OTRAVA DIN FARFURIE. Hrana sănătoasă este tot mai greu de găsit. Țăranii noștri sunt ultima speranță pentru că rafturile magazinelor din România sunt ticsite de marfă importată în care nu știm de multe ori ce se găsește. Sunt substanțe adăugate în aceste produse care ar provoca doar un disconfort, dar și aditivi periculoși care ar fi cauza unor maladii mortale, cum e cancerul. Până la 31 decembrie 2016, Comisia Europeană decide dacă un astfel de aditiv periculos va mai fi folosit la fabricarea brânzei.
Comisarul european pentru Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat recent că Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) reevaluează folosirea nitratului de sodiu în fabricarea brânzeturilor. Acest aditiv ar favoriza cancerul. Decizia EFSA cu privire la acest aditiv va fi adoptată până la data de 31 decembrie 2016.
EFSA reevaluează în prezent siguranța nitraților/nitriților ca aditivi alimentari, în contextul unui program instituit prin Regulamentul (UE) nr. 257/2010 al Comisiei pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari care au fost autorizați în Uniune înainte de 20 ianuarie 2009. Se preconizează că avizul EFSA privind reevaluarea nitratului de sodiu va fi adoptat până la 31 decembrie 2016. În așteptarea rezultatului acestei reevaluări, Comisia va lua în considerare, dacă este necesar, măsuri adecvate de gestionare a riscurilor pentru a se asigura că sănătatea consumatorilor este bine protejată. Statele membre sunt responsabile cu aplicarea efectivă a legislației privind lanțul alimentar din UE, care include aplicarea corectă a cerințelor privind nivelurile maxime stabilite pentru aditivii alimentari respectivi, spune comisarul european.
Această substanță periculoasă a fost adusă în discuția Comisiei Europene de europarlamentarul român, Daniel Buda, implicat într-o campanie de susținere a produselor românești. Politicianul a solicitat Comisiei Europene să se pronunțe cu privire la mai mulți aditivi identificați în brânza comercializată în magazinele din Europa.
Aceste brânzeturi sunt importate și de țara noastră, ajung pe rafturile magazinelor și implicit pe mesele românilor. Nu doar că ne otrăvesc, dar îi distrug și pe țăranii noștri care nu-și mai vând produsele sănătoase pentru că toți ne repezim să cumpărăm otravă la jumătate de preț.
În urma unui studiu realizat de o asociație de profil, s-a depistat că în supermarketurile din România se comercializează brânzeturi cu conținut ridicat de aditivi care prezintă un pericol pentru sănătatea umană. Cele mai des întâlnite substanțe nocive sunt: clorura de calciu, nitratul de sodiu sau natamicina. Dacă în cazul natamicinei vorbim de efecte adverse cu o formă ușoară care implică stări de disconfort la nivelul aparatului digestiv, în ceea ce privește nitratul de sodiu acesta reprezintă un factor care favorizează apariția cancerului.
Folosirea acestor aditivi nu numai că reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate, ci aduce și atingere intereselor economice ale producătorilor locali care comercializează brânzeturi la standarde ridicate de calitate.
Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice, în baza procedurilor parlamentare de care dispune, care sunt instrumentele care pot fi folosite pentru a se impune un control mai strict referitor la calitatea brânzeturilor astfel încât consumatorii să fie protejați, spune europarlamentarul Daniel Buda.
Dacă nitratul de sodiu este în curs de reevaluare și se va decide dacă se va mai folosi sau nu această substanță, dacă o vom mai înghiți crezând că ne hrănește, alți aditivi au fost deja acceptați pe lista Uniunii Europene și vor fi, în continuare, folosiți în anumite doze la fabricarea brânzeturilor.
Aditivii alimentari pot fi autorizați în Uniunea Europeană numai dacă, în conformitate cu dovezile științifice disponibile, utilizarea lor nu ridică nicio problemă de siguranță pentru sănătatea consumatorului la dozele de utilizare propuse, în conformitate cu normele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari . Prin urmare, aditivii alimentari autorizați nitrat de sodiu (E 251) și natamicină (E235), precum și toți ceilalți aditivi incluși în lista de aditivi autorizați a Uniunii, au fost evaluați favorabil cu privire la siguranța acestora de către Comitetul științific pentru alimentație și/sau Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), înainte de a fi autorizați.
În 2009, EFSA a efectuat o reevaluare a natamicinei și a concluzionat că utilizarea autorizată a acesteia pentru tratarea de suprafață a crustei brânzei semitare și semimoale, precum și utilizarea sa pe membranele anumitor cârnați nu prezintă probleme legate de siguranță, spune Andriukaitis.