferilizarea pentru experiențaa Donau Soja de la Knezha), o firmă producătoare de soluții de fertilizare, inclusiv pentru culturile organice, din Bulgaria, pe care le produc la o fabrică din Targovishte (o clipă am crezut că fabrica lor este în România). Să nu uităm cele două uriașe firme de PPP Adama și BASF care au făcut ca lanurile să fie curate și sănătoase. Ca o noutate pentru specialiștii în controlul dăunătorilor, la plaatforma Donau Soja de la SCDA Caracal, mai ales în epoca a doua de semănat (10 mai) a fost un puternic atac de Tanymecus Dilaticoliis (rățișoara porumbului) care pur și simplu a decimat mai ales soiurile extratimpuri și timpuri.
Acum se mai așteaptă doar proba cântarului pentru ca zilele câmpului să-și desăvârșească treaba. Apoi, cei care s-au lăsat convinsi că soia este o soluție pentru diversificarea rotațiilor (soia fiind o premergătoare universală excepție făcând doar rapița) sau doar pentru programul de înverzire, vor avea o paletă de soiuri testate în condiții apropiate de zona lor pentru a-și înființa cultura.
Dar despre o concluzie desprinsă după vizitarea celor 5 platforme din România și cele din R Moldova și Bulgaria într-un număr viitor al Ferma.