Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

BIROCRAȚIA NE MĂNÂNCĂ ÎN ROMÂNIA! ACTE ABERANTE CERUTE pentru AJUTOR EUROPEAN!

Publicat: 09 aprilie 2018 - 11:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERUL ROMÂN MERGE CU UN PORTBAGAJ DE ACTE! Fermierii români care vor să beneficieze de ajutoare din fonduri europene, de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole merg cu portbagajul de acte, în timp ce fermierii polonezi au nevoie doar de un dosărel cu câteva file pentru a obține fonduri europene, spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European.

Pentru a beneficia de finanțare europeană, de multe ori, fermierilor români li se pretinde obținerea unor avize aberante, cum ar fi aviz de negare că pe terenul lor nu trece nicio conductă de la gaz, alimentare cu apă, etc. Eurodeputatul Daniel Buda insistă pentru un ghișeu unic care să reducă birocrația și stufoșenia de acte pe care agricultorii trebuie să le obțină atunci când vor să acceseze bani europeni.

Noi greșim în România pentru că punem foarte multe condiționalități pe ceea ce înseamnă absorbția fondurilor europene, mult mai mult decât alte state. Am fost săptămâna trecută în cinci județe din nord-vestul Transilvaniei, am vorbit cu zeci de fermieri și mi s-au plâns toți de procedura stufoasă pe care trebuie să o parcurgă pentru accesarea fondurilor europene comparativ cu Polonia, de exemplu. Mi-au și dat (exemple n.r.) niște copii minunați din Satu Mare ce furci caudine au avut de trecut pentru a obține fonduri europene pentru înființarea unor culturi de afin, comparativ cu colegii lor din Polonia. Spuneau că dacă ei trebuie să meargă cu portbagajul plin de documente, cei din Polonia merg cu un dosărel cu câteva zeci de file.

Iată că de aici survine principala problemă în ceea ce înseamnă până la urmă dezvoltarea agriculturii din România, Avem o agricultură care este subdezvoltată, nu este suficient de bine tehnologizată astfel încât să fie competitivă pe această piață a Uniunii Europene.

Vă dau un exemplu. În Maramureș, un fermier care întreținea 100 și ceva de hectare de măr îmi spunea: domnule, nu am cu cine să lucrez pentru că cei care sunt pe ajutoare sociale nu vor să vină pentru că-și pierd ajutorul social. De multe ori merele îmi îngheață, or eu cum pot să fiu competitiv pe piață câtă vreme nu am cu cine să culeg aceste fructe. În condițiile în care fermierul din Olanda, Polonia sau celelalte state membre UE își culeg merele cu niște mașini care le culeg gata sortate. De aici diferența de cost cu mâna de lucru pe care o are un stat membru sau altul. România și celelalte state membre.

În plus, dacă mai avem în vedere și diferența de subvenție pe care o primesc fermierii, în România, pe măr, de exemplu, era 150 de euro, în Polonia, 465 de euro. Sigur, dacă mă întrebați pe mine, prima chestie care ar trebui să fie făcută în momentul de față în România, ar fi un birou unic de avizare a proiectelor pe fonduri europene. Este o chestiune care frânează foarte mult, așa cum am spus, procesul de absorbție. Îmi spun fermierii că au nevoie să meargă să obțină avize de negare a faptului că au pe terenul lor anumite rețele, de gaz, de exemplu. Cum să-i ceri unui fermier sau unei primării, că sunt proiecte și la nivel de primărie, să ceri că nu este o altă utilitate pe terenul respectiv?! Când aceste lucruri sunt cunoscute și cred că la nivelul Prefecturilor trebuie să fie înființate deîndată aceste birouri unice de avizare, declară europarlamentarul Daniel Buda.

Sursa: Be EU, Bruxelles

Vizualizat: 1722 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record Titan Machinery la Agromalim 2019

Bancul zilei

Fericire

Fericire
Soţia se adresează cu indignare soţului: Detalii