OFICIAL BRUXELLES! Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, înverzirea sau greening, cum i se spune pe scurt, are reguli noi. Schimbările la această schemă de plată vor intra în vigoare din ianuarie 2018, odată cu adoptarea dispozițiilor agricole din regulamentul Omnibus, dispoziții care vor fi constituite într-un regulament autonom, în ideea de a fi aplicate cât mai repede. Aceste noi dispoziții agricole modifică cele patru regulamente ale Politicii Agricole Comune (PAC).
Fermierii români beneficiază de plata pe înverzire, o sumă destul de consistentă pe hectar - pentru anul 2017 valoarea acestei subvenții fiind de 57,1745 euro/ha - dacă respectă cele trei reguli: diversificarea culturilor, zona de interes ecologic (ZIE) și menținerea pajiștilor permanente. Între principalele modificări introduse la capitolul plăți directe din regulamentul Omnibus sunt și câteva reguli noi pentru plata pe înverzire. Regulile vor fi aplicate chiar din 2018!
Potrivit rezumatului cu principalele modificări aduse la cele patru regulamente de bază ale PAC, pus la dispoziția noastră de Comisia Europeană, la plata pe înverzire vor funcționa următoarele reguli:
În ceea ce privește diversificarea culturilor, s-au făcut mai multe adaptări astfel încât:
- Pragurile maxime pentru diversificarea culturilor nu se aplică exploatațiilor cu mai mult de 75% din suprafața lor arabilă cultivată cu orez.
Care sunt pragurile maxime? Fermierul trebuie să asigure cel puţin două culturi diferite dacă utilizează suprafeţe de teren arabil cuprinse între 10 şi 30 hectare. Cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75% din terenul arabil.
Fermierul trebuie să asigure cel puţin trei culturi diferite dacă utilizează suprafeţe de teren arabil de peste 30 hectare. Astfel, cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil. Deci, dacă mai mult de 75% din suprafața exploatată de un fermier este cultivată cu orez, acesta nu mai este obligat să respecte pragurile maxime.
Până la această modificare, era exceptată de la regula de diversificare a culturilor, doar suprafața agricolă acoperită în întregime cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producţie.
- Exploatațiile în care culturile leguminoase reprezintă o cotă substanțială vor beneficia de scutirea existentă în ceea ce privește Zona de Interes Ecologic (ZIE).
Ce este ZIE? Dacă terenul arabil al unei exploatații este mai mare de 15 ha, fermierul trebuie să se asigure că o suprafață care corespunde cel puțin unui procent de 5% din terenul arabil al exploatației este Zonă de Interes Ecologic. Sunt considerate ZIE zonele cu strat vegetal, zone cu culturi fixatoare de azot, zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție, zone împădurite, elemente de peisaj: garduri vii/fâşii împãdurite, arbore izolat, arbori în aliniament, grup de arbori/pâlcuri arbustive din zona de câmpie, margini de câmp, iazuri, rigole.
- Au fost introduse trei noi tipuri de ZIE: Miscanthus, Silphium perfoliatum și pământ acoperit cu plante melifere.
Suprafața ocupată de aceste plante este considerată Zonă de Interes Ecologic (ZIE). Ce este Miscanthus? I se mai spune și stuf chinezesc, este o plantă energetică foarte rezistentă şi perenă, originară din Asia. Fiind o plantă ierboasă sterilă, se înmulţeşte doar pe cale vegetativă, prin rizomi. Miscanthus-ul se plantează în primăvară şi o dată plantat poate rămâne în sol timp de cel puţin douăzeci - douăzeci şi cinci de ani. În primul an de la plantare, nu se recoltează, nu are randament din punct de vedere economic şi este lăsat pe teren.
În primăvara anului următor, miscanthusul creşte, frunzele cad din nou în toamna /iarna, oferind nutrienţi pentru sol dar şi o erbicidare naturală. Miscanthus-ul se recoltează la începutul primăverii. Ciclul acesta se repetă în fiecare an.
Miscanthus
Ce este Silphium perfoliatum? I se mai spune planta-cupă, este o erbacee perenă, are flori asemănătoare cu floarea soarelui. Înflorește la mijlocul verii. Această plantă este foarte adaptată pentru a suporta condiții meteorologice extreme și condiții inospitaliere.
Silphium perfoliatum
- Exploatațiile în care terenul este utilizat în principal pentru producția de iarbă, leguminoase, pășuni, orez sau pajiști permanente vor beneficia de scutire totală de obligația de diversificare a culturii, fără nici o condiție legată de limita superioară de 30 de hectare de teren arabil.
Sursa: DG Agri, Comisia Europeană