EXCLUSIV! AGROINFO este singura publicație care a reușit să asiste la discuția în particular dintre un mare fermier român și șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Dialogul dintre cei doi dezvăluie lucruri aberante sau extrem de grave despre PLATA SUBVENȚIILOR! Condiții absurde impuse fermierilor la încasarea banilor sau subvenții care încurajează invazia porcilor mistreți și distrugerea terenurilor!
Gheorghe Albu, fermier din Viișoara, Constanța, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, exploatează aproximativ 6.000 ha. Este unul dintre cei mai mari fermieri din România. Gheorghe Albu a avut o discuție în particular cu Adrian Pintea, director general APIA. AGROINFO a reușit să se strecoare și să participe la această discuție particulară. Ce i-a spus fermierul șefului APIA în particular? Inserăm dialogul dintre cei doi, fără să vă ascundem vreo replică sau vreun detaliu!
Stânga: Fermierul Gheorghe Albu, dreapta: Adrian Pintea, director general APIA
PLATA CARE ÎNCURAJEAZĂ INVAZIA DE PORCI MISTREȚI
Gheorghe Albu: Mai e cu putință de a se mai restrânge schemele astea de plată. Sunt atât de multe și multe dintre ele sunt aberante. Vă dau pachetul 7 cu gâsca cu gât roșu (măsura 10 plăți pe agro-mediu n.r.) în care ne obligă să lăsăm 5% din suprafață nerecoltată, să lăsăm porumbul pe știulete. Și paradoxul este următorul: gâsca asta nu trăiește în culturi, ea trăiește numai pe suprafețele recoltate, numai pe fânețe și așa mai departe. Deci, ea nu va veni acolo să mănânce porumb.
Doi, inserția porumbului e la un metru, motiv pentru care ea fiind mică nu ajunge să mănânce. Și asta nu face altceva decât invazie de porci mistreți, pentru că ăia o să mănânce acest porumb. Dar, mai mult decât atât, traducerea a fost greșită prin PNDR în sensul că atunci s-a impus 5% pierdere, să rămână pe suprafață și traducerea a spus: nu, 5% să rămână pe știulete. Dacă se mai poate face ceva pentru că sunt și banii irosiți și nu facem altceva decât încurajăm înmulțirea animalelor sălbatice.
Adrian Pintea, șeful APIA: Față de 2015, 2016 vine cu multe simplificări. Deja s-a înființat un grup de lucru la nivelul APIA, împreună cu cei de la Ministerul Agriculturii, ca să lucrăm pe noua legislație, să simplificăm. Sunt prea multe scheme de plată, 89, luându-le pe toate sunt extraordinar de multe și lucrăm la ele, să vedem ce eliminăm. Cum a fost, acum îmi vine în minte, schema cu viermii de mătase unde nu am avut nicio cerere (pentru campania agricolă 2015 APIA a acordat sprijin cuplat și pentru viermi de mătase n.r.)
PLATA PE ÎNVERZIRE DISTRUGE TERENURILE AGRICOLE
Gheorghe Albu: Ungurii au o singură condiție. Primesc aproape 300 de euro/ha pe suprafață cu singura condiție să facă dovada că lucrează terenul. Pe când la noi avem atât de multe scheme și multe dintre ele, mai ales la pachetul ăsta de înverzire care nu o să facă altceva decât o să distrugă sănătatea terenului pentru că foarte mulți cultivă în pachet verde rapiță, iar în primăvară cultivă floarea soarelui. Fac parte din aceeași familie, au aceleași boli comune, aceeași dăunători și, probabil, în câțiva ani, prin aceste scheme de a ne încuraja să luăm bani nu facem altceva decât încurajăm distrugerea terenului. Totul este atehnic!
Adrian Pintea, șeful APIA: Exact! Tot ce ne dorim este ca undeva, să nu se mai întâmple ca în 2015, ne dorim ca la 1 decembrie să finalizăm cu ceea ce va fi pe viitor ca să nu mai fie probleme.
Gheorghe Albu: Trece și perioada de alegeri electorale...
Adrian Pintea, șeful APIA: Exact! Poate atunci se poate lucra mai în liniște...
Gheroghe Albu: Notați chestiunea asta cu schemele de plată, dacă ele pot fi simplificate și, totodată, dacă mai puteți reveni la condiția asta cu pachetul 7 la gâsca cu gât roșu. Să lăsăm 5% pierdere pe suprafață, dar toată suprafața să fie recoltată.
Adrian Pintea, șeful APIA: Să se revizuiască traducerea.
Discuția dintre șeful APIA și fermier a fost joi, 29 septembrie 2016. Cei doi s-au întâlnit la o discuție în particular, imediat după ce au participat la Conferința PRIA Agriculture.