MAI BENEFICIAZĂ FERMIERII ROMÂNI DE AJUTOARELE NAȚIONALE? Ajutoarele naționale tranzitorii trebuie să fie acordate fermierilor în perioada de tranziție! Insistă europarlamentarul român Daniel Buda (PPE). Comisia Europeană nu ar mai dori menținerea acestor ajutoare, plătite fermierilor români de la bugetul național. Ce treabă are Comisia Europeană cu banii naționali? Este treaba statului membru să decidă cum sprijină fiecare sector! A spus eurodeputatul într-o intervenție recentă la Bruxelles.
În cadrul Comisiei AGRI din Parlamentul European, din data de 22 ianuarie 2020, au fost dezbateri aprinse cu privire la prevederile tranzitorii pentru sprijinul din partea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și a Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) în anul 2021.
În intervenția sa, europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, a atras atenția asupra necesității ca ajutoarele naționale tranzitorii să fie acordate fermierilor români și în perioada de tranziție spre noua politică agricolă comună. Concret, fermierii noștri să beneficieze și la anul, în 2021, de aceste ajutoare.
Aș dori să mă refer la ajutorul național tranzitoriu. Apreciez că trebuie să rămână mai departe o posibilitate, la îndemâna statelor membre. Mi se pare că de la nivelul Comisiei Europene este o oarecare contradicție: pe de-o parte, cere mai mulți bani statelor membre pentru buget, dar pe de altă parte, vrea să interzică statelor membre să vină cu bani în sprijinul fermierilor, bani care să le permită să rămână mai departe în sector.
Ce treabă are Comisia Europeană cu banii naționali? Este treaba statului membru să decidă cum sprijină fiecare sector! De aceea, cred că acest lucru trebuie clar stipulat: ajutorul național tranzitoriu trebuie să fie pe mai departe accesat și trebuie să se regăsească în raportul Parlamentului European pe acest regulament.
Elsi Katainen (Renew), raportoare pe acest proiect, a transmis: „Vreau să vă mulțumesc pentru posibilitatea de a lucra pe acest dosar important pentru fermierii europeni. Este responsabilitatea noastră să creăm stabilitate pentru siguranța agricultorilor. Fermierii vor cunoaște conținutul noului regulament înainte cu câteva luni ca legislația să intre în vigoare.
Fermierii trebuie să știe mult în avans ce legislație va apărea. De aceea, doresc ca acest raport să fie gata până la finele lui aprilie. În ciuda ambițiilor noastre, un aspect cheie nu stă în puterea noastră: CFM (cadrul financiar multianual n.r.) trebuie să fie finalizat înainte ca noi să finalizăm acest dosar. Dragi colegi, un obiectiv al proiectului de raport este să includ cât mai multe din propunerile dumneavoastră. În ceea ce privește conținutul proiectului de raport, propunerea Comisiei de a continua cu vechile reguli și noile fonduri este binevenită. Asta nu înseamnă că nu putem îmbunătăți propunerea Comisiei. Este clar că nu pot fi regulile vechi cu mai puțini bani. De aceea, Parlamentul European nu poate accepta o reducere a bugetului PAC pentru că și așa veniturile fermierilor sunt mai mici.
Una dintre problemele cheie a raportului: Comisia a propus un an, cu o creștere mai puțin realistă. După părerea mea, putem accepta o tranziție de un an, numai în anumite condiții. Acordul temporar din CFM privind reforma PAC să fie finalizat până la finele iunie 2020. E nevoie de 12 luni pentru pregătirea unui plan strategic și 6 luni pentru aprobarea Comisiei. Trebuie să susținem negociatorii noștri în reformarea PAC.” A scris, pe pagina sa oficială Facebook, europarlamentarul român.
În prezent, fermierii români beneficiază de ajutoare naționale tranzitori, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru zootehnie.Aceste subvenții sunt plătite fermierilor în sistem regresiv, adică valoarea lor scade cu cca 5% în fiecare an.În această perioadă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură achită fermierilor români ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) aferente anului de cerere 2019.
AGROINFO vă reamintește cuantumul pe hectar, pe cap de animal și tonă de lapte pentru aceste subvenții, pentru anul 2019.
AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU ÎN SECTOR VEGETAL (ANT) PENTRU ANUL 2019
ANT 1 - Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru culturi amplasate pe teren arabil - 13,3202 euro/ha = 63,2656 lei/ha
ANT 3 - Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru cânepă pentru fibră - 8,9570 euro/ha = 42,5421 lei/ha
ANT 4 - Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru tutun 1.569,4413 euro/ha= 7.454,2183 lei/ha
ANT 5 - Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru hamei 400,2599 euro/ha= 1.901,0744 lei/ha
ANT 6 - Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru sfeclă de zahăr 73,8219 euro/ha = 350,6244 lei/ha
AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU ÎN ZOOTEHNIE (ANTZ) ANUL 2019
ANT 7 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector lapte 17,7220 euro/tonă= 84,1724 lei/tonă. Singurul ANTZ care crește.
ANT 8 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de bovină. Cuantumul care scade cel mai mult.
ANT 9 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine 4,7157 euro/cap = 22,3976 lei/cap de ovină/caprină
Plăţile ANT pentru anul de cerere 2019 se fac în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329/03 din 01.10.2019.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.