ȚINTA BANILOR ESTE OBȚINEREA REZULTATELOR! Accentul nu se va mai pune pe controlul eligibilității, pe solicitarea de acte, facturi, pentru fiecare euro primit de fermieri de la Comisia Europeană. Ținta banilor este obținerea de rezultate în agricultură, așa cum sunt gândite în noua Politică Agricolă Comună (PAC). Birocrația va dispărea, spune Mihail Dumitru, directorul general adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană.
Un nou model de împărțire a responsabilității va fi gândit la nivelul Comisiei Europene pentru împărțirea subvențiilor către fermieri.
Suntem acum într-o situație în care în Politica Agricolă Comună (PAC) am încercat să definim soluții universal valabile pentru toate situațiile din statele membre. Și am ajuns la un nivel de complexitate în PAC foarte mare. Să vă dau un exemplu. Am ajuns să stabilim la nivelul Bruxelles-ului care să fie dimensiunea benzilor inerbate la marginea câmpurilor de cultură și ne întrebăm astăzi: dar de ce trebuie să stabilim acest lucru la Bruxelles?! De ce nu e mai bine, știu eu, în comuna Bragadiru? Agronomul de acolo să ne spună care să fie dimensiunea acestei benzi. Ideea este să trecem la soluții personalizate și să limităm cerințele stabilite la nivelul Uniunii Europene la acele condiții care sunt absolut necesare pentru a asigura o valoare adăugată la nivelul intervenției UE.
Dacă lăsăm totul la latitudinea statelor membre, vom pierde caracterul de politică unică, comună și vom pune în pericol piața unică europeană. De aceea, Uniunea va continua să stabilească parametrii de bază ai Politicii Agricole Comune, pentru că Uniunea și-a asumat obligații internaționale legate de climat, are obiective stabilite prin tratat care ne legitimează intervenția unei politici comune și va trebui să asigurăm coerență, iar acest lucru se poate face numai dacă stabilim aceste elemente: priorități, obiective și lista de bază a măsurilor de intervenție la nivelul UE. Vom lăsa statelor membre să fixeze aceste elemente în funcție de condițiile specifice din statul respectiv, din regiunea respectivă.
Statele vor pune aceste elemente într-un plan adoptat de către Comisie. Și elementul cel mai important din punctul nostru de vedere, al Comisiei, este că folosirea intervenției publice la nivelul UE va schimba focalizarea de la controlul cheltuirii banilor, acel control de eligibilitate, și evidențierea cheltuirii banilor către obținerea de rezultate. În fond și la urma urmei, ne dorim o politică pentru obținerea rezultatelor pe care le dorim și nu să verificăm că există facturi și toată birocrația necesară care să justifice că am cheltuit banii, a declarat Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, Comisia Europeană, într-o confernță de presă susținută în decembrie, la București.
Ținta subvențiilor destinate fermierilor va fi performanța în agricultură.
Vrem ca banii să fie cheltuiți cu rezultat. Vom face o tranziție de la conformitate către perfomanță. Și vom stabili criterii de performanță cu statele membre. Bruxelles-ul nu va mai controla ceea ce ne confruntăm în fiecare zi astăzi, plângeri de genul: de ce controlează Bruxelles-ul cele mai mici detalii, de ce Bruxelles-ul face micromanagementul fermei mele, îmi spun mie fermierii. Ce elemente trebuie să îndeplinesc eu în fiecare zi? Aceste elemente vor fi lăsate fermierului, vor fi lăsate administrației naționale, iar Bruxelles va fixa numai elementele de bază, a adăugat Dumitru.