FĂRĂ POLIȚIA FERMIERILOR, FĂRĂ BIROCRAȚIE, FĂRĂ SANCȚIUNI! Un document al Uniunii Europene schimbă radical viziunea asupra plăților directe acordate fermierilor. Este condamnată birocrația, suita de controale la care e supus fermierul, în act se insistă pentru consilierea agricultorilor și, mai puțin, pentru sancționarea lor. Reforma agricolă actuală este considerată “obosită”.
Partidul Popular European (PPE), cel mai mare partid din Parlamentul European, a adoptat, luni, în unanimitate, viziunea sa pentru Politica Agricolă Comună (PAC) post-2020, stabilindu-și propriile priorități pentru una dintre cele mai importante politici ale UE, și care necesită cele mai multe resurse - circa 40% din bugetul comunitar.
PPE se angajează să sprijine plățile directe. Sunt ferme pentru care aceste plăți reprezintă 100% din veniturile lor. "Element de bază al stabilizării veniturilor agricole și acum indispensabile pentru agricultura europeană prin asigurarea viabilității fermelor și a zonelor rurale [...] Abolirea acestora (a plăților directe n.r.) ar trebui evitată cu orice preț", se arată în document.
Un contribuitor net la bugetul UE, Marea Britanie, va lăsa o gaură mare în "cuferele" cu bani din Bruxelles și mulți au sugerat că bugetul PAC ar trebui să fie redus după retragerea Regatului Unit.
Documentul PPE spune că nu există o discuție privind introducerea cofinanțării plăților directe, deoarece aceasta ar însemna o renaționalizare a PAC și insistă ca plățile directe să fie "finanțate integral de la bugetul UE". În plus, documentul arată că bugetul UE va scădea probabil în următorii ani, iar noi domenii precum apărarea și securitatea vor necesita resurse suplimentare.
Documentul menționează, de asemenea, că există o "oboseală de reformă" în sectorul agricol, iar fermierii din UE au nevoie de stabilitate politică.
SĂ DISPARĂ POLIȚIA FERMIERILOR! FĂRĂ SANCȚIUNI PENTRU ERORI MINORE!
Noua PAC ar trebui să fie "simplificată" și "modernizată", să răspundă la plângerile agricultorilor cu privire la birocrația "Kafkaesque" și la controalele multiple.
Agricultorii ar trebui să facă față doar unei singure runde de controale, iar acestea ar trebui să fie efectuate de statele membre printr-o schemă unică de audit. Atitudinea nu ar trebui să fie de poliția fermierilor, ci de a le permite să respecte regulile.
"Trebuie înființat un sistem de consiliere adecvat, în locul unui sistem de sancțiuni inadecvat și disproporțional, care uneori reduce plățile către fermieri pentru erori minore și / sau greșeli".
PPE recunoaște că agricultura este "prima victimă a schimbărilor climatice și trebuie să se adapteze". Dar observă că fermierii sunt împovărați de prevederi extrem de prescriptive care fac dificilă înțelegerea obiectivelor care au fost atinse și îi acuză pe ecologiști că "nu iau în considerare celelalte provocări cu care se confruntă acest sector și adesea ignoră faptul că PAC a făcut deja multe pentru mediul natural".
Documentul mai arată că viitoarea PAC ar trebui să încurajeze agricultorii să se adapteze la practicile agricole de precizie prin furnizarea de "scheme specifice de sprijin financiar". PPE recunoaște că agricultura de precizie poate, în același timp, să crească randamentele, să protejeze mediul și să îmbunătățească calitatea produselor, precum și bunăstarea agricultorilor.
"Agricultura inteligentă ar trebui să fie noua normă în viitor."
Surse: Comisia Europeană, Euractiv