Adama
Vinasa Rompak

DISPARE ȚĂRANUL ROMÂN! DISPARE FERMIERUL MIC!

Publicat: 12 martie 2017 - 14:31
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ȚĂRANUL ROMÂN, FĂRĂ BANI ȘI FĂRĂ ȘANSE.  În ultimii 10 ani au trecut în istorie peste 3,1 milioane de ferme țărănești. Au mai rămas în sistem cca. 900 000 de ferme, spune profesorul Avram Fițiu, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca. Țăranul român supraviețuiește greu, nu există strategii pentru salvarea lui, iar subvențiile mari sunt absorbite de fermele de dimensiuni medii și mari.

Avem ultima civilizație rurală din Europa și, în loc să o protejăm modernizând-o, o lăsăm să moară de foame, a spus Vasile Dâncu, fostul vicepremier al României. Anul trecut, din subvențiile care li s-ar fi cuvenit țăranilor români s-au pierdut 800 de milioane de euro. Banii din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu s-au împărțit, așa că i-am returnat Comisiei Europene. În condițiile în care țăranul român se zbate pentru supraviețuire, nouă ne-a dat mâna să renunțăm la o sumă uriașă.

Pentru salvarea satului românesc nu există nicio strategie. Din cei aproximativ 940.000 de fermieri care cer anual subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cei mai mulți sunt fermieri mici, țărani cu ferme de familie, care lucrează până la 5 hectare sau care au în proprietate 4-5 capete de bovine. Politica Agricolă Comună (PAC) nu este îndreptată spre sprijinirea țăranului român. Schemele de plată sunt gândite pentru ferme de dimensiuni medii. Țăranii noștri nu conștientizează la acest moment că singurul ajutor de care se bucură și cei care au doar trei vaci în bătătură va dispărea.

Ne referim la ajutorul național tranzitoriu. Este schema de plată acordată de la bugetul de stat, dar a cărei valoare scade în fiecare an. Așa e înțelegerea cu Uniunea Europeană. De câte ori anunțăm cuantumul acestei scheme, fermierul mic autohton ne scrie plin de furie: hoții ne-au tăiat din bani! Nu v-a tăiat nimeni din bani, oameni buni, această subvenție va scădea până la dispariție. Și atunci, țăranul care are trei vaci nu va mai beneficia de niciun ajutor financiar.

Subvențiile cu un cuantum mare, sprijinul cuplat, sunt direcționate spre dezvoltarea fermelor medii. Asta înseamnă că ferma țăranului trebuie să numere minim 10 capete de bovine, respectiv minim 5 capete de bovine în zona montană ca să poată beneficia de aceste subvenții. Am luat acest exemplu al sprijinului cuplat din zootehnie pentru că este cel mai sugestiv.

Subvenția pe suprafață rămâne și pentru țăranul care muncește 2 hectare de pământ, dar valoarea ei este mult mai mică decât cea încasată de un fermier mediu care muncește de la 5 ha de teren în sus. De ce este mult mai mică? Și pentru simplul motiv că plata redistributivă are un cuantum mult mai mare la suprafețele care depășesc 5 ha. Dacă până la 5 ha e 5 euro/ha, peste 5 ha până la 30 ha inclusiv ajunge la aproape 49 euro/ha. Este cuantumul pentru 2016. O schemă de plată creată de Comisia Europeană tocmai pentru comasarea suprafețelor agricole.

Nu mai e un secret pentru nimeni că pământul românesc e fărămițat. Coagularea lui a mai dus la apariția unei alte scheme de plată. Submăsura 6.5 schema pentru micii fermieri din PNDR 2020 le acordă sprijin financiar de maxim 1.500 euro/an țăranilor care-și vând sau își arendează  suprafețele mici de terenuri agricole. Cu certitudine, multe parcele răzlețe, prin aplicarea acestei scheme, vor fi înghițite de fermele mari.

O statistică interesantă, făcută de Ziarul Financiar, demonstrează că 20.000 de fermieri mari români dețin o suprafață mai mare decât ar deține 2,8 milioane de fermieri mici, de țărani români, spun reprezentanții companiei VitalFields, care au lansat la București o aplicație utilă pentru managementul fermelor.

Chiar și fără un sprijin financiar substanțial, de la stat sau de la Europa, țăranul nostru ar putea supraviețui dacă și-ar vinde produsele. Dar nici la acest capitol nu există vreo strategie.

Țăranul român a primit o lovitură mortală de la hipermarketuri, în 2007, când am intrat în UE. Complexul industrial a venit peste noi ca tancurile sovietice, a afirmat Vasile Dâncu referindu-se la efectele importurilor asupra produselor românești.

Țaranul român nu înțelege ce i se întâmplă, pentru că lucrurile se accelerează cu o viteză amețitoare pe care el nu o poate asimila. Pentru guvernanții de după 1990, dispariția fermei țărănești este o forma de progres deși în toată Uniunea Europeană ferma țărănească familială constituie fundamentul pentru alimentația europenilor, spune profesorul Avram Fițiu.

Țăranul român ajunge greu la fonduri europene. Birocrația care persistă pentru accesarea banilor pe diferite măsuri de finanțare din PNDR 2020 îl determină să se lase păgubaș. Ăsta e un motiv! Al doilea, țăranul român e sceptic, de un scepticism incurabil, de nevindecat. Mentalitatea în ce privește fondurile europene disponibile e următoarea: de ce să mă leg la cap dacă nu mă doare. Ba mai mult, nu mă bag în așa ceva că poate trebuie să dau banii înapoi și dau de necazuri. Firește că la menținerea acestei mentalități contribuie din plin atitudinea funcționarilor Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale, care, de multe ori, descind la proiectele pe care le au în monitorizare de parcă ar purcede la anchetarea celor care au încasat fondurile nerambursabile.

Din același scepticism al țăranului român vine și refuzul lui de a se asocia în cooperative. Numai la auzul cuvântului cooperativă, pe țăranul român îl ia cu fiori pe șira spinării. Chiar dacă o cooperativă nu înseamnă un CAP. E o diferență uriașă între CAP-urile de altădată și cooperativele de astăzi. Și dacă sesizează această diferență, țăranul nostru stă pe gânduri dacă să se asocieze. De ce? Dacă îl fură cumva cooperativa.  Și atunci care e șansa de supraviețuire a țăranului român, a fermierului mic? 

Vizualizat: 17995 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
imi
|
03. 14, 2017. Tuesday 05:52
Lovitura mortala pt fermele taranesti a fost dat de guvernul Ponta, cind a facut conditiile de eligibilitate a sprijinul cuplat in zootechnie.
De exemplu , in Bulgaria primeste scz fiecare vaca identificata.
Cit de bine va fi daca inca 900000 de oameni ajunge la ajutorul social pt ca nu sínt lasate sa lucreze din motivele bijnitaresti a fermierilor bogati.
Multumesc
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii