Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

DOCUMENT SEMNAT DE FERMIERII DIN ȘAPTE ȚĂRI! SUBIECTUL CEL MAI FIERBINTE, PLAFONAREA SUBVENȚIILOR!

Publicat: 13 decembrie 2018 - 18:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DECLARAȚIE FERMIERI, TRIMISĂ LA BRUXELLES! Fermierii din România, Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Ungaria şi Bulgaria au semnat miercuri, 12 decembrie 2018, la București, un document privind propunerile acestor țări pentru viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC). În această alianță, fermierii români sunt reprezentați de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Subiectul fierbinte a fost plafonarea subvențiilor.

Principalele măsuri susținute de statele semnatare și incluse în documentul, care urmează să fie transmis Comisiei Europene şi comisarului pentru Agricultură, Phil Hogan, vizează mărirea bugetului PAC, uniformizarea subvenţiilor, renunţarea la plafonarea subvenţiilor şi păstrarea patrimoniului şi gestionarea pământului.

În cadrul celei de-a 4-a reuniuni a Asociaţiilor şi Camerelor Agricole din Regiunea celor Trei Mări am avut dezbateri destul de consistente şi am ajuns să semnăm un document comun pe care îl vom înainta Comisiei Europene plus comisarului Phill Hogan.

Subiectul cel mai aprins a fost plafonarea plăților directe. Toţi cei prezenţi nu acceptă această soluţie, de plafonare. Toţi îşi doresc mărirea bugetului pe agricultură pentru că, începând din 2020, vom avea unele restricţii mult mai severe pe mediu şi pentru a le putea îndeplini ne trebuie bani, deci în situaţia asta trebuie mărit bugetul. Al doilea subiect, inițiat din sală a fost păstrarea patrimoniului, gestionarea pământului și, la unison, toți cei prezenți au spus că pământul nu este un capital ca oricare altul, ci este vorba de mult mai mult decât capital, e vorba de un patrimoniu național și atunci fiecare țară trebuie să hotarăscă cum își gestionează patrimoniul  național.

lapar-reuniune_b

Deocamdată, am semnat declarația și așteptăm după 1 ianuarie 2019 să obținem și un răspuns. Și tot astăzi, aici, chiar eu personal am propus că bine ar fi să ne întâlnim în aceeași formulă sau ar fi și mai bine dacă delegația ar fi și mai consistentă și să mergem direct la Comisia Europeană și să-i aducem la cunoștință realitățile care sunt în țările noastre și să insistăm ca toate actele normative care ies să fie adaptate la realitate și să satisfacă dorințele fiecăruia dintre noi, ținând cont de faptul că fiecare țară își are cutuma și condițiile specifice, a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Reprezentanții fermierilor din cele șapte țări, semnatare ale declarației, sunt toți împotriva propunerii Comisiei Europene de a plafona plățile pe exploatație agricolă, în viitoarea Politică Agricolă Comună, la suma de 100.000 de euro. Ei speră ca acest lucru să nu se întâmple, mai ales că împotriva plafonării ar fi și Franța și Germania, două state puternice, membre vechi UE.

Documentul a fost semnat de reprezentanţii Asociaţiilor şi Camerelor Agricole din România, Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Ungaria şi Bulgaria. Dezbaterile pe tema plăților directe și a măsurilor de dezvoltare rurală care vor fi incluse în noua PAC 2021-2027 au durat două zile. Miercuri, 12 decembrie, la hotelul Intercontinental din București, a fost semnată declarația care va fi transmisă Comisiei Europene.

Vizualizat: 2494 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii