Fermierul Adrian Zdrafcu din Băileşti, judeţul Dolj, lucrează o suprafaţă de aproximativ 800 ha, din care doar 200 sunt în zonă irigabilă. În toamna aceasta ar vrea să cultive grâu pe 400 ha, ceva orz şi rapiţă.
Agricultorul este producător de sămânţă, iar din recolta trecută are pe stoc soiul de grâu Dropia, pe care vrea să-l încorporeze în sol în această campanie. Astfel, consideră că ar mai reduce din cheltuielile pe unitatea de suprafaţă şi este sigur de calitatea genetică a seminţei. „Am pregătit o solă de 100 ha pentru rapiţă, dar mai aştept; la data asta nu prea ar fi condiţii de a pune rapiţă, solul e încă uscat. Am experienţa amară a anilor trecuţi când m-am chinuit degeaba. În pământ există o mică rezervă de apă, dar nu suficientă încât să răsară şi să se dezvolte planta. Dacă seceta se va prelungi, cred că voi renunţa la rapiţă şi voi pune orz!”, ne-a explicat producătorul agricol, la finalul lunii august.
Invazie de buruieni
Terenul s-a lucrat în condiţii grele, mai spune fermierul. „Nu numai că totul este uscat, dar terenurile arate imediat după recoltat au fost invadate de buruieni, vânturile puternice purtând seminţele pe ogor”, adaugă el. „Am fost nevoiţi să aplicăm un tratament de erbicidare, chiar dacă am lăsat curat terenul; dacă interveneam cu un disc era mai rău”, susţine Adrian Zdrafcu. În funcţie de solă, acesta va decide dacă va intra la arat sau cu un disc greu; de regulă, solele mai îmburuienate sunt brăzdate.
Mai multe detalii cu privire la însămânţările de toamnă puteţi citi în revista Recolte Bogate - septembrie 2014!