DAU SUBVENȚIILE ÎNAPOI PENTRU O GREȘEALĂ A STATULUI! Așa ceva nu s-a mai întâmplat! 134 de fermieri români sunt obligați să dea înapoi SUBVENȚII de sute de mii de lei pentru o greșeală pe care nu au făcut-o ei! Fermierii sunt nevinovați în această ecuație, dar sunt cei păgubiți! Culmea este că o recunoaște și șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cu toate acestea, APIA i-a somat să returneze subvențiile până la ultimul leu.
134 de fermieri din județul Prahova sunt somați de Agenția de Plăți să înapoieze subvențiile primite pe cap de animal! Greșeala nu le aparține acestor fermieri. Vinovatul ar fi un medic veterinar care a eliberat adeverințe pentru APIA deși nu ar fi fost autorizat să facă acest lucru. După doi ani de la primirea subvențiilor, fermierii s-au trezit cu somațiile de plată.
De la șefii Direcției Sanitar Veterinare și până la șeful APIA, toți spun că fermierii nu au nici cea mai mică urmă de vină. Cu toate acestea, tot fermierilor li se cere acum să scoată din buzunare banii pe care deja i-au cheltuit în ferme, fără să le treacă măcar o secundă prin minte că Agenția de Plăți i-ar putea forța să-i dea înapoi.
Fermierul Dragoș Bercăroiu are de dat înapoi subvenții în valoare de 34.000 de lei. Banii ăștia i-am cheltuit. Nu am altă sursă de venit. Trăiesc din creșterea animalelor și culmea că, din 2015, nu mai sunt necesare aceste adeverințe, spune cu necaz fermierul. Un tânăr fermier, Bogdan Dumitrescu, care a moștenit ferma de la tatăl său s-a trezit că este dator la Agenția de Plăți cu 6.000 de lei.
Am fost nevoiți să vindem și din animale, am vândut miei la un centru. Nu am putut să mă bucur nici de banii aceia că mi-au blocat conturile cei de la ANAF, acuză și fermierul Ion Ivănoiu.
Atâta timp cât greșeala a fost făcută de către o instituție a statului, iar crescătorul nu a avut de unde să-și dea seama, nu a avut de unde să știe, banii nu se mai returnează, spune Sorin Motoroiu, președintele Asociației Agrozootehnice Breaza.
Necazul mare este că acești fermieri au conturile bancare blocate, au de dat și bani la APIA și nici nu primesc subvențiile aferente campaniei 2016.
Medicul veterinar era înregistrat. Avea și dreptul să elibereze aceste adeverințe pentru acțiuni sanitar veterinare, susține Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitar Veterinare Prahova. Medicul veterinar care a eliberat adeverințele a refuzat să dea orice declarație.
Într-adevăr oamenii cu siguranță nu știau, nici nu aveau de unde să știe că tu, medic veterinar, care prestai toate activitățile specifice ce le aveai de făcut nu ești autorizat, nu știau oamenii și, într-adevăr, ei sunt adevărații păgubiți, spune Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Fermierii trebuie să plătească pentru o problemă instituțională, independentă de ei. Da, sunt de acord, recunoaște șeful APIA.
Ironia crudă este că acești fermieri returnează subvențiile primite pentru un document care a și fost radiat dintre documentele obligatorii solicitate de APIA la depunerea cererii pentru subvenții. Adeverința emisă de medicul veterinar care atesta numărul de animale deținute de fermier a fost eliminată, începând cu anul 2016, dintre actele obligatorii atașate cererii unice pentru obținerea ajutorului național tranzitoriu (ANT) și a sprijinului cuplat, subvenții acordate în sectorul zootehnic.
Fermierii se judecă acum cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
(Sursa folosită: TVR 1)